Pe data de 21 august va avea loc Ziua porților deschise pe șantierul arheologic de la Stăuceni- Holm. Situl se încadrează în prima fază de evoluție a Culturii Cucuteni.
Între orele 10:00 și 14:00, arheologii din teren vor prezenta rezultatele campaniei din acest an. Totodată, vor arăta celor prezenți aspecte practice ale meseriei de arheolog în situl care aparține Culturii Cucuteni.
Evenimentul se desfășoară în parteneriat cu Universitatea Friedrich Alexander din Erlangen– Nürnberg, Institutul de Preistorie din Erlangen– Nürnberg, Liceul Tehnologic ,,Elie Radu” din Botoșani și Primăria comunei Stăuceni.
Vechi de aproximativ 6.000 de ani
Situl din comuna Stăuceni se încadrează în prima fază de evoluție a Culturii Cucuteni, cu o vechime de aproximativ 6.000 de ani. Acesta a fost descoperit în 1952 de arheologul Ion Nestor. Până în 2020 nu a mai fost verificat de colectivele de cercetare din cadrul Muzeului de Istorie Botoșani. În urmă cu 3 ani, în urma unei vizite în zonă, arheologii au identificat primele urme la suprafața terenului.
Ulterior, celor de la Universitatea Friedrich Alexander din Erlangen – Nürnberg din Germania, situl a fost scanat geomagnetic iar rezultatele au fost surprinzătoare, a rezultat o suprafață de 5,3 hectare de așezare umană aparținând Culturii Cucuteni.
Campania de cercetare a început pe 31 iulie și se va încheia la sfârșitul lunii august. Piesele descoperite în situl de la Stăuceni vor intra în patrimoniul Muzeului Județean de Istorie Botoșani.