Scriitoarea Maria Baciu va primi sâmbătă, pe 19 august, titlul de Cetățean de Onoare al comunei natale din județul Botoșani.
În perioada 19-20 august, reprezentanții comunei Todireni organizează o serie de evenimente pentru a marca aniversarea a 500 de ani de atestare documentară a localității. În acest cadru festiv, primarul, Petru Toma, va acorda titlul onorific Mariei Baciu pe data de 19 august. Evenimentul va avea loc în incinta Căminului Cultural din Todireni, de la ora 10:00.
,,Era planificat de mult, doar așteptam momentul potrivit să fie acordat acest titlu. Meritele ei sunt recunoscute oricum, chiar dacă nu-i acordăm noi acest titlu. Ea este o fiică a comunei Todireni și face cinste comunei. Titlul este pentru activitatea ei și va fi oferit într-un cadru festiv cu ocazia manifestărilor pe care le avem acum cu ocazia sărbătoririi a 500 de ani de atestare documentară a localității Todireni”, a spus primarul Petru Toma.
Cine este Maria Baciu
Maria Baciu s-a născut pe data de 4 martie 1942, în satul Cernești din comuna Todireni. Facultatea de Filologie a Universității „Al.I.Cuza” Iași, promoția 1966. Între anii 1966-1970 a fost profesoară de limba și literatura româna la Liceul Teoretic din Trușești și la Școala Normală „Nicolae Iorga” din Botoșani, remarcându-se printr-o activitate didactică deosebită. A fost profesoară de limba și literatura română la Liceul Pedagogic din Botoșani. Redactor șef al revistei pentru copii „Șotron” și al revistei pentru adolescenți „Pardon!”.
În 1980 a înființat Cenaclul literar „Mihai Eminescu”, în 1983 editează publicația „Educatorul”, iar între anii 1994 – 1996 revista pentru copii „Șotron”, inițiative încununate cu succes. Paralel cu activitatea de la catedră și cea editorială, publică versuri, articole literare și recenzii în diverse ziare și reviste, precum Clopotul, Gazeta de Botoșani, Caiete botoșenene, Hyperion, Colloquium, Cronica, Convorbiri literare, Luceafarul, Ateneu, România literară, Învățătorul, Lumina lină. A scris poezie, proză pentru copii, carte de metodică pentru uz școlar, teatru pentru copii.