Aniversată în fiecare an pe 13 septembrie, Ziua Pompierilor din România a fost marcată astăzi și în județul Botoșani. Cu această ocazie, șase pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU Botoșani), care s-au evidențiat prin modul de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu, au fost înaintați în gradul militar următor, înaintea expirării stagiului minim. Ofițerii și subofițerii au fost avansați în gradele de:
– căpitan: Dorina Lupu și Adrian Gabriel Loluță;
– maistru militar clasa I: Andrei Burlacu;
– plutonier adjutant șef: Gabriel Dumitru Ciubotariu;
– plutonier adjutant: Ciprian Alupoaie;
– plutonier major Andrei-Mădălin Ababei.
Pentru modul de implicare în gestionarea situațiilor de urgență în anul 2023, cu prilejul Zilei Pompierilor din România, cu sprijinul Consiliul Județean Botoșani, au fost recompensați cu premii în bani 41 de pompieri voluntari din cadrul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, iar 37 au primit diplome de mulțumire. Totodată, cinci voluntari din cadrul programului „Salvator din pasiune” au primit premii în bani, pentru susținerea acordată personalului ISU Botoșani în desfășurarea activităților de informare și educare preventivă.
Diplome de mulțumire au primit și colegii care fost în misiuni internationale în Replica Moldova și Grecia:
▪️plutonier adjutant șef Dumitraș Dumitru
▪️plutonier adjutant Adrian Dascălu
▪️plutonier adjutant Alin Constantin Cîmpeanu
▪️plutonier adjutant Olivian Adi Broscăuțanu
▪️plutonier adjutant șef Cristian Luncașu
▪️sergent major Răzvan Alexandru Teodorescu .
Totodată, sergent major Iulian Pânzariu a primit diplomă de apreciere pentru suportul emoțional oferit unui copil de 10 ani, victimă a unui accident rutier, pe tot timpul cât a fost internat în spital.
Dacă în trecut aceste ceremonii aveau loc la Botoșani, anul acesta festivitățile s-au derulat la Săveni, alături de pompieri la acest moment festiv fiind prezenți oficialitățile locale, reprezentanți ai unor unități medicale, dar și primarii din Săveni, Trușești, Coțușca și Dângeni, precum și câteva sute de locuitori ai orașului Săveni. În cadrul ceremonialul militar, care s-a desfășurat pe Pietonalul orașului Săveni, s-au citit și mesajele autorităților administrației publice centrale și locale.
Premergător ședinței festive, au fost depuse jerbe de flori la monumentele eroilor pompieri din Botoșani și Dorohoi.
Ziua de 13 septembrie a fost declarată Ziua Pompierilor din România pentru a rememora un episod din istoria națională – lupta purtată cu 175 de ani în urmă, pe Dealul Spirii, de compania de pompieri din București condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu împotriva numeroasei oștiri otomane, venită să înfrângă mișcarea revoluționară de la 1848.