Cam devreme, dar a început. Campania agricolă de toamnă? O nouă campanie de investiții prin programele de dezvoltare locală sau cel de redresare și reziliență? Programe integrate și coordonate pentru pregătirea anului școlar? Da’ de unde! Este vorba despre campania electorală pentru alegerile de anul viitor. Politicieni despre care am și uitat că există răsar din ce în ce mai des, mai insistent, pe rețelele de socializare de pe internet, în mediile de presă și în tot felul de evenimente publice la a căror desfășurare contribuie generos. Și, odată cu această revigorare a contactului cu poporul, încep să curgă și manipulările. Unele sunt de-a dreptul grosolane.
În primul deceniu al noii democrații diferențele între sondajele de opinie publică asupra unor chestiuni de interes general erau enorme, în funcție de gruparea care făcea, și plătea – evident, comanda. Apoi, în cel de-al doilea deceniu, lucrurile au început să fie mai strânse, pe piață au intrat și institute de cercetare sociologică din Vest, diferențele s-au menținut, însă în limitele acceptabile ale marjei de eroare admise, de 2-3%. Acum, odată cu escaladarea violenței în toate mediile, am revenit de unde am plecat. Nimeni nu mai ține cont de vreo regulă, de consecințe, de cutume și nici măcar de bun simț.
Într-un sondaj comandat de PSD și realizat de CURS, institut patronat de Iosif Buble – soțul deputatei PSD Diana Tușa, cine credeți că se află în fruntea preferințelor populare? Bineînțeles, PSD, cu 32%. Urmat de PNL și AUR, la egalitate cu 19%. USR vine pe locul patru, cu 12%. UDMR ar fi la 5%, iar partidul SOS, al Dianei Șoșoacă (ex-AUR), ar fi la egalitate cu PMP condus de Eugen Tomac, la 4%, adică în afara pragului parlamentar. Restul partidelor nici nu mai contează. În același sondaj, 74% din români cred că lucrurile merg într-o direcție greșită, dar apreciază ca fiind „foarte bune” măsurile propuse de Guvern, și anume reducerea numărului de angajați la stat (77%), taxe mari pe vicii (71%), impozitarea cu 1% a cifrei de afaceri a multinaționalelor (68%) și eliminarea unor facilități fiscale acordate firmelor (54%). Excelentă asta, măsurile partidului care a comandat sondajul sunt bune dar… mergem într-o direcție greșită.
Alt sondaj, realizat în aceeași perioadă de INSOMAR, arată că AUR ar fi pe primul loc la alegerile europarlamentare, cu 27% din voturi. Ar urma PSD, cu 25%, PNL cu 15% și USR cu 7%. Doar un sfert dintre respondenții acestei case de sondaje cred că România merge într-o direcție greșită, un sfert cred că merge bine, iar restului de jumătate nu-i pasă de acest subiect. Institutul aparține acum lui Maricel Păcuraru, patronul postului tv Realitatea Plus, condamnat în noiembrie 2014 la patru ani de închisoare cu executare într-un dosar privind Poșta Română, pentru un prejudiciu de patru milioane de euro. A fost eliberat în 2017. Postul său de televiziune s-a remarcat în ultimii ani prin campanii de presă împotriva rivalilor patronului, dar și prin propagandă suveranistă, anti-europeană, combinată periodic cu punctaje de comunicare apărute pe canalele rusești.
Ce arată aceste diferențe flagrante dintre rezultatele publicate de cele două instituții de cercetare socială? Dincolo de faptul că le privează de credibilitate pe ambele, ele întăresc bănuielile întemeiate ale oricărui om de bun simț că au început tentativele de manipulare. Mai grav este că publicarea unor asemenea cercetări deformate induce păreri similare și pentru cele care vor urma, inclusiv ale unor case de sondare mai puțin compromise, respectiv părerea generalizată că toți mint în funcție de interese și de cine plătește. Ceea ce, din păcate, nu este departe de adevăr.