Casa de la Lebăda, pentru care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Florin Ţurcanu, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, intră sub lupa experţilor evaluatori. Aşa au stabilit ieri magistraţii Tribunalului Botoşani, care vor decide la începutul anului viitor dacă în cauză va fi efectuată şi o expertiză financiar contabilă. Astfel, experţii urmează să stabilească ce s-a construit, cum anume şi cât a costat întreaga construcţie.
Cererea a venit chiar din partea avocaţilor lui Ţurcanu, care au cerut ca expertiza să fie făcută în situaţia în care inculpaţilor le va fi imputată vreo sumă drept prejudiciu, ori se va dispune confiscarea specială. Aspectul ar fi trebuit clarificat, în opinia apărării, în condiţiile în care în timpul procesului au fost vehiculate mai multe variante privind valoarea imobilului.
Interesant este că la termenul de ieri avocaţii fostului preşedinte CJ au venit din nou cu o listă de solicitări cerând administrarea unor noi probe, printre acestea figurând şi audierea a zeci de persoane, de la adversari politici, membri ai Partidului Naţional Liberal, directori din cadrul aparatului propriu al Consiliului Judeţean, însă cele mai multe cereri au fost respinse de completul de judecată pe motiv că nu ar fi utile cauzei.
Singurul care va fi totuşi audiat va fi deputatul Verginel Gireadă, care ar fi asistat la primele discuţii dintre Florin Ţurcanu şi omul de afaceri Marcel Bîrsan când s-a vorbit despre construcţia casei, fostul primar al comunei Mihai Eminescu devenind practic martorul principal al apărării.
Cert este că după reaudierile de ieri, când au fost chemaţi la bară să ofere amănunte Dan Sandu, arhitectul şef al municipiului, Mihai Tulbure, arhitectul care a întocmit proiectul pentru trecerea în intravilan a terenului pe care s-a construit casa, fostul arhitect şef al judeţului, Constantin Ilisei, şi fostul consilier al lui Florin Ţurcanu, Andrei Leonte, puzzle-ul construit din mărturii începe să prindă contur. Astfel, mai toţi cei audiaţi au recunoscut că multe dintre demersurile pentru obţinerea documentelor necesare şi realizarea construcţie au fost făcute de angajaţi ai CJ, este drept în documente figurând Aristomel Anuşcă, socrul fostului preşedinte CJ.
Afacere demascată de procurorii DNA
Florin Ţurcanu a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în primăvara anului trecut, după ce în perioada 2013-2014 i-ar fi solicitat omului de afaceri Marcel Bîrsan, care administra societatea Cornell’s Floor SRL, să-i construiască o casă la marginea municipiului Botoşani, pe numele socrului său, promiţându-i în schimb că va interveni pe lângă angajaţii CJ şi o serie de primari pentru ca acesta să câştige o serie de licitaţii.
Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a cotidianului „Monitorul de Botoşani”.
– Sebastian GHEORGHIU