Caz uluitor înregistrat în instanță unde cinci poliţişti de frontieră, bănuiți că ar fi sprijinit o grupare infracțională specializată în contrabanda cu țigări, au scăpat de acuzații după un proces care a durat aproape 9 ani.
La finalul dezbaterilor, magistrații au dispus fie încetarea procesului penal ca urmare a prescrierii răspunderii penale, fie achitarea. Soluția de achitare a fost dispusă pentru o serie de fapte despre care, consideră judecătorii, nu ar fi fost prevăzute de legea penală. Singurul care a fost condamnat este un polițist de frontieră care a fost prins în flagrant, în trecut, cu mașina burdușită cu țigări de contrabandă.
Doar că, și în acest caz, judecătorii au dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.
Date secrete oferite contrabandiștilor
Cei cinci polițiști de frontieră erau angajați în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră (SPF) Rădăuți Prut, respectiv SPF Stânca, iar potrivit anchetatorilor, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, aceștia ar fi furnizat date confidențiale privind dispunerea patrulelor poliției de frontieră în zona respectivă, acționau asupra sistemului de supraveghere video a frontierei de stat ( Camera SORIC), prin omiterea intenționată a supravegherii zonei unde se desfășura activitatea de contrabandă și monitorizarea zonei adiacente, pentru ca traficanții să nu fie surprinși de organele abilitate să constate fapte de contrabandă.
„De asemenea, în funcție de necesități aceștia se foloseau de cunoștințele dobândite anterior, pe timpul exercitării serviciului, cu privire la cunoașterea în detaliu a zonei de frontieră, identificau traseele cele mai sigure pentru derularea actelor de contrabandă și verificau dacă starea terenului permitea deplasarea vehiculelor pentru preluarea în condiții de siguranță a țigărilor de contrabandă sau comunicau dacă existau misiuni în zonă ale patrulelor de la Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani în zona de frontieră unde urma să se desfășoare activitatea de contrabandă”, au adăugat procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată – Biroul teritorial Botoșani, care au destructurat grupul infracțional.
Potrivit anchetatorilor, faptele ar fi fost deosebit de grave întrucât, în perioada aprilie-august 2013, când ar fi avut loc faptele de contrabandă gestionate de Lucia Cheibaș, inculpată și ea în dosar, traficanții de țigări, care ar fi beneficiat de sprijin, au preluat, deținut, transportat, depozitat și comercializat peste 30.000 de pachete cu țigări din Republica Moldova, iar în perioada de monitorizare au încercat să mai introducă ilegal pe teritoriul României încă 249.600 de pachete de țigări de aceeași proveniență.
Primă sentință desființă
Doar că, dosarul a avut un traseu sinuos de la bun început, el fiind restituit la parchet pentru completări, după care prima sentință dispusă de Tribunalul Botoșani, prin care suspecții au fost condamnați, a fost desființată în totalitate, în decembrie 2018, de Curtea de Apel Suceava care a reținut că, în cauză, nu a avut loc o efectivă cercetare judecătorească şi că hotărârea pronunţată nu cuprinde motivele care au condus la soluţia de condamnare şi obligarea lor la plata despăgubirilor civile.
Astfel, invocându-se necesitatea privind garantarea respectării dreptului la un proces echitabil, cât şi a dreptului la două grade de jurisdicţie în materie penală garantat de art. 2 din Protocolul adiţional nr. 7 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, dosarul a fost restituit Tribunalului Botoșani spre rejudecare.
Proces reluat de la zero
Prin urmare, procesul a fost reluat de la zero. În martie 2022 a urma o a doua sentință a Tribunalului, tot de condamnare a inculpaților, dar a urmat apelul. Așa se face că dosarul a ajuns pentru a doua oară la Curtea de Apel Suceava, care a pronunțat, vineri, pe 3 august a.c., hotărârea definitivă.
Potrivit deciziei, polițiștii de frontieră Viorel Başagă, Ciprian Florentin Ursache, Cozmin Mugurel Lupu, Iulian Andronic și Vasile Sava au scăpat de acuzațiile de constituire a unui grup infracțional organizat, divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, ori folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicului întrucât a intervenit prescrierea răspunderii penale. În schimb, pentru acuzațiile de abuz în serviciu sau complicitate la contrabandă, judecătorii au dispus achitarea întrucât „fapta nu este prevăzută de legea penală”.
Un singur polițist a fost condamnat
Singurul condamnat a fost Cozmin Mugurel Lupu pentru constituire a unui grup infracţional organizat și complicitate la contrabandă calificată. Iar pedepsele dictate în cazul lui au fost contopite cu o condamnare mai veche, el alegându-se în final cu o pedeapsă rezultantă de trei ani închisoare cu suspendare. În cazul său au fost menținute însă o serie de sechestre aplicate de anchetatori.
Până și Lucia Cheibaș, cea care ar fi făcut jocurile a scăpat de acuzațiile de contrabandă calificată și constituirea unui grup infracțional organizat din aceleași motive – prescrierea faptelor sau achitare. Pin urmare, ei urmează să primească și bunurile plasate în trecut sub sechestru.