spot_img
duminică, noiembrie 24, 2024
HomeLocal BTDosarul Ţurcanu loveşte şi în Poliţie

Dosarul Ţurcanu loveşte şi în Poliţie

Dosarul penal prin care fostul director al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani, Mihai Țurcanu, a încercat să le intimideze pe angajatele instituției care l-au denunțat la Direcția Națională Anticorupție (DNA) a fost închis. Procurorii susțin că faptele nu există și au dispus clasarea dosarului.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Soluția a fost confirmată și de instanța de judecată. În schimb, investigațiile au scos la iveală că Țurcanu ar fi încercat în trecut să-l ajute pe fostul șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, comisarul șef Viorel Șerbănoiu, să rămână la conducerea instituției și după pensionare.

Subordonate speriate cu poliţia

Dosarul penal cu pricina a avut o istorie bizară. Astfel, la sfârșitul lui decembrie 2021, Țurcanu ar fi ajuns la sediul IPJ, iar polițiștii ar fi început propria investigație pentru un presupus abuz în serviciu comis de membrii comisiei de achiziții, care ar fi fost de acord cu preluarea unor materiale neconforme achiziționate în urma unei licitații.

Doar că cercetările în acest caz ar fi început după ce fostul șef al IPJ Botoșani, comisarul șef Viorel Șerbănoiu, l-ar fi chemat pe unul dintre ofițeri și l-ar fi pus în temă că la sediul instituției ar urma să ajungă Mihai Țurcanu, directorul DSVSA. Așa se face că în zilele următoare, la sediul IPJ s-ar fi prezentat chiar șeful DSVSA, care a precizat că ar dori să se facă o serie de cercetări, însă nu dorește să formuleze o plângere penală în nume propriu. În schimb, a pus la dispoziție o serie de înscrisuri.

Sesizare din oficiu la Poliţie

Țurcanu făcea referire tocmai la achiziționarea acelor truse de analize în valoare de aproape 500.000 euro pentru care el insistase să se adjudece licitația în favoarea firmei pe care o proteja. Din acest motiv, în cadrul poliției s-a decis să se întocmească un proces-verbal de sesizare din oficiu cu privire la aspectele învederate de Țurcanu, dosarul fiind înregistrat inclusiv la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani, fără să se pomenească undeva despre discuția avută cu directorul DSVSA.

Surprinzător este că așa-zisa sesizare din oficiu nu a fost făcută de polițistul care a vorbit cu Țurcanu, ci de un coleg de-al său din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice (SICE). Ba mai mult, cei doi polițiști au mers împreună la sediul DSVSA cu o ordonanță de ridicare a unor înscrisuri care priveau achiziția, deși aceste proceduri se derulau de regulă prin intermediul serviciilor poștale. Ce nu au știut polițiștii a fost faptul că DNA intrase deja pe fir și îl supraveghea pe Mihai Țurcanu. Doar că, după aceste episoade, polițiștii nu au mai făcut cercetări.

Şeful Poliţiei, pus să dea explicaţii

Așa se face că înainte de descinderile procurorilor anticorupție de la sediul DSVSA, din iunie 2022, dosarul de la poliție a fost preluat de DNA, iar cei doi polițiști au trebuit să dea explicații despre modul în care a debutat ancheta lor, dar și despre documentele ridicate și discuțiile purtate.

Și fostul șef al IPJ Botoșani a fost audiat de procurorii anticorupție, mai ales că în momentul în care DNA a cerut dosarul de la poliție, cei doi ofițeri ar fi purtat o discuție cu inspectorul șef, care ar fi dorit să afle detalii de la ei cu privire la „motivul pentru care DNA a solicitat dosarul”. Totodată, Șerbănoiu ar fi fost interesat să afle și ce activități au fost efectuate cât timp dosarul s-a aflat în instrumentarea poliției.

Când a fost chemat la DNA pentru audieri, Șerbănoiu ar fi recunoscut că, în cursul lunii decembrie 2021, în timp ce participa la o ședință de lucru la sediul Prefecturii, ar fi fost abordat de către Mihai Țurcanu, „pe care îl cunoștea doar prin prisma atribuțiilor de serviciu”, care i-ar fi solicitat să-l pună în legătură cu ofițerii de poliție din cadrul SICE întrucât intenționa să formuleze o sesizare penală. Ce s-a întâmplat ulterior, a susținut el, nu a mai avut cunoștință.

Serviciu contra serviciu

La final, procurorii DNA au venit cu o concluzie care descrie cum ar fi decurs întregul joc.

În fapt, s-a reţinut că probele existente atestă că sprijinul pe care inspectorul șef al IPJ Botoșani, Șerbănoiu Viorel, l-a acordat inculpatului Țurcanu Mihai în inițierea anchetei penale, într-o manieră în care să nu se poată stabili că inculpatul era persoana care a determinat constituirea acelui dosar penal, a fost acordat în contextul unei relații apropiate pe care cei doi o aveau, de tipul „serviciu contra serviciu”. În acest sens, cu prilejul efectuării perchezițiilor informatice, au rezultat probe care atestă că inculpatul Țurcanu Mihai a intervenit personal pe lângă un senator (n.r. – Marcel Vela), fost Ministrul de Interne până la sfârșitul anului 2020, pentru a obține aprobarea prelungirii lui Șerbănoiu Viorel cu încă un an a împuternicirii în funcția de inspector șef al IPJ Botoșani, după împlinirea vârstei de pensionare.

În acest sens, la data de 12.10.2021, inculpatul Țurcanu Mihai expediază un mesaj prin intermediul aplicației informatice „WhatsApp” cu următorul conținut: „Salut, poți să vezi dacă prietenul meu Șerbănoiu mai poate continua un an la IPJ?”, se arată în documentele existente la dosar și întocmite de DNA.

Informația a fost avansată în condițiile în care Viorel Șerbănoiu a fost menținut în poziția șef al IPJ Botoșani, printr-o dispoziție a șefului Inspectoratului General al Poliției Române din 26 octombrie 2021, cu efecte până la data de august 2022.

DNA a dat ordonanţă de clasare

Prin urmare, anchetatorii au ajuns la concluzia că prin deschiderea acestei anchete la inițiativa lui Mihai Țurcanu nu s-a urmărit în niciun moment lămurirea reală a aspectelor privind licitația, ci doar intimidarea angajatelor, la urechile cărora trebuia să ajungă informația cum că poliția anchetează cazul.

Judecat pentru acuzaţii grave

Mihai Țurcanu a fost ridicat pe 13 mai 2022 de procurorii DNA fiind bănuit de comiterea mai multor infracțiuni. Ulterior, el a fost trimis în judecată fiind acuzat de abuz în serviciu, fals intelectual și delapidare.

Potrivit anchetatorilor, în perioada octombrie-decembrie 2021, acesta ar fi intervenit în mod nelegal într-o procedură de achiziție publică desfășurată de instituție pentru atribuirea unui contract de furnizare produse cu specific sanitar-veterinar în valoare de 2.974.405 lei. Procurorii susțin că Țurcanu ar fi împiedicat plata banilor către societatea comercială care adjudecase licitația și ar fi făcut demersuri cu intenția de a favoriza o altă societate comercială care participase la procedura de achiziție, dar a cărei ofertă fusese descalificată de către comisia de evaluare.

Funcţionare evaluate după ce s-au opus afacerii

Din cauză că s-au opus cerințelor inculpatului și au refuzat să favorizeze firma susținută de acesta, două dintre funcționarele instituției implicate în procedura de licitație, ar fi fost supuse unei evaluări a performanțelor profesionale efectuată în mod abuziv, în sensul constatării unor abateri disciplinare inexistente în vederea eliberării din funcțiile publice (ocupate prin promovarea unor concursuri) și înlocuirea lor cu alți funcționari obedienți.

În acest caz, Țurcanu s-ar fi consultat cu Mădălina Raluca Roșu, directorul Direcției Juridice din cadrul CNCD, care a fost inculpată și ea pentru complicitate la abuz în serviciu.

Totodată, în decembrie 2020, la numai câteva luni după ce a preluat funcția de director executiv al DSVSA, Mihai Țurcanu ar fi dispus plăți în valoare de 130.000 lei către societatea M Design SRL Botoșani (apropiată de familia Şoptică) pentru achiziția mai multor piese de mobilier, care nu au fost livrate în totalitate.

Până la pronunțarea unei sentințe definitive, Ţurcanu va beneficia de prezumția de nevinovăție.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
3.6 ° C
3.6 °
3.6 °
92 %
1.7kmh
66 %
Dum
4 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
6 °
joi
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...