O explozie a avut loc, sâmbătă, la o staţie GPL din Crevedia, judeţul Dâmboviţa, fiind urmată de un incendiu. Traficul pe DN 1A este blocat complet. A fost activat Planul Roşu de Intervenţie şi a fost emis mesaj Ro-Alert.
UPDATE Doi dintre răniții de la Crevedia vor fi transferați în această noapte la Bruxelles, iar alţi doi în Italia
UPDATE Apel la donare de sânge după explozia de la Crevedia: Oamenii sunt așteptați să meargă duminică la centrele de transfuzii, mai ales cei care au mai donat
UPDATE Ministerul Afacerilor Interne activează o linie verde pentru cetățenii afectați de explozii, a anunțat, sâmbătă seara, Guvernul. 0212069397 și 0212069398 sunt numerele de telefon la care pentru cetățenii din zonă, dacă vor să reclame simptomatologie în zilele următoare și pentru cei care caută informații despre rude sau cunoștințe afectate de explozii.
UPDATE România va activa Mecanismul de protecție civilă al UE pentru transferul în străinătate al răniților în explozia de la Crevedia, a anunțat premierul Ciolacu.
UPDATE Guvernul anunță situația victimelor la acest moment: Spitalul Bagdasar – 11 pacienți (3 intubati), Universitar – 4 pacienți – Spitalul de Arși – 4 pacienți (1 intubat), Spitalul Floreasca – 27 pacienti (4 intubați)
UPDATE Alexandru Rafila: „MS are 6 spitale de urgență care sunt în subordine. Ne-am coordonat și cu spitale care au capacitatea de a trata în secțiile ATI pacienții care au probleme. Avem disponibile 60 de paturi de ATI. La celula de criză de la MAI participă 2 secretari de stat de la Ministerul Sănătății. Avem nevoie de coordonare, ea e realizată la nivelul MAI. Partea de asistență medicală o vom asigura, iar împreună vom decide transferul pacienților în străinătate activând Mecanismul de protecție civilă. E o tragedie și facem tot ceea ce e necesar cu profesionalism, fără niciun fel de rabat, astfel încât oamenii să se simtă în siguranță. Ne pregătim să acordăm și consiliere psihologică familiilor victimelor”.
UPDATE 12 spitale din Capitală sunt deja pregătite să primească pacienți, anunță Ministerul Sănătății.
UPDATE Raed Arafat: „7 răniți la prima explozie și 26 de pompieri la a doua. Un pacient a făcut infarct aici. A fost resuscitat inițial și din nou a intrat în stop cardiac și a decedat. Nu e pacient ars”.
UPDATE Un spital mobil este amenajat la fața locului.
UPDATE Planul alb a fost instiuit și la spitalul Bagdasar, medicii vin de acasă pentru a elibera locuri pentru victime.
UPDATE Societatea din Crevedia unde a avut loc explozia de sâmbătă avea activitatea suspendată și funcționa ca parcare pentru cisterne, conform surselor G4Media.
UPDATE La spitalul Floreasca a fost activat planul alb: „O parte din personal și șefii de secție vin spre spital ca să elibereze locuri, să ne asigurăm că avem capacitatea să primim răniții, a declarat la Digi 24 Radu Țincu, medic ATI Floreasca.
Efectivele de intervenţie au fost suplimentate. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că dacă nu vor fi locuri în spitalele specializate pentru arşi, victimele vor fi transferate în străinătate sau la alte spitale de mari arşi din ţară.
De asemenea Ministerul Sănătăţii anunţă un deces şi şapte persoane rănite. Ulterior, a avut loc o nouă deflagraţie, fiind răniţi 26 de pompieri.
La faţa locului acţionează echipaje de la mai multe Ispectorate pentru Situaţii de Urgenţă:
❗ ISU BIF – 14 autospeciale de stingere, 1 autospecială cu roboți, 1 autospecială de stingere cu pulbere și azot, 1 autoscară, 1 punct medical avansat, 7 ambulanțe SMURD, 4 ambulanțe SMURD cu medic, 1 echipaj CBRN.
❗ ISU DB: 6 autospeciale de stingere, 1 autospecială pentru transport victime multiple, 11 ambulanțe SMURD , 2 puncte medicale avansate.
❗ ISU PH – 3 autospeciale de stingere.
Comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, Andrei Corlan, anunță că „fumul se îndreaptă spre Capitală” și sfătuiește populația „să închidă geamurile” după explozia de la Crevedia.
La fața locului a fost alocată și autospeciala transport roboți. Totodată, pentru protecția populației s-a luat măsura preventivă de evacuare, pe o rază de 300 m.