Trei ambulanțe nefolositoare, din cele 122 de tip A2, achiziționate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) cu fonduri europene, au ajuns în județul Botoșani. Din păcate acestea nu pot fi folosite pentru cazurile de urgențe medicale. Acestea vor fi utilizate doar pentru transportul mai multor pacienţi pe targă și scaune, fiind dotate cu truse de urgență de bază care includ oxigen și defibrilator semiautomat.
În cursul zilei de joi, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a distribuit 122 de ambulanțe noi, de tip A2, Serviciilor de Ambulanță Județene din țară. Trei dintre ele au revenit județului Botoșani.
Ceremonia de predare-primire a avut loc, joi, în prezența lui Raed Arafat, secretar de stat și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
„Astăzi, 14 septembrie, a avut loc activitatea de recepție cantitativă, calitativă și de punere în funcțiune a 122 de ambulanțe noi, de tip A2, destinate Serviciilor Publice de Ambulanță Județene. Ambulanţele vor fi utilizate pentru transportul mai multor pacienţi pe targă și scaune, acestea fiind dotate cu truse de urgență de bază care includ oxigen și defibrilator semiautomat. În primele luni ale acestui an, la nivelul DSU, s-a întrunit o comisie de specialiști, cu reprezentare largă, atât din cadrul serviciilor de ambulanță, cât și din cadrul UPU-SMURD și al inspectoratelor pentru situații de urgență, care a urmărit revizuirea specificațiilor tehnice pentru ambulanțele care vor fi achiziționate, astfel încât dotarea acestora să fie în conformitate cu toate evoluțiile tehnicii și a tehnologiilor medicale actuale”, au precizat reprezentanții Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
Ambulanțe nefolositoare
Din păcate, cele trei autosanitare nu vor fi de prea mare folos județului. Asta pentru că sunt de transport al pacienților, nu de urgență. Adică nu pot fi trimise la intervenții, ci doar transporturi medicale neasistate, cum e cazul bolnavilor investigați deja la Urgență și care trebuie să meargă să se interneze într-o secție care nu se află în aceeași clădire. Sau pentru externări la domiciliu ale pacienților din spital. Județul a mai primit două ambulanțe de transport în anul 2020, care nu au foarte mulți kilometri la bord. Asta și pentru Ambulanța împarte transporturile cu serviciile private din domeniu.
Legislația spune că ambulanțele de tip A pot fi folosite la transportul medical neasistat și, în situații excepționale, când nu există nicio altă ambulanță disponibilă, la un cod roșu, adică o urgență medicală, cu condiția ca, imediat ce se eliberează o ambulanță de tip B, de urgență, să fie trimisă la caz.
Cele 122 de ambulanțe au fost achiziționate de IGSU cu fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, în cadrul proiectului „Îmbunătățirea capacității de intervenție la urgențe medicale – Regiunile Nord-Est, Sud-Est, Sud, Sud-Vest, Vest, Nord-Vest, Centru”. Valoarea unitară, conform contractului de furnizare (cu TVA) este de 233.971,95 lei, iar valoarea totală, conform contractului de furnizare (cu TVA) este de 28.544.577,31 lei.