Centrul Județean pentru Conservarea și Pomovarea Culturii Tradiționale Botoșani (CJCPCT) Botoșani a aniversat un an de când se organizează în cadrul instituției cursul de cusut cămăși tradiționale.
Doamne și domnișoare din cadrul cursului de cusut care au împărtășit gânduri despre întâlnirile săptămânale, despre amintirile din copilărie legate de aceste obiecte de îmbrăcăminte țărănească, despre cum vedeau până la începerea cursului și cum văd acum cămașa tradițională, mărturisindu-ne și faptul că își doresc foarte mult să poarte o cămașă cusută de mâna lor.
Eveniment cu participarea Tezaurelor Vii ale județului
În cadrul cursului s-au finalizat patru cămăși, purtate cu mândrie și bucurie în ziua sfântă a Paștelui, după cum era obiceiul odinioară, celelalte fiind încă în lucru.
,,Ne dorim ca până la Ziua internațională a Iei 2024, să se finalizeze toate cămășile pentru a putea realiza un album fotografic, o expoziție de ie și, de ce nu, o defilare a acestor bijuterii create în cadrul acestui curs”, au spus reprezentanții CJCPCT Botoșani.
Momentele artistice au fost asigurate de tinerii soliști vocali, interpreți de muzică tradițională, colaboratori activi ai centrului de la începutul anului 2022. Printre aceștia se numără Rareș Marosac, Elisabeta Șeremet, Alexandra Hoidrag, Teodor Gireadă, Sabrina Aiacoboaie, Anda Hîrjoi, Teodora și Ilinca Grumeza, Victor Codruț Știrbu, Antonia–Sarah Gavril, Sebastian Grosaru și Denisia Georgiana Sănduleac, cea care a prezentat momentele artistice.
De asemenea, participanții la eveniment s-au bucurat de prezența celor trei Tezaure Umane Vii ale județului Botoșani. Este vorba despre Aurica Cojocariu (2022), Ileana Țîrliman (2023) și Constantin Ciubotarița (2023), de prezența meșterei populare Maria Zoițanu, care a venit însoțită cu o parte dintre membrele grupului „Femina”, cât și de prezența meșterului popular Stan Dănuța.
Surpriză din partea participantelor
,,Tot ce s-a întâmplat în cadrul întâlnirii din 12 septembrie 2023, în curtea frumoasă a Conacului Capri din Brăești, arată că acolo unde există dorință de colaborare și împărtășirea aceleiași viziuni, acolo unde este prezent sentimentul de apartenență la valori comune și unde se creează o atmosferă de prietenie, de încurajare, de susținere, cu sau fără experiență în domeniu, oamenii se conectează, se adună și rămân împreună pentru un scop comun’‘, au transmis reprezentanții CJCPCT Botoșani.
Surpriza serii, la ceas aniversar, a venit din partea participantelor la cursul de cusut desfășurat la Centrul de Creație Botoșani, care, din proprie inițiativă, au cusut împreună o cămașă tradițională specifică zonei noastre, model întâlnit în literatura de specialitate, mai exact în cărțile Angelei Paveliuc Olariu, doctor în etnografie, cămașă pe care au dăruit-o patrimoniului centrului.