Peste 2000 de oameni s-au adunat aseară în Centrul Istoric din Botoșani pentru cea de-a doua zi a Festivalului Instituțiilor de Cultură. Zona a fost mai animată ca niciodată de publicul îmbrăcat ,,la patru ace”.
Seara a fost deschisă de prezentatorul Dan Negru, care l-a invitat în scenă pe invitatul special, pianistul Richard Clayderman. Fără prea multe prezentări, acesta a urcat pe scenă în aplauzele prelungite ale botoșănenilor îmbrăcați elegant, conform standardelor impuse de organizatori.
Pianistul francez a oferit un spectacol în adevăratul sens al cuvântului, a cântat aproape fără oprire timp de o oră și a făcut doar câteva pauze scurte pentru a interacționa cu publicul. Recitalul a oferit o experiență muzicală de înaltă calitate publicului numeros.
,,Sunt extrem de încântat să fiu aici, cu dumneavoastră la Botoșani, sper că ne vom distra împreună cu ajutorul grupului instrumental al Orchestrei Filarmonicii Botoșani‘‘, a spus artistul.
Distincție oferită lui Clayderman de primarul municipiului
La finalul recitalului, primarul Cosmin Andrei a urcat pe scenă pentru a-i oferi lui Clayderman un premiu special pentru toată activitatea.
,,Am spus încă de la început că ne dorim să revitalizăm Centrul Istoric, iată că la această a doua ediție a Festivalului Instituțiilor de Cultură avem un număr mult mai mare de botoșăneni decât anul trecut. Este un spectacol pe placul dumnealor, cu artiști internaționali de calibru, tocmai pentru a pune în valoare și Filarmonica ,,George Enescu”, care s-a ridicat la nivelul așteptărilor‘‘, a spus primarul Cosmin Andrei.
Serie de artişti celebri pe scenă
Seara a continuat cu alți invitați ai Filarmonicii ,,George Enescu”, printre care s-a numărat grupul Baccara, grupurile vocale Brio Sonores și Dimmas, Amadeus, soprana Operei Naționale din Iași- Ana Maria Donose, dar și tenorul Eusebiu Huțanu şi tenorul Operei Naționale din Cluj- Florin Estefan, sub bagheta dirijorilor Alexandru Ilie și Xenti Runceanu.
Atmosfera a fost animată şi de „The Sky Ballet”, „Superchill” la percuție, Giancarlo Palena la bandoneon și Ovidiu Lup la pian.
,,Este o seară de vis, nici nu ma așteptam să se întâmple așa ceva la Botoșani. M-am simțit ca în marile orașe ale lumii. Ne dorim foarte mult să mai vedem asemenea evenimente în orașul nostru”, a spus o botoşăneancă.
Nemulţumiri din cauza gardurilor
Accesul în zona cu scaune a concertului s-a făcut pe bază de invitaţie. Astfel, cei care au dorit să mearga la concert au trebuit să treacă înainte pe la sediul Filarmonicii pentru a lua invitaţiile oferite gratuit. Organizatorii au oferit 1230 de invitaţii.
Zona cu scaune a fost delimitată cu garduri în seara spectacolului, iar cei care nu aveau invitaţii puteau asista la concert dincolo de acestea. După începerea recitalului, scaunele care au rămas libere, deşi extrem de putine, sau care s-au eliberat între timp au putut fi ocupate de alte persoane.
Au existat însă numeroase persoane nemulţumite de modul de organizare. „Acest eveniment a fost achitat de Primăria municipiului Botoșani din banii cetățenilor, mă întreb de ce pt persoanele din alte județe nu a fost impusă o taxă pt intrare? De ce a fost îngrădit dreptul de a participa la acest eveniment celor care nu au avut invitație?”, a spus un botoşănean.
„Pentru aceștia care au stat pe aceste scaune s-a făcut acest grandios spectacol, ceilalți să vadă statuia din spate (noi contribuabilii beneficiem totul „din spate”!!! „trăiască PSD-ul!”, a transmis o altă botoşăneancă.
Jumătate de milion de lei pentru Festivalul Instituțiilor de Cultură
Consiliul Local a aprobat pentru festival suma de 590.000 de lei a pentru decontarea cheltuielilor privind artiștii și colaboratorii care vor evolua în cele trei zile de spectacole. Sunt incluse în buget costurile legate de cazare, scenă, sonorizare, proiecții laser pe clădirile din zonă, ecranizare, promovarea evenimentului și alte cheltuieli justificate de instituțiile partenere.
Festivalul este organizat în colaborare cu Filarmonica „George Enescu”, Teatrul „Mihai Eminescu” și Teatrul pentru Copii „Vasilache”.
Municipalitatea achită un onorariu de peste 45.000 de euro pentru prestația pianistului Richard Clayderman în cadrul Festivalului Instituțiilor de Cultură.
Potrivit directorului instituției de cultură, Mirel Manea, celebrul pianist francez a primit suma de 190.000 de lei fără TVA. Richard Clayderman a vizitat, miercuri, zona unde va concerta în fața a mii de spectatori. Artistul a fost întâmpinat de primarul Cosmin Andrei, cu care a poposit ulterior la o terasă din apropiere.