spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTCaz de malpraxis anulat de prescripţie. Familia pacientului a depus plângere prea...

Caz de malpraxis anulat de prescripţie. Familia pacientului a depus plângere prea târziu 

Familia unui botoşănean care a murit după ce a fost plimbat luni întregi printre spitale a avut parte de o nouă lovitură. Cererea prin care oamenii cereau despăgubiri a fost respinsă de instanţă. Asta deoarece fusese depusă cu cinci zile după expirarea termenului de prescripţie. 

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Potrivit Ziarul de Iaşi, calvarul familiei a început pe 17 februarie 2016, când P.H., în vârstă de 63 de ani, a fost internat la spitalul din Dorohoi, cu dureri greu de suportat. Cinci zile mai târziu, a fost transferat la spitalul Mavromati din Botoșani, în urma analizelor efectuate medicii apreciind că ar putea fi vorba de un cancer pancreatic.

Ca urmare, pacientul a fost transferat pe 1 martie la Spitalul „Sf. Spiridon”, unde investigațiile au confirmat diagnosticul prezumtiv. P.H. a fost operat pe 11 martie, de medicul Florin Grecu. După 36 de ore, a fost efectuată o nouă operație, constatându-se o hemoragie internă. Sexagenarul a fost externat pe 4 aprilie, cu mențiunea „vindecat chirurgical”. Același bilet de externare menționa însă existența unei supurații la nivelul plăgii operatorii, fiind necesară schimbarea zilnică a pansamentelor și lavaj cu antiseptice.

Pacient plimbat între Botoşani şi Iaşi

A doua zi bărbatul a fost internat din nou la spitalul Mavromati. Timp de două săptămâni, rana a fost spălată zilnic, analizele efectuate la Botoșani indicând o infecție cu Klebsiella Proteus, una dintre bacteriile întâlnite frecvent în spitale. Ulterior a fost externat, însă pe 27 aprilie a fost internat din nou la Dorohoi, pe 27 aprilie, în urma unor episoade de febră însoțite de frisoane și stări de rău.

A fost externat pe 4 mai, dar adus înapoi la spital după două zile, întrucât continua să se simtă rău. Pe 8 mai, a fost transferat iar la „Sf. Spiridon”, în grija aceluiași medic. Infecția cu Klebsiella a fost confirmată.

Familia dă vina pe spitalul din Iaşi

În plângerea depusă ulterior la Judecătorie, membrii familiei au precizat că medicul le-a spus că infecția fusese contractată chiar în spitalul ieșean. Pe 21 mai, P.H. a fost operat din nou, de două ori. Starea pacientului a continuat să se înrăutățească, ceea ce a impus o nouă operație, efectuată pe 23 mai. A cincea oară.

Infecția însă nu a putut fi stăvilită. Pe 7 iunie, pacientul a murit. Familia s-a adresat imediat Colegiului Medicilor. Cazul a fost analizat de Comisia de Jurisdicție Profesională din cadrul Colegiului, fără a fi stabilită o culpă. Trei ani mai târziu, pe 12 iunie 2019, familia s-a adresat instanței, chemând în judecată Spitalul „Sf. Spiridon” și pe chirurgul Florin Grecu și cerând despăgubiri materiale și morale de 200.000 de lei.

Spitalul dă vina pe medic

Potrivit Ziarul de Iaşi, dosarul a ajuns în analiza magistraților Judecătoriei ieșene. În fața lor, reprezentanții spitalului s-au spălat pe mâini, deoarece spitalul, ca simplă construcție administrativă, nu putea fi considerat răspunzător.

Întâmpinarea depusă de reprezentanții spitalului la dosar menționa existența în cazul lui P.H. a unei septicemii, pe lângă Klebsiella Proteus fiind identificate și alte bacterii, Escherichia fergusonii, Klebsiella pneumoniae, Enterococcus faecium, Pseudomonas aeruginosa și Clostridium difficile, asociate mediului intraspitalicesc. O traheobronșită punea capac.

Și medicul Florin Grecu a cerut respingerea plângerii, invocând în primul rând prescripția dreptului la acțiune. Conform legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, actele de malpraxis se prescriu în termen de trei ani „de la producerea prejudiciului”, dacă ele nu reprezintă infracțiuni, în care caz termenul de prescripție este cel corespunzător faptei respective. Medicul Florin Grecu nu fusese acuzat de comiterea niciunei infracțiuni, deci termenul de prescripție aplicabil era cel general, de trei ani.

Magistrații Judecătoriei au apreciat că prejudiciul menționat de lege era decesul pacientului, produs pe 7 iunie 2016. Ca urmare, el se împlinise pe 7 iunie 2019. Familia lui P.H. depusese acțiunea pe 12 iunie, cu cinci zile după împlinirea termenului de prescripție. Ca urmare, plângerea a fost respinsă. Sentința Judecătoriei nu este definitivă, ea putând fi contestată cu apel. Este însă puțin probabil ca excepția prescripției să poată fi răsturnată.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare ușoară
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
95 %
5.7kmh
100 %
vin
1 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...