Doi concubini din Flămânzi, care nu au avut grijă de propriii copii, au fost acuzați de rele tratamente aplicate minorului. La mijloc nu este vorba de comportament agresiv ci de faptul că cei doi nu i-au acordat micuților îngrijirea necesară, punând în pericol dezvoltarea lor ulterioară.
Cazul a ieșit la iveală în 2020, dar cercetările au durat până anul acesta. Pentru a-i pune sub acuzare pe cei doi concubini, anchetatorii au aplelat la o expertiză judiciară în materia psihologiei clinice și judiciare, o serie de constatări medicale, ancheta socială bazată și pe rapoartele de vizită, dar și de o informare înaintată de Școala „Constantin Comicescu” Flămânzi precum și pe declarațiile mai multor martori care au fost audiați în cauză.
În fapt, în actul de sesizare al instanţei s-a reţinut, în esență, că cei doi concubini, Vasile G. și Marcela F., de la data naşterii băiețelului lor, F.V.G, respectiv 6 aprilie 2014 şi până la data 28 iunie 2020, când a fost preluat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), nu s-au ocupat corespunzător de creșterea, îngrijirea și educarea acestuia, consumând frecvent băuturi alcoolice în exces şi exercitând acte de violenţă reciprocă în prezenţa copilului. În plus, susțin anchetatorii, cei doi concubini nu i-au asigurat băiatului supravegherea necesară, lăsându-l să doarmă singur într-o locuință neîncuiată, nu i-au asigurat mijloacele necesare unui trai decent, respectiv hrană și condiții pentru igiena personală, aspecte care au fost de natură să pună în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală și morală a copilului.
Copil uitat în poarta cimitirului
Cazul uluitor a ieșit la iveală după ce polițiștii din Flămânzi au fost anunțați, în plină noapte, că un băiat stă de dimineață în poarta cimitirului. Forțele de ordine au ajuns imediat, au preluat copilul și au mers la locuința cuplului. Acolo au dat peste bărbat, care era beat criță, și nu a fost în stare să le spună polițiștilor unde este propriul copil. Ulterior s-a descoperit că mama băiețelului era plecată de la domiciliu și își abandonase cei trei copii în așa-zisa grijă a concubinului. Asta pentru că cuplul mai avea două fetițe.
Autoritatea tutelară din cadrul Primăriei Flămânzi a arătat, printr-o anchetă socială, că familia biologică a copiilor în cauză nu are condițiile necesare pentru creșterea, îngrijirea şi educarea acestor copii cu nevoi speciale, iar pe raza domiciliului de reședință nu au fost identificate rude până la gradul IV inclusiv care să prezinte disponibilitatea creșterii, îngrijirii şi educării specializate de care au nevoie. Întrucât condițiile din familie, atât din punct de vedere material, al igienei personale, a sănătăţii şi a alimentaţiei nu eraut bune și nu exista posibilitatea reintegrării copiilor în familie, s-a propus luarea unor măsuri de ocrotire a micuților precum și delegarea drepturilor și obligaţiilor părinteşti directorului executiv al DGASPC Botoșani.
Copii ţinuţi în condiţii de Ev Mediu
De fapt, intervenția autorităților a scos la iveală condițiile de ev mediu în care trăiau cei trei copii. Astfel, părinții micuților, Vasile G. și Marcela F., nu sunt căsătoriţi legal, dar în schimb sunt cunoscuţi în sat ca fiind o familie problematică. „Nu îşi asumă responsabilitățile părinteşti, familia nu are situaţie materială, căsuţa este în stare de degradare avansată, nu au posibilităţi pentru a construi alta și nu ştiu să se gospodărească”, au relatat localnicii.
În plus, reprezentanţii Primăriei oraşului Flămânzi au găit o scenă de coșmar – nu au fost observate produse alimentare şi/sau mâncare gătită, condiţiile de locuit erau improprii întrucât locuința era în stare de degradare și neîngrijită, necesitând reparații şi igienizare. Cele două camere erau mobilate sumar, hainele erau depozitate grămadă pe pat şi pe jos și se simțea un miros greu, pestilențial. În plus, copiii prezentau o igienă corporală deficitară (cei mici aveau scutecele neschimbate la timp), iar vestimentația prezenta urme de urină şi materii fecale. Totodată, cei mici dețineau certificate de încadrare în grad de handicap grav.
Așa se face că s-a dispus preluarea copiilor în regim de urgență, iar cei doi concubini au fost acuzați de rele tratamente aplicate minorului, dosarul fiind în prezent pe rolul instanței de judecată. La finalul procesului, dacă vor fi găsiți vinovați, cei doi concubini riscă să fie condamnați. În plus, ei ar putea fi decăzuți și din drepturile părintești.