Autorii înşelăciunilor prin metoda „Accidentul” încep să fie condamnaţi. Bănuiţi că au păcălit 12 bătrâni cu mii de lei, trei indivizi au fost condamnaţi de Judecătoria Botoşani la închisoare cu executare.
Cap de afiş este un sucevean, Andrei P., în vârstă de 25 de ani, condamnat în 2009 la 20 de ani de puşcărie pentru omor, după ce şi-a ucis prietena, şi „locotenentul” acestuia, Mirel Florian C., de 28 de ani, din Botoşani, condamnat la 10 ani de detenţie pentru tentativă de omor, după ce la sfârşitul lui 2009 a înjunghiat un bărbat în Zona Industrială a municipiului.
Trimişi în judecată pentru înşelăciune în formă continuată, cei doi au fost condamnaţi la trei ani şi respectiv 3 ani şi trei luni de închisoare cu executare, în timp ce complicele lor, botoşăneanul Petre B., a primit o pedeapsă de doi ani de detenţie. Cum toţi aveau şi alte condamnări la activ, magistraţii le-au contopit pedepsele actuale cu cele vechi, iar pedepsele rezultante au cumulat astfel 36 de ani, trei luni şi 191 de zile de detenţie. În schimb, cei trei au fost obligaţi să restituie banii primiţi de la victime, adică 55.080 lei şi 2.076 de euro.
Înşelăciuni puse la cale de după gratii
Mecanismul după care acţionau era acelaşi. Aflaţi după gratii, Andrei P. şi Mirel Florian B. obţineau informaţii cu privire la potenţialele victime de la colegii de celule. Ţintele erau de fiecare dată persoane în vârstă, despre care se ştia că ar avea bani. Apoi, cu ajutorul unor femei, ei făceau rost şi de numerele de telefon ale victimelor, iar deţinuţii îi sunau pe vârstnici.
Tertipul era mereu acelaşi – le spuneau victimelor că fiii lor au fost implicaţi în accidente şi, ca să nu ajungă în puşcărie, trebuie să le plătească onorarii ori despăgubiri. Dacă victima le cădea în plasă, deţinuţii îl anunţau pe complicele lor, Petru B., care se prezenta la domiciliul celor păcăliţi şi ridica banii. În acest fel, gruparea ar fi reuşit să pună mâna pe 55.000 de lei.
Primul caz a fost înregistrat la începutul lui 2014, când o bătrână de 85 de ani, din Botoşani, a fost înşelată cu 33.500 de lei. Femeia a fost sunată de un necunoscut care a anunţat-o că fiul ei a avut un accident şi că trebuie să plătească daune pentru a nu fi arestat. Ţinută de vorbă la telefon, bătrâna nu a avut cum să verifice informaţia şi s-a trezit la uşă cu doi complici care au ridicat banii. Abia a doua zi femeia şi-a sunat fiul şi a realizat că a fost păcălită.
O altă victimă a fost o femeie de 84 de ani din comuna Rădăuţi Prut, care a fost păcălită cu 10.000 de lei, în timp ce vârstnică de 83 de ani, din comuna Durneşti, a fost păcălită şi ea cu 1.580 de lei. Lanţul înşelăciunilor s-a rupt în 2014, când poliţiştii au organizat mai multe descinderi.