Birmingham City Council a dat în mod oficial în faliment după ce nu a reuşit să plătească o factură în valoare de 760 de milioane de lire sterline, scrie The Daily Mail, citat de Ziarul Financiar.
Într-o declaraţie oferită marţi, consiliul a explicat că nu-şi poate echilibra situaţia contabilă. Astfel, toate plăţile vor înceta cu excepţia celor legate de concediile medicale şi de persoanele vulnerabile.
Primăria nu are fonduri suficiente pentru a achita o factură în valoare de 760 de milioane de lire sterline, aceasta adăugând dobânzi lunare cuprinse între 5 şi 14 milioane de lire pe lună. Consilierii locali au explicat că încetinirea activităţii economice şi creşterea masivă costurilor au dus la falimentul primăriei.
Primarul laburist John Cotton a difuzat prin intermediul presei locale un comunicat în care arată că a fost nevoit să recurgă la „măsura necesară” pentru normalizare. El a menţionat mai multe cheltuieli excepţionale, printre care o condamnare pentru încălcarea dreptului la muncă, precum şi scăderea fondurilor alocate timp de 13 ani de guvernele conservatoare de la Londra şi criza în privinţa costului vieţii.
Cotton a susţinut că şi alte localităţi au probleme similare din cauza creşterii explozive a ajutoarelor sociale. El a arătat că un studiu al federaţiei comunităţilor locale SIGOMA (Special Interest Group of Municipal Authorities – Grupul de Interes Special al Autorităţilor Municipale) estimează că 26 de municipalităţi şi-ar putea declara falimentul în următorii doi ani.
Bugetele locale din Regatul Unit depind de colectarea impozitelor locale aplicate cetăţenilor şi firmelor, precum şi de contribuţia statului, care a scăzut mult ca urmare a politicilor de austeritate din deceniul 2010.
„Sistemul de finanţare nu funcţionează deloc. Consiliile locale au făcut minuni de 13 ani, dar nu mai sunt bani”, a avertizat preşedintele SIGOMA, Stephen Houghton, care a cerut ajutorul guvernului.