O nouă acțiune a polițiștilor de imigrări a fost desfășurată ieri de polițiștii de imigrări din Botoșani. Zonele aglomerate, dar și patru societăți comerciale au fost verificate de polițiști. Operațiunile celor de la Imigrări s-au intensificat și au devenit mai vizibile după ce Austria s-a opus aderării României la Spațiul Schengen din cauza migrației ilegale.
Potrivit reprezentanților Biroului pentru Imigrări al Județului (BIJ) Botoșani, operațiunea a avut loc luni, pe 28 august a.c., când lucrătorii biroului de profil, în cooperare cu polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani au desfășurat, în municipiul Botoșani, o acțiune pentru prevenirea și combaterea migrației ilegale. În cadrul acțiunii au fost verificate patru societăți comerciale cu domeniul de activitate alimentație publică, dar zi zonele aglomerate (gară, autogară).
Conform acelorași surse, 12 străini, toți bărbați, cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani, au fost legitimați. Dintre persoanele legitimate, 11 sunt din Nepal, iar o altă persoană este din Bangladesh. „Din verificări a reieșit că persoanele în cauză au intrat legal în România, în scop de angajare în muncă, nefiind constatate încălcări ale legislației în domeniu”, se arată într-un comunicat de presă transmis astăzi de Inspectoratul General pentru Imigrări.
Străinilor le-au fost aduse la cunoștință, din nou, prevederile legale privind regimul străinilor în România, cu modificările și completările ulterioare, respectiv drepturile și obligațiile pe care le au pe teritoriul României, dar și riscurile și consecințele la care se expun în cazul în care intenționează să părăsească ilegal teritoriul României.
De anul trecut, de când Austria a respins aderarea României la Spațiul Schengen, din cauza migrației ilegale, polițiștii de la Imigrări au organizat acțiuni în serie. Astfel de activități poate se derulau în trecut, însă nu erau mediatizate. Deocamdată, cei de la BIJ Botoșani nu au descoperit migranți care să-și fi stabilit ilegal reședința în Botoșani. Asta pentru că județul nu se află pe rutele principale ale migrației, iar trecerile ilegale ale frontierei au fost în majoritatea dinspre Ucraina, mai ales după izbucnirea războiului. Iar o serie de aspecte – Botoșani nu are un aeroport, nu deține rețea de cale ferată cu conexiuni internaționale și nu este nici zonă puternic dezvoltată economic – par să-i îndepărteze pe cei interesați să migreze ilegal spre acest colț de țară. De altfel, și numărul străinilor veniți să muncească legal în județul Botoșani este mult mai mic decât cel din alte zone ale țării.