Peste 2,4 milioane de români beneficiază de vouchere sociale pentru pentru alimente și mese calde. În august urmând să intre a patra tranșă de bani și pentru botoșăneni.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a stabilit ca în anul 2023 să se acordă șase tranșe de ajutor pentru alimente și mese calde, o dată la două luni. Banii sunt acordați prin programul „Sprijin pentru România” în șase tranșe egale, a câte 250 de lei fiecare.
Cardurile pentru alimente au fost încărcate cu trei tranșe până acum, ceea ce înseamnă că românii care beneficiază de voucherele sociale 2023 mai au de încasat 750 de lei în alte trei tranșe, până la sfârșitul anului, potrivit Știrile BZI.
A patra tranșă de bani
Cei care primesc bani pe cardurile sociale vor încasa cea de-a patra tranșă până la jumătatea lunii august.
Beneficiarii sunt:
- pensionarii ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.700 lei;
- persoanele- copii și adulți- încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.700 lei;
- familiile cu cel puțin doi copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei;
- familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei;
- familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;
- persoanele fără adăpost.
Ce se poate cumpăra cu cardul social
Poți cumpăra cu cardul social orice produs alimentar sau mâncare caldă de la comercianții parteneri. De la ulei, făină, zahăr, cafea, bulion, conserve, apă, legume, carne, brânzeturi, până la produse de panificație, snacks-uri, pâine, specialități din carne sau altele.
Aceste tichete sociale pot fi folosite pentru a cumpăra doar mâncare și mese calde. Nu se pot retrage banii de pe card și nici nu pot fi plătite altfel de produse decât cele alimentare.
Cum se verifică soldul de pe cardurile sociale
Dacă vrei să știi cum verifici câți bani mai ai pe cardul social sau câți bani ai adunat, dacă nu l-ai folosit niciodată, va trebui să folosești o aplicație de mobil sau să suni la emitentul cardului. Aceste carduri sociale nu pot fi băgate în bancomate, la fel ca un card normal. Așadar, suma nu poate fi verificată la fel cum o faci cu un card normal de debit sau credit.
Sunt trei emitenți de carduri sociale: Edenred, Sodexo și UP Romania. Poți cauta în locul de unde îți iei aplicațiile mobile numele emitentului și poți instala aplicația, urmând pașii, apoi înregistra cardul pentru a avea acces la suma pe care o ai. Poți găsi aplicațiile de mobil ale fiecărui emitent pe website-urile lor. De asemenea, poți suna la la furnizorul cardului pentru a afla de câți bani dispui în cont.