Bănuit că a păcălit mai mulți oameni cu un caz umanitar fictiv, un tânăr a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani sub acuzația de participaţie improprie la înşelăciune şi tentativă la infracţiunea de înşelăciune.
Joi, însă, instanța de judecată a dispus revocarea măsurii arestării preventive în cazul său și plasarea în arest la domiciliu. Două persoane s-au constituit părți civile în dosar, iar alte patru persoane vor figura ca martori. Valoarea prejudiciului creat prin activitatea infracțională a fost estimat la 78.000 de lei.
Tânărul s-a dat drept tatăl unui copil bolnav
Tânărul a fost reținut de polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale Botoșani în luna mai a.c., după o anchetă laborioasă. Din cercetările polițiștilor a reieșit faptul că tânărul, Vasile Bobi Munteanu, de 27 de ani, din județul Neamț, folosindu-se de datele altei persoane, ar fi solicitat donații pentru o cauză umanitară, prezentându-se drept tatăl unui copil de 4 ani, cu probleme medicale, care necesita tratament într-o altă țară.
Tânărul ar fi prezentat fotografii și acte medicale ce conțineau date nereale și ar fi contactat mai multe persoane, atât fizice cât și juridice, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanță, pe care le-ar fi convins să efectueze viramente bancare în conturile puse la dispoziție de acesta. Printre victimele lui s-ar afla un economist de la o firmă de suplimente nutritive și un om de afaceri, dar și întreprinzători particulari, un învățător și un asistent medical.
Percheziţii organizate de poliţişti
Reținerea urmată de arestarea preventivă a venit după ce polițiștii botoșăneni, cu sprijinul celor din cadrul Inspectoratului Județean Neamț, au pus în executare cinci mandate de percheziție domiciliară, la locuința suspectului, precum și la alte locații pe care acesta le folosea, din județul Neamț.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean, în urma activităților desfășurate la locațiile vizate au fost identificate și ridicate mai multe bunuri printre care telefoane mobile, cartele telefonice, carduri bancare, înscrisuri privind plăți, înscrisuri privind mesaje în scop umanitar, dar și documente în limba germană privind cazul umanitar prezentat semn că acesta intenționa să facă victime și peste hotare.
Preoţi păcăliţi de acelaşi tânăr
Tânărul nu ar fi la prima ispravă de acest gen. De altfel, în momentul în care a fost ridicat de polițiștii botoșăneni, individul se afla sub control judiciar, el fiind judecat la Iași pentru alte fapte identice comise în 2020 în județul Iași.
În acel dosar, tânărul este acuzat că ar fi păcălit mai mulți preoți, ar fi falsificat stampila unei biserici din Iași și a contrafăcut mai multe documente medicale cu care a reușit să păcălească și persoane de peste hotare, inventând mai multe cazuri umanitare care implicau copii în nevoie de operații costisitoare în străinătate pentru a se vindeca de boli grave. Inițial, el a folosit fotografii cu copii aflați în spital, salvate pe telefonul său, pentru a susține povestea pe care o răspândea pe internet sau o prezentă în persoană oamenilor.
Până la pronunțarea unei sentințe definitive, tânărul beneficiază de prezumția de nevinovăție.