Premierul Ungariei, Viktor Orban, a ținut un discurs, sâmbătă, la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad.
În discursul său Orban a declarat, potrivit G4Media, că ”MAE român mi-a zis să nu vorbesc despre unități teritoriale inexistente în România, dar noi n-am zis că Ardealul și Ținutul Secuiesc sunt teritorii românești”. Premierul Ungariei și-a începutul discursul vorbind despre ”durerile de cap” pe care ambele părți le au când vine vorba de temele pe care maghiarii le vor aborda la școala de vară.
”Dar anul acesta MAE român ne-a ajutat” a transmis ironic Orban, spunând că oficialii români i-au transmis un document oficial în care a fost rugat să nu abordeze sau să evite anumite subiecte. „Anul acesta, MAE din România, din câte am înțeles, ne-a venit în ajutor și mi-a zis despre ce am voie să vorbesc, ce nu am voie și ce trebuie să evit. Într-un document oficial ne-au zis, vă fac cunoscut acest lucru. Mi se recomandă să nu vorbim despre lucrurile care pot atinge atingere: simboluri naționale, bine, putem să convenim asta. Dar urez bun venit prietenilor care vin cu steagurile secuiești. Se scrie aici să nu vorbim despre unități teritoriale administrative inexistente din România. Cred că se gândesc la Ardeal și Ținutul Secuiesc însă noi n-am declarat că ar fi teritorii românești”, a spus premierul Orban.
Orban a mai spus că i s-a transmis să nu denigreze valorile occidentale. ”De exemplu, să nu punem în lumină proastă valorile occidentale. Valorile occidentale înseamnă migrație, LGBT și război. Nu trebuie să le punem noi în lumină proastă, pentru că se pun ele singure. Și mai trebuie să evităm discursurile xenofobe sau cu tentă xenofobobă (…) Dacă președintele României vine în Ungaria și noi îl tot invităm atunci nu noi o să-i stabilim ce poate spune și despre ce subiect”, a mai spus acesta.
Glorificarea Chinei făcută de premierul Ungariei
Premierul Ungaria a glorificat dictatura din China și a prezentat-o drept puterea care a detronat SUA, în discursul controversat, revizionist și anti-occidental, de la Școala de Vară din Tușnad, care a avut loc sâmbătă.
”După al Doilea Război Mondial a fost un echilibru de forțe în lume. Pentru noi au fost primii 45 de ani când anglo-saxonii ne-au transferat la comuniștii sovietici (atunci nu erau atât de supărați pe sovietici ca astăzi) și ceilalți 33 de ani (…) SUA, în anii 70, când decid să elibereze China din izolarea sa, ca să poată rezolva situația cu rușii mai ușor. A încadrat problema în planul strategic, dar această problemă ținea de timpul istoric pentru că acum ne confruntăm cu o forță mai mare decât voiam. Vorbim despre o reîntoarcere a unei civilizații de 5000 de ani și 1 miliard de oameni”, a transmis Orban la Tușnad.
Premierul Ungariei a mai spus că țara, condusă de comuniști, este ”cea mai puternică din lume la producție de orice” și că ”cei mari trebuie să accepte că pe cer sunt două planete-soare”, dar și că ”părțile opuse trebuie să se recunoască ca părți egale”.
În februarie 2023, China declara că este gata să coopereze cu Ungaria și cu „alte țări iubitoare de pace” pentru a „pune capăt războiului actual” din Ucraina, susținea șeful diplomației chineze, Wang Yi, care se afla în vizită la Budapesta.
Nu în ultimul rând, în iulie 2023, o instituție controlată de guvernul Viktor Orban, care gestionează puternicele organe de presă de stat, a semnat un acord amplu de colaborare cu un trust media din China. China este un regim autoritar unde nu există libertate de exprimare, cenzura exercitată de Partidul Comunist fiind omniprezentă atât în presă, cât și pe rețelele sociale.
Acorduri comerciale semnate între Ungaria şi China
Viktor Orban, considerat calul troian al Rusiei în UE și NATO, a încheiat în ultimii ani mai multe acorduri comerciale cu China, pe măsură ce legăturile Ungariei cu Europa slăbesc.
Fondul public de susţinere şi gestionare a serviciilor mass-media (MTVA) şi societatea chineză Hunan Broadcasting System au semnat un acord la Budapesta pentru cooperarea în domeniul schimbului de programe şi despre posibilitatea de a co-produce conţinuturi în viitor, potrivit MTI.
Cooperarea are ca scop ”promovarea schimburilor culturale şi de conţinut, precum şi a proiectelor comune de televiziune”. Conform intenţiei declarate în documentul recent semnat, cele două părţi vor coopera în viitor în producţia de programe de divertisment, drame, filme documentare, precum şi în domeniul difuzării reciproce şi al coproducţiei – se arată în comunicat.
Întâlnire cu Ciolacu la Bucureşti
Miercuri premierul Ungariei a luat masa de prânz împreună cu premierul Marcel Ciolacu și președintele UDMR, Kelemen Hunor. Aceștia au discutat despre interese comune și investiții economice, precum și despre aderarea la Schengen și implementarea unor proiecte comune majore, mai notează publicația de limbă maghiară.
Aceștia au discutat despre un proiect important de infrastructură despre care sursele G4Media au explicat că reprezintă construcția unei linii de tren de mare viteză. În comunicatul oficial transmis după întâlnire se menționează doar că ”cei doi premieri au discutat despre inițierea unui proiect comun de infrastructură care să aibă un impact economic semnificativ pentru ambele țări”.
Unul din motivele importante pentru care premierul Marcel Ciolacu l-a invitat pe omologul său maghiar la București este legat de interesul României de a intra în Schengen. ”Dacă România ratează și în 2023 intrarea în Schengen, singura șansa de a pune din nou subiectul pe agendă în 2024 este a doua jumătate a anului când Ungaria va deține președinția UE”, au explicat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.