Botoșaniul a devenit pentru două zile capitala folclorului românesc. Ediția a doua a Festivalului Național de Folclor ,,Ioan Cobâlă” a ajuns la sfârșit după două zile memorabile pentru iubitorii de folclor.
Botoșănenii s-au adunat și ieri după amiază în intersecția Pietonalului Unirii cu Bulevardul „Mihai Eminescu” pentru a lua parte la ultimele momente artistice ale evenimentului organizat în memoria lui Ioan Cobâlă.
Artiști de calibru au evoluat pe scena de pe Bulevard
Astfel, în cea de a doua seară a festivalului, au evoluat artiștii Ansamblului „Busuiocul” din Bacău, precum și soliștii vocali și instrumentiști, printre aceștia se numără Alexandru Pugna, Dan Doboș, Pamfil Roată, Alina Huțu, Loredana Călin, Brândușa Covalciuc Ciobanu, Elisabeta Șeremet, Teodor Gireadă, dar și interpreta de muzică populară Silvia Semeniuc care a și prezentat evenimentul.
Dacă prima zi a stat sub semnul ghinionului cu ploaia torențială pe care botoșănenii au ales să o înfrunte, a doua zi vremea a ținut cu organizatorii. Totuși, botoșănenii au fost mai reținuți în a ieși din casă, numărul mic de spectatorii fiind determinat în mare parte de amenințarea unei alte ploi.
Scaunele au stârnit din nou revoltă
Cele aproape 200 de scaune oferite pe principiul ,,primul venit, primul servit” au fost ocupate în totalitate și de această dată. Doar că zona cu scaune a fost delimitată cu garduri, iar mulți participanți au asistat la concert dincolo de aceste, la fel ca în prima seară. Această organizare a stârnit revoltă și aseară în rândul celor de după gard.
,,Am trecut înainte cu oră jumate prin zonă și oamenii erau veniți să își prindă scaun. De ce nu s-a pus o oră fixă la care să se permită accesul tuturor pentru a avea șanse cât de cât egale. Nu e corect, chiar nu este. Și de ce nu s-au pus mai multe, loc era suficient”, a spus o tânără din public.
Standuri cu preparate tradiționale, plăcinte, cozonac, alivenci, caș, miere de la producătorii locali, dar și cu obiecte de decor cu specific tradițional și icoane au fost amplasate de Pietonalul Unirii. Aceste standuri fiind la îndemâna celor care au vrut să completeze și culinar experiența tradițional românească.