♦ Interviu cu Lars Raftesgaard, directorul general al fabricilor LTP din Botoșani și Hârlau
LTP Group este unul dintre cei mai mari producători danezi de articole de îmbrăcăminte și mobilier, înființat în 1987. Grupul are în prezent peste 2.500 de angajați în 11 fabrici deținute în totalitate în 6 țări, din Europa, Asia și America de Nord și realizează vânzări anuale de peste 148 milioane EUR. Lars Raftesgaard a devenit directorul general al fabricilor din Botoșani și Hârlău. El este din Danemarca, dar acum locuiește mai mult în Botoșani.
Rep: Ce a determinat LTP, o companie daneză, să investească într-o fabrică în Botoșani?
L.R.: Am luat această decizie după o îndelungată analiză. Investiția în aceste fabrici a venit firesc, pentru că a oferit LTP numeroase beneficii, dar și anumite avantaje competitive. Am găsit aici forța de muncă înalt calificată de care avem nevoie, dar și tradiția îndelungată în producția de textile. Ori asta caută LTP pentru a-și extinde în continuare producția la Botoșani și Hârlău. Seriozitatea muncitorilor de aici este cunoscută și apreciată, la fel ca adaptabilitatea și dorința de a învăța. Au o mentalitate pozitivă, le place să muncească în echipă și să colaboreze, iar asta duce la un mediu de lucru prietenos. Toate împreună înseamnă o productivitate sporită, fapt pe care l-am constatat deja în fabricile noastre din Botoșani și Hârlău. Este foarte important pentru LTP ca angajații noștri să se simtă motivați și apreciați la adevărata lor valoare atunci când vin la muncă dimineața.
Ne propunem să fim aici pentru foarte mult timp.
Rep: Aveți în vedere noi investiții?
L.R.: LTP a făcut deja o investiție substanțială, de câteva milioane de euro, în Botoșani și Hârlău pentru o primă etapă de modernizare a fabricilor preluate. Am adus și pus în funcțiune utilaje noi, de înaltă tehnologie, pentru a face față cu succes standardelor de înaltă calitate cerute de clienții noștri. Totodată am înlocuit vechile stații de lucru cu altele noi și ergonomice, în beneficiul angajaților noștri. Desigur, sunt în derulare încă multe alte investiții noi, care au fost deja aprobate de conducerea grupului, și există termene precise de finalizare a lor. Fabricile noastre urmează să fie extinse pentru a mări spațiul necesar noilor linii de producție. Vom avea nevoie de cel puțin încă o sută de muncitori în perioada următoare și-i așteptăm să ni se alăture!
Rep: De ce credeți că munca în echipă și o atitudinea prietenoasă a managementului față de muncitori ajută la productivitatea fabricilor dumneavoastră?
L.R.: Munca în echipă este baza succesului LTP. Așa procedăm la toate fabricile noastre. Înseamnă să lucrăm împreună pentru un obiectiv comun, să ne sprijinim și să ne respectăm reciproc și să ne folosim punctele forte individuale pentru a obține succesul colectiv. Știu, sună ca un citat dintr-un curs de management, dar la LPT chiar credem profund în asta. Pentru că susținem munca în echipă, contribuțiile tuturor angajaților sunt recunoscute și apreciate. În LTP urmărim trei valori cheie ale culturii: responsabilitate, încredere și provocare.
Rep.: Ați putea să detaliați?
L.R. Desigur. Responsabilitate înseamnă că LTP și-a stabilit ca misiune să își respecte clienții, angajații și mai ales mediul înconjurător, atât de afectat de activitatea oamenilor. Pentru asta am abandonat standardele învechite și am trecut la o producție responsabilă și prietenoasă cu mediul. Chiar dacă a costat mult, LTP Group are acum cele mai stricte standarde pentru producția ecologică. Mai avem și multe alte inițiative, atât în ceea ce privește responsabilitatea ecologică, dar și responsabilitatea socială. Cât despre încredere: respectarea cuvântului dat este extrem de importantă la LTP. Fiecare client dar și fiecare coleg trebuie să poată conta pe LTP Group. Inițiativele sunt susținute și toți angajații sunt așteptați să își asume responsabilități, să ia decizii și să acționeze. Numai sprijinindu-ne reciproc, LTP poate fi un partener de încredere pentru toți. Iar provocarea… LTP a făcut din provocări o specialitate, deoarece se pare că este singura modalitate de a face față schimbărilor rapide din industria de îmbrăcăminte. Este important să fim mereu cu un pas înainte. Suntem performanți și vrem să rămânem mereu așa.
Rep.: Ați pomenit mereu de cultura muncii. Ce faceți pentru a inocula abordarea occidentală a muncii muncitorilor români în noile dumneavoastră fabrici?
L.R.: Respectul reciproc este esențial pentru a crea cultura pozitivă a muncii. Așa stabilim modul în care privim munca și interacționăm unul cu celălalt. Cheia este mentalitatea pozitivă și colaborarea. În acest fel rezolvăm problemele, pentru că le găsim întotdeauna soluții. Creăm spiritul de echipă care ridică moralul și toată lumea se simte motivată și apreciată. Suntem o companie în care apreciem angajații și munca pe care o fac, indiferent care este aceasta. Încercăm să le arătăm cât de mult îi stimăm împărțind cu ei din beneficiile noastre.
Rep: Nu de mult ați organizat o petrecere mamut, în care v-ați invitat toți angajații de aici. A fost ceva unic în Botoșani. Intenționați să mai aveți astfel de inițiative pe viitor?
L.R.: Bineînțeles! Chiar dacă munca noastră este importantă, trebuie să găsim timp și pentru distracție și zâmbete. În LTP, de exemplu, sărbătorim, în fiecare primăvară, Mărțișorul și Ziua Internațională a Femeii, asta și pentru că majoritatea angajaților noștri sunt doamne.
V-ați referit la petrecerea anuală de vară a grătarului, la care i-am invitat pe toți lucrătorii noștri extraordinari. A fost o zi frumoasă, plină de muzică, dans, cântec și multă distracție și jocuri și toată lumea s-a simțit minunat. Facem toate acestea pentru a le arăta angajaților noștri cât de mult îi apreciem și îi respectăm.
Rep: Cum arată LTP respect pentru munca celor ce lucrează în fabricile grupului?
L.R: Nu doar prin invitarea angajaților la petreceri. Asta e doar o parte, chiar una mică. Le dovedim permanent angajaților că îi respectăm și mai respectăm munca pe care o depun în fabricile noastre. Credem cu tărie că este esențial să le oferim un mediu de lucru pozitiv.
Demonstrăm respect și prin recunoașterea și aprecierea eforturilor lucrătorilor și colegilor noștri. Acest lucru îl facem prin discuții deschise, care nu rămân niciodată fără un răspuns constructiv. Le recunoaștem și apreciem realizările. Demonstrăm astfel respect pentru munca grea depusă atât de fiecare în parte cât și de echipe. Politica grupului nostru este să-i tratăm pe toți cei ce lucrează cu noi corect și demn.
Rep: Dar cum procedați pentru a încuraja și dezvolta cultura respectului și a muncii în echipă, inducându-le totodată și valori etice puternice?
L.R.: Noi conducem prin exemplu. În calitate de manageri la LTP, este esențial să arătăm mai întâi noi valorile pe care dorim să le promovăm.
Demonstrăm respect, muncim în echipă și ne ghidăm după un set de norme morale care pun pe primul plan angajații și nevoile lor. Asta pentru că un angajat mulțumit de locul său de muncă, unde este respectat și apreciat, va lucra mai bine și mai repede, pentru că înțelege ca astfel să își respecte și aprecieze angajatorul. Acesta este un lucru dovedit. Aceasta este etica muncii după care ne ghidăm în propriile noastre acțiuni și decizii: dăm permanent exemplu pe care să-l urmeze și ceilalți.
Rep. Obișnuiți să discutați cu angajații și altfel decât probleme strict legate de munca lor?
L.R. În LTP Group încurajăm pe toți să comunice cu noi deschis și onest, pentru ca toată lumea să se simtă confortabil să își exprime liber gândurile, preocupările și ideile. Mai mult, luăm decizii în mod transparent, iar asta ajută la câștigarea încrederii reciproce; ne asigurăm că toată lumea se simte apreciată și ascultată. Asta pentru ca angajații noștri să știe, mai mult, să fie siguri, că fac parte dintr-o mare familie internațională: familia LTP.
Mărturisesc că ne bucurăm să fim aici, alături de oamenii extraordinari care au ales să lucreze cu noi în Botoșani și Hârlău. (a consemnat Viorel Surugiu)