Prostia omenească nu are limite, iar unii dintre cei care comit infracțiuni nu realizează ce fac și se dau singuri de gol. Este și cazul unui tânăr care a găsit un card și a făcut mai multe cumpărături cu el.
Nu multe, ci mai degrabă modice. Doar că la un moment dat el a vrut să beneficieze de o ofertă la un magazin din mall și a folosit cardul de fidelizare cu numele lui. Așa l-au depistat polițiștii. Acum a fost condamnat la închisoare cu suspendare.
Cumpărături făcute la mall cu nume şi prenume
Întreaga poveste s-a petrecut în primăvara lui 2021. În acel an, pe 29 aprilie, aflându-se pe raza municipiului Botoșani, o femeie a făcut mai multe cumpărături la un magazin din oraș, folosind cardul, pe care l-a introdus mai apoi în buzunarul hanoracului. După circa șase zile, în timp ce se afla pe raza județului Suceava, femeia a dorit să achite unele servicii, utilizând cardul de cumpărături, ocazie cu care a constatat lipsa acestuia.
A verificat aplicația instalată pe telefonul mobil și a observat că într-o singură zi, pe 30 aprilie 2021, au fost efectuate 12 tranzacții financiare în mai multe unități din Botoșani, fiind raportate și patru tranzacții nereușite. A anunțat banca și poliția și a început o anchetă.
Nu se știa nimic despre suspect așa că polițiștii au început să verifice fiecare tranzacție. Astfel, una dintre achiziții a fost făcută la un magazin din Uvertura Mall, iar când au mers acolo polițiștii au aflat că cel care utilizase cardul a folosit și o aplicație de fidelizare în care fusese înregistrat nu numele real. Ba mai mult, o altă achiziție a fost făcută on-line, iar pe site-ul cu pricina suspectul își făcuse un cont pe baza aceleiași adrese de email folosită la aplicație de fidelizare.
Prejudiciul a fost restituit
Polițiștii au verificat mai apoi baza de date privind evidența populației și s-au dus direct la suspect. Audiat, Mihai Alin I. a recunoscut că a găsit cardul femeii și a făcut cumpărăturile, dar a promis că va restitui prejudiciul. Doar că polițiștii și procurorii nu au trecut cu vederea cele întâmplate, iar botoșăneanul a fost trimis în judecată fiind acuzat de însușirea bunului găsit, acces ilegal la un sistem informatic și efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos, precum și tentativă la ultimele două infracțiuni.
Și, cu toate că a restituit banii și a cerut să fie judecat în formă abreviată, el s-a ales în final cu o pedeapsă rezultantă de de 2 ani și 10 zile închisoare. Este drept, magistrații au dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, însă timp de doi ani și jumătate el va treibui să respecte mai multe măsuri și obligații.