Este isterie astăzi la Filarmonica din Botoșani. Melomanii au format o coada uriașă pentru a prinde o invitație la Festivalul Instituțiilor de Cultură.
Festivalul va avea loc în perioada 17- 19 august. În cadrul acestuia, la Botoșani, va concerta Richard Clayderman, denumit de Cartea Recordurilor cel mai de succes pianist al tuturor timpurilor.
Acces gratuit la spectacolele din cadrul festivalului
Accesul la FIC se va face doar pe bază de invitații oferite gratuit. Acestea s-au început a distribui de la ora 12:00, la sediul Filarmonicii. Primii oameni dornici de a prinde un loc la FIC s-au adunat însă în jurul orei 10:00, iar reprezentanții Filarmonicii au anunțat tot atunci suplimentarea cu 730 de locuri față de anul trecut. Astfel, toate cele 1.230 de locuri, s-au oferit doritorilor în intervalul 12:00- 14:00.
,,Practic, am acoperit toată zona pietonală a Centrului Istoric din Botoșani. Sunt convins că vom beneficia de un spectacol civilizat așa ca în marele orașe ale lumii. Pe perimetrul zonei pietonale vor fi scaune, nu vor fi garduri, față de anul trecut va fi spațiul liber. Așa am reintrodus în circuitul turistic Centrul Istoric”, a spus Mirel Manea, managerul Filarmonicii ,,George Enescu” Botoșani.
Programul evenimentelor
Festivalul va dura trei zile. În prima zi, începând de la ora 19:00, Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache” va prezenta, în Centrul Istoric, spectacolul „Soacra cu trei nurori”, urmat de Teatrul „Mihai Eminescu”, ce va aduce în atenția audienței, începând cu ora 21:00, „Noaptea unui vis de vară”.
Ziua a doua a festivalului va fi dedicată Filarmonicii de Stat George Enescu. Începând cu ora 19:00, tot în Centrul Istoric, Baccara, grupurile vocale Brio Sonores și Dimmas, Amadeus, soprana Operei Naționale din Iași – Ana Maria Donose, tenorul Eusebiu Huțanu și tenorul Operei Naționale din Cluj – Florin Estefan vor fi invitații orchestrei Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorilor Alexandru Ilie și Xenti Runceanu.
Momentul cel mai așteptat al serii va fi recitalul invitatului special, Richard Clayderman. Atmosfera va fi întreținută de The sky ballet, Superchill (percuție), Giancarlo Palena (bandoneon) și Ovidiu Lupu (pian). Accesul publicului va începe de la ora 18:30.
În ultima zi a FIC, pe 19 august, de la ora 15:00, la Cinematograf Unirea, Teatrul „Mihai Eminescu” va oferi proiecția „Amintiri din copilărie”.
,,Ne putem aștepta de acum la orice”
Dacă de obicei un pachet cu două bilete la concertele lui Richard Clayderman sunt în jur de 1.000 lei, la Botoșani va putea fi ascultat gratuit în cadrul Festivalului Instituțiilor de Cultură.
,,Este o personalitate, personalitatea tinereții noastre. Noi am crescut cu muzica lui. E o binecuvântare, muzica lui liniștește. Nu, nu m-am gândit că va veni la Botoșani”, a spus una dintre primele persoane care s-a așezat la rând pentru invitații.
O altă botoșăneancă a adăugat că ,,ne putem aștepta de acum la orice, face cinste orșului și suntem mândri că suntem botoșăneni”.
Cine este Richard Clayderman
Richard Clayderman a fost senumit de Cartea Recordurilor drept „cel mai de succes pianist al tuturor timpurilor” graţie carierei sale impresionante care cuprinde peste 1.300 de piese înregistrate şi 150 de milioane de albume vândute în întreaga lume.
Născut pe 28 decembrie 1953 la Paris, Richard Clayderman a învăţat să cânte la pian de la tatăl său, profesor de pian. La vârsta de 12 ani a fost acceptat la Conservatorul din Paris, unde a avut mare succes în anii adolescenţei. Dificultăţile financiare, precipitate de boala tatălui său, l-au împiedicat să aibă o carieră promiţătoare de pianist clasic. Atunci, pentru a-şi câştiga existenţa, a lucrat ca funcţionar bancar, precum ca şi acompaniator pentru mai multe trupe. A acompaniat cântăreţi francezi faimoşi precum Johnny Hallyday, Thierry Le Luron şi Michel Sardou.
În 1976 a fost invitat de către Olivier Toussaint, un producător francez, şi de către partenerul său, Paul de Senneville pentru a înregistra o baladă pentru pian. De Senneville a compus această baladă ca un tribut pentru noua lui fiică, Adeline. A fost ales dintre peste 20 de pianişti valoroşi, iar numele lui Pagès a fost schimbat în Richard Clayderman (a preluat numele străbunicii sale pentru a evita pronunţarea greşită a numelui său adevărat în afara Franţei). Cântecul, intitulat Ballade pour Adeline, a fost un succes, fiind vândute 22 de milioane de copii în 38 de ţări. S-a numit Ballade pour Adeline.
Până acum, Richard Clayderman a susţinut peste 2.000 de concerte pe tot globul, cântând în faţa a peste 6 milioane de oameni. A primit peste 340 de discuri de aur şi platină în cariera sa.