Sindicaliștii din poliție acuză guvernanții că iau măsuri care vor duce în final la distrugerea instituțiilor statului.
Aceștia susțin că propunerile formulate prin proiectul de act normativ care va plafona cheltuielile din sistemul bugetar va accentua problemele existente în sistemul de ordine publică și apărare și va descuraja viitoarele generații să se orienteze spre instituțiile din acest domeniu. Deja, fenomenul se observă prin scăderea drastică a numărului de candidați la școlile de agenți, care nu a acoperit oferta educațională. Iar acest lucru va agrava și mai mult deficitul de personal.
„Nu se mai poate locui nicăieri cu 400 de lei pe lună”
Problemele au fost puse pe tapet astăzi, în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social, de președintele Sindicatului Polițiștilor și Personalului Contractual (SPPC) din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean, Cătălin Corneanu, care a arătat că plafonarea sporurilor acordate celor din sistemul de ordine publică înseamnă de fapt o plafonare la nivelul indicilor stabiliți în 2009.
„Să fim sinceri și să o recunoaștem pentru că, în prezent, sporurile se raportează la salariul de funcție avut în decembrie 2009. Astăzi am fost la Inspectoratul de Poliție și am constat că la o structură – nu voi da numele – doar o treime din posturi sunt încadrate. Nu știu ce ar mai însemna să blocheze (n.r. – funcțiile vacante)… Sunt structuri care lucrează cu cetățeanul în stradă și care au un rol bine definit pentru a aplana și a preveni faptele antisociale”, a spus Cătălin Corneanu. Și nu este doar atât pentru că, din cauza raportărilor la îndemnizațiile din 2009, polițiștii care lucrează la distanță de domiciliu au dreptul la decontarea chiriei, dar nu mai mult de jumătate din indemnizație. Prin urmare, în prezent polițiștii care locuiesc în chirie nu pot deconta decât 400 de lei.
„Nu se mai poate locui nicăieri cu 400 de lei pe lună. Se spune că polițiștii și militarii beneficiază de chirie. Ei nu vor neapărat să beneficieze de chirie, dar vor să beneficieze de posibilitatea de a locui acasă la mama, la tata, la frate, la soră. Dar el a terminat școala și l-a trimis în țară.(…) Acum, când vine actul normativ și va plafona așa zisa indemnizație, beneficiu, drept, la valoarea din decembrie 2023, vă dați seama în 2025 nu știu dacă se va realiza ceva”, a mai spus Cătălin Corneanu, liderul SPPC.
„Locuințele astea de serviciu sunt insalubre”
Nemulțumiri au existat și vizavi de locuințele de serviciu existente în cadrul posturilor de poliție comunale. Pentru că acestea nu a mai fost întreținute de către IPJ Botoșani, ele sunt de nelocuit.
„Locuințele astea de serviciu sunt insalubre. S-ar scuti niște bani (n.r. – prin reducerea plăților la chirii) dacă ele ar fi dotate corespunzător, să se poată locui în ele, să aibă toate utilitățile. Eu făcusem o propunere și mă puneam la dispoziție pentru o vizită în teritoriu, să trecem în revistă toate posturile de poliție, să vedem stadiul lor de funcționare. Când eram în activitate și am făcut o asemenea propunere, cineva chiar mi-a dat în obraz”, a spus Virgil Bordei, președintele filialei Botoșani a Confederației Sindicale „Meridian”.
Prin urmare, sindicaliștii din poliție cred că draftul de act normativ cunoscut și sub numele de „ordonanța austerității” va produce mai mult rău decât bine în condițiile în care structurile de ordine publică și apărare se confruntă deja cu deficit de personal și discriminare salarială.