Angajații din Finanțe, membrii ai Federației Sindicatelor din Administrația Fiscală Solidaritatea au intrat astăzi dimineață în grevă. Colegii de la Botoşani nu li s-au alăturat, însă.
Protestul de azi este ultimul pas spre greva generală în sistem, după ce, în ultima perioadă, au avut loc acțiuni spontane de protest. Grevă de avertisment la nivel național între orele 8:00 și 10:00, finanțiștii și-au întrerupt activitatea în mai multe localități din țară, Botoșaniul făcând excepție pentru că are doar 5 membrii care aparțin Sindicatului ,,Solidaritatea”.
Celelalte sindicate au renunțat la proteste după negocierile cu Boloș din data de 11 august, doar membrii Sindicatului ,,Solidairtatea” au continuat seria de proteste.
,,La Botoșani nu a avut loc pentru că colegii mei din țară care au făcut grea aparțin unui Sindicat ,,Solidaritatea” și care nu au participat la negocierile care au fost cu domnul ministru Boloș și nu au fost de acord cu discuțiile avute. Noi am amânat acțiunile de protest, dar colegii care aparțin acestui sindicat au mers în continuare, au spus că nu cred în promisiunile domnului ministru. La Botoşani sunt 6 membrii și e posibil să fie în concediu”, a spus Cătălina Caba, lider de sindicat de la Finanțe.
Miting în faţa Ministerului
Pe lângă încetarea lucrului în această dimineață timp de 2 ore, de la ora 09:00 a avut loc și un miting în fața Ministerului de Finanțe. Protestul este împotriva măsurilor propuse de guvern pentru reducerea cheltuielilor bugetare și cer păstrarea locurilor de muncă.
„Acţiunea principală este greva de avertisment. Acesta este de la 8:00 la 10:00. Pichetarea este de la 9:00 la 10:00. Motivele sunt mai multe, sunt mai vechi, le-am tot anunţat
în ultimele luni. Am tot încercat să negociem cu guvernul, nu am reuşit. Noi vrem să păstrăm locurile de muncă, să păstrăm veniturile şi un statut propriu”, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Fiscală „Solidaritatea”, potrivit G4Media.
El a afirmat că acestea nu sunt cereri nerealizabile şi că au oferite soluţii pentru solicitări, iar „următorul pas posibil este greva propriu-zisă”.
„După aceasta trebuie să treacă minimum două zile şi putem să declanşăm greva propriu-zisă. Probabil către asta ne vom îndrepta, dar este de durată, trebuie să rezolvi nişte proceduri, trebuie să vedem dacă guvernul este dispus să discute cu noi şi să mai rezolve din solicitări sau nu. Deci nu ştim ce va fi în viitor, dar următorul pas posibil este greva propriu-zisă”, a mai spus Dorin Modure.
Conform sindicaliștilor, ordonanța pregătită de guvern, care îi nemulțumește, conține prevederi referitoare la:
- Plafonarea sporului de condiții vătămătoare la 1000 de lei;
- Indemnizația de hrană nu se mai acordă celor cu venitul brut peste 10.000 lei;
- Voucherele de vacanță nu se mai acordă celor cu venitul brut peste 10.000 lei;
- Anularea posturilor vacante;
- Desființarea biroului și funcției de șef birou;
- Normative personal: 10 funcții de execuție pentru serviciu, 20 funcții de execuție pentru direcție, 40 funcții de execuție pentru direcție generală;
- Sindicaliştii solicită egalizarea salariilor la nivel maxim în plată şi introducerea în legea salarizării a familiei ocupaţionale finanţe, cu o grilă de salarizare corespunzătoare.