spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocal BTAngajaţi din primărie audiaţi cu privire la dezinfecția făcută în municipiu pe...

Angajaţi din primărie audiaţi cu privire la dezinfecția făcută în municipiu pe perioada pandemiei

Mai mulți angajați din cadrul Primăriei municipiului Botoșani au fost chemați vineri la audieri, la sediul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava, în cadrul unui dosar penal ce vizează presupuse fapte de natură penală comise în timpul pandemiei. La audieri ar fi fost invitat și primarul municipiului, Cosmin Andrei, care ar fi plecat la Nisa (Franța).

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Contactat telefonic de reporterii „Monitorul de Botoșani” pentru un punct de vedere, primarul municipiului Botoșani nu a răspuns. În schimb, la o interpelare prin aplicația WhatsApp, acesta a comunicat sec – „Bună ziua! Sunt în concediu săptămâna aceasta, cu familia. Când voi ajunge la serviciu mă interesez și vă răspund. Vă mulțumesc”. În aceste condiții, reporterii „Monitorul” au solicitat un punct oficial de vedere și prin intermediul unui email.

Cercetările vizează dezinfecţia din pandemie

În schimb, surse judiciare au precizat că cercetările vizează de fapt dezinfecția din municipiul Botoșani din perioada stării de urgență din primăvara lui 2020, după declanșarea pandemiei de Covid-19.

Audierile au loc în contextul în care procurorii DNA au solicitat încă din 2021 toate documentele care au stat la baza organizării licitației privind executarea dezinfecției scărilor de bloc, inclusiv contractul semnat cu societatea care și-a adjudecat lucrarea, semn că procurorii anticorupție doreau de atunci să verifice legalitatea procedurilor. Și atunci reporterii „Monitorul” au încercat să afle un punct de vedere din partea reprezentanților DNA, aceștia nu au făcut niciun fel de precizări cu privire la verificările declanșate.

La rândul său, primarul municipiului, Cosmin Andrei, a refuzat atunci să comenteze demersul procurorilor însă a precizat că va sprijini cercetările pentru stabilirea adevărului. „Nu voi comenta niciodată un demers al justiției, dar voi sprijini de fiecare dată demersurile acestora și vom face tot ce cade în sarcina noastră”, a spus atunci primarul municipiului, Cosmin Andrei.

Licitaţie cu scandal de la început

Licitația cu privire la serviciile de dezinfecție a fost cu scandal de la bun început. În fapt, în martie 2020, Primăria Botoșani a scos la licitație, în baza unei proceduri de achiziție publică, dezinfecția scărilor de bloc din municipiu, conform Ordonanței Militare nr. 4/2020.

La licitaţie s-au înscris Selenit SRL din localitatea Satu Nou (județul Bihor), Urban Serv SA Botoșani, Umar SRL Cândești și Mark Total Cleaning Solutions SRL Botoşani. Câștigătoare a fost desemnată firma orădeană, care se afla în insolvență (n.r. – declarată în faliment la data de 26 aprilie 2021), Urban Serv fiind descalificată întrucât nu avea aviz din partea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani pentru a asigura astfel de lucrări și nici nu a pus la dispoziție substanța solicitată în caietul de sarcini pentru dezinfecție.

Cum-necum, licitația a fost câștigată de Selenit SRL, care a încheiat contractul de prestări servicii cu Primăria Botoșani pe 12 aprilie 2020. Doar că, fix în aceeași zi, societatea orădeană a subcontractat imediat lucrarea către Umar SRL Cândești și Clean Force Technology SRL din Albești. Ulterior, a ieșit la iveală că Umar SRL Cândești, cea care a efectuat unele servicii, a fost înființată de fostul jurist al DSP Botoșani, Constantin Lușneac, decedat în toamna lui 2020 în urma infecției cu Covid-19. Astfel, Umar SRL fusese fondată în 2002 de Lușneac, iar mai mulți ani aceasta a figurat fără angajați.

Noi avem alţi oameni care se ocupă de firmă”

Contactat atunci de reporterii „Monitorul”, Constantin Lușneac a respins orice implicare în acest contract și a susținut că nu mai are nicio legătură cu firma de ani buni.

„Din punctul meu de vedere, eu nu mai am treabă cu firma aia de ani de zile. De ani de zile nu mai am treabă. Ce treabă am eu? Nici soţia. Nu ea este administratorul. Noi avem alţi oameni care se ocupă de firmă. Noi de ani de zile nu ne mai ocupăm de firma aia. Numele ei doar apare acolo, dar în rest se poate demonstra prin toate documentele că noi nu avem nicio treabă cu firma. Soţia apare în acte, dar noi nu suntem. Este un alt administrator. Eu nici nu ştiu prea multe lucruri, că nu mai am treabă la firmă”, a spus atunci Constantin Luşneac. Acesta ar fi ieșit din firmă în 2009, când societatea a fost preluată de Nicoleta -Violeta Lușneac, soția acestuia, ea fiind cea care figurează și în prezent, potrivit Termene.ro, ca și asociat unic în cadrul societății.

Primăria a refuzat să plătească dezinfecția

Iar scandalul nu s-a oprit aici. Lucrările de dezinfecție pentru prevenirea și răspândirea Covid-19 au început în dimineața de 15 aprilie 2020, în baza Ordinului de începere emis de Primăria Municipiului Botoșani, substanța folosită pentru dezinfecție urmând să fie VIROCID, produs Biocid avizat de Ministerul Sănătății, ce se regăsea atașat în Registrul Național al Produselor Biocide (Ianuarie 2020)-grupa Tip Produs 2 (dezinfectanți pentru suprafețe).

Dezinfecția scărilor de bloc a fost realizată pe parcursul a cinci zile, adică pe 15,16,17,18 și 22 aprilie 2020, fiecare asociație de proprietari a comunicat suprafața totală pe asociație a părților comune, iar cel puțin un reprezentant al asociației a participat la dezinfecție și a recepționat numărul de scări și suprafața dezinfectată, iar lucrările au fost recepționate pe 27 aprilie 2020. Astfel că a doua zi Umar SRL Cândești a întocmit și transmis Primăriei factura pentru serviciile prestate în sumă de 96.750 lei, iar Clean Force Tehnology Albești altă factură în valoare de 115.132,50 lei.

Așadar, dezinfecția de la nivelul scărilor de bloc ar fi costat în total 211.882,50 lei, doar că Primăria a refuzat să plătească banii motivând că serviciul trebuia asigurat de societatea Selenit, iar substanța utilizată nu a fost cea prevăzută în caietul de sarcini.

Proces între firma care a făcut dezinfecția şi primărie

Prin urmare, facturile emise au fost returnate și nu au fost înregistrate în contabilitatea Municipiului Botoșani deoarece „serviciile prestate nu au fost efectuate în conformitate cu prevederile contractului nr. 9769/ 12.04.2020”.

Firmele au încercat să recupereze banii pe calea dialogului, după care s-au adresat unui executor judecătoresc, care a trimis o notificare Primăriei pe data de 25 iunie 2020, după care au încercat recuperarea acestui debit pe calea ordonanței de plată. În octombrie 2020, Judecătoria Botoșăani a apreciat că este necesară parcurgerea procedurii de drept comun, întrucât Primăria invocă o neexecutare a contractului.

A urmat un proces deschis la Tribunalul Botoșani, unde Primăria a invocat faptul că cele două firme nu au fost parte în contractul privind efectuarea dezinfecției și că substanța folosită a fost cu totul alta. Doar că probele depuse au arătat că acordul de asociere dintre Selenit SRL și Umar SRL și Cândești și Clean Force Tehnology Albești a fost înregistrat la municipalitate, care a acceptat ca serviciile de dezinfecție să fie efectuate de cele două firme, reprezentanții Primăriei semnând fără obiecțiuni procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor. Prin urmare, municipalitatea a pierdut procesul și a fost obligată la plata facturilor precum şi penalităţi de 0,01 % pentru fiecare zi de întârziere, începând cu data de 28.05.2020 şi până la data plăţii efective. La toate acestea s-au adăugat și cheltuieli de judecată care au totalizat peste 8.500 de lei.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
-0 ° C
-0 °
-1.1 °
83 %
2.7kmh
75 %
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...