A trăit în vremea împăratului Numerian. Acest împărat, după ce a jertfit idolilor pe copilul unui conducător păgân, dat drept zălog pentru pace, a mers către biserica în care slujea Sfântul Vavila, să vadă ce se petrece în ea.
Sfântul Vavila l-a oprit pe împărat să intre în ea, motivând că nu este creștin.
Împăratul Numerian, acuzat de insulta adusă împăratului, l-a chemat pe Sfântul Vavila la palatul său și i-a cerut să jertfească zeilor. În timp ce Sfântul Vavila era supus la diferite torturi, împăratul a poruncit să fie uciși alți trei copii, fii duhovnicești. Vavila participă la uciderea copiilor și îi întărește în mucenicia lor. După moartea copiilor a fost ucis și Sfântul Vavila.
Sfântul Proroc Moise
A trăit cu 1.500 de ani înainte de Întruparea Domnului Hristos și a trăit la curtea faraonului.
Prezența sa la curtea Faraonului se datorează actului de curaj al mamei sale care, nemaiputându-l ascunde de soldații egipteni, la lăsat într-un coșuleț de papură pe Nil. Din grija lui Dumnezeu, pruncul este găsit de fiica Faraonului, care îl crește angajând ca doică chiar pe mama lui.
El ne-a lăsat scrise primele cinci cărți din Sfânta Scriptură – Pentateuhul. Sfântul Proroc Moise este persoana aleasă de Dumnezeu să scoată poporul lui Israel din robia egipteană. La 40 de ani a fugit în Madian, lângă Muntele Sinai, pentru că a ucis un egiptean. După alți 40 de ani, pe care i-a trăit ca păstor, Dumnezeu i-a poruncit să scoată evreii din Egipt. Pentru că faraonul nu a vrut, Dumnezeu a bătut Egiptul cu 10 pedepse, iar faraonul și oastea sa au fost înghițiți de mare după ce a fost despărțită de toiagul lui Moise pentru ca evreii să ajungă pe celălalt mal. Alți 40 de ani au călătorit evreii prin pustiu, unde Moise le-a fost proroc și legiuitor. Sfântul Proroc Moise a murit la 120 de ani, fiind înmormântat pe muntele Nebo.
În pelerinaj
Un turist bătu odată la poarta unei mănăstiri pentru a înnopta acolo. Fiind uimit de dotarea sărăcăcioasă a camerelor, turistul îi întreba pe călugări: „Dumneavoastră unde aveți mobilierul?” Călugării îi răspund la fel printr-o întrebare: „Dar al dumneavoastră unde este?” „Al meu? Eu sunt aici doar ca turist!”, răspunse turistul. „Şi noi suntem tocmai la fel!”, răspunseră călugării.
Preot Olivian SANDU