Județul Botoșani s-a aflat aseară, între orele 20.30 – 22.00, sub un COD PORTOCALIU nowcasting de instabilitate atmosferică temporar accentuată, iar pentru alertarea populației și prevenirea unor situații de urgență, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Nicolae Iorga” a emis un mesaj RoAlert.
În urma manifestărilor meteo periculoase, în dispeceratul ISU Botoșani au fost înregistrate 30 de apeluri care semnalau diferite probleme, în special din cauza vântului puternic care a afectat rețelele de electricitate, dar și arbori doborâți la pamant. În majoritatea situațiilor au intervenit serviciile voluntare pentru situații de urgență din comunele afectate. 14 localități au rămas total sau parțial fără curent electric, fiind afectați peste 9000 de consumatori. Zonele afectate au fost: Șendriceni, Pădureni, Dorohoi, Mlenăuți, Oroftiana, Dumbrăvița, Dragalina, Suharău, Botoșani, Avrămeni, Ripiceni, Iacobeni, Hulub.
De exemplu, pompierii voluntari din comuna Cordăreni au intervenit aseară pentru degajarea unui acoperiș luat de vânt de pe o casă, care a căzut peste firele de electricitate. Aceștia au mai intervenit și pentru degajarea unor arbori căzuți pe partea carosabilă pe Drumul Județean 298.
Și pompierii voluntari din comuna Dersca au intervenit pentru degajarea mai multor arbori căzuți pe partea carosabilă. Vântul puternic a pus la pământ și firele de alimentare cu energie electrică.
Pompierii militari din cadrul Detașamentului Botoșani au intervenit pentru degajarea unui copac căzut peste două autoturisme pe strada Calea Națională din municipiu. Autoturismele au suferit avarii minore.
Pentru a preveni situațiile de urgență, ISU Botoșani recomandă respectarea următoarelor măsuri:
✔curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
✔nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei;
✔ în măsura în care este posibil, dacă vântul bate cu putere, întrerupeți activitățile în aer liber și adăpostiți-vă în locuințe sau în spații care să vă asigure protecția; închideți ușile și ferestrele;
✔fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
✔parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
✔nu atingeți firele căzute la pământ.
Pe platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență FII PREGĂTIT pot fi consultate ghidurile special create pentru a afla cum vă puteți proteja în diverse situații de urgență, generate de fenomene meteo extreme.