spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTAlertă de antrax în Botoşani. Anchetă epidemiologică de amploare. Un animal ar...

Alertă de antrax în Botoşani. Anchetă epidemiologică de amploare. Un animal ar fi fost sacrificat la un abator din judeţ

O uriaşă anchetă epidemiologică are loc în prezent în paralel în Iaşi şi Botoșani după ce trei bărbaţi au ajuns cu antrax la spital.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Trei bărbați au ajuns la Spitlaul de Boli Infecțioase din Iași cu suspiciune de antrax cutanat. Oamenii ar fi intrat în contact cu bacteria periculoasă după ce au sacrificat o vacă bolnavă, la o fermă din Iași. Animalul infectat ar fi ajuns acolo după ce a fost cumpărat de la o altă fermă din județul Botoșani.

Ferma din care ar fi plecat suspiciunea se află pe un câmp din comuna Movileni. Acolo, un fermier crește în jur de 130 de animale. Ultima dată a cumpărat 30 de vite din comuna Păltiniș, județul Botoșani. El spune că după aceasă tranzație, în ferma din județul Iași au început îmbolnăvirile.

Prima dată ar fi văzut o vacă suferindă pe care el însuși cu un angajat au tranșat-o. Cum în timpul sacrificării s-au rănit ei înșiși și au intrat în contact cu sângele infectat, s-a produs îmbolnăvirea. Cei care au fost chemați acum la muncă spun că nu știu nimic despre boală.
În timp ce proprietarul susține că animalele moarte au fost doar îngropate, nu și tranșate, autoritățile investighează dacă nu cumva carnea infestată a ajuns și pe masa oamenilor. „Nu se știe ce s-a întâmplat cu carnea acestor animale. Erau și cadavre descopuse, dar și cadavre cu semne de tranșare. În împrejurimi au fost găsite nouă cadavre de bovine. Au fost prelevate probe pentru diagnostic”, a precizat medicul Gabriel Ciobanu, directorul DSV Iaşi.

Semne de întrebare după ancheta epidemiologică

Starea pacienților, care au vârstele curpinse între 40 și 60 de ani, este stabilă, spun medicii. „Pacienții au fost evaluați, internați și s-a inițiat tratatmentul specific. Unul dintre aceștia a necesitat și intervenție chirurgicală. În momentul de față sunt stabili din punct de vedere hemodinamic și respirator fiind strict monitorizați”, a precizat medicul Florin Roşu, directorul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

Infecționiștii, dar și medicii veterinari așteaptă acum rezultatele de laborator pentru confirmarea suspiciunii de antrax. Aceasta este o boala infectioasă cauzată de Bacillus anthracis, o bacterie rezistenta, care poate supravietui in conditii extreme pentru o perioada lungă de timp. Antraxul apare este o boala foarte grava pentru oameni. Se răspândeşte prin intermediul sporilor ce sa gasesc la nivelul solului. Aceştia devin activi doar în momentul în care patrund în organism.

Din primele date ale anchetei epidemiologice făcute la Iaşi au apărut mai multe semne de întrebare, însă. Astfel, proprietarul fermei din Iaşi a achiziţionat fără documente sanitare veterinare, în perioada 15.05.2023-30.06.2023, 39 de bovine din care 9 tineret, de la fermierul din Botoșani.

Problema cea mai mare este că una dintre vitele sacrificate apare cu datele de identificare ca fiind sacrificată într-unul dintre cele mai amri abatoare din ţară. „Au fost recoltate probe de la bovina RO503011228682 si R0508010010481, ultima aparând ca sacrificată în abator SC Dolly Com SRL, în data de 30.05.2023”, se arată în adresa trimisă de DSV Iaşi către DSV Botoșani.

„Deocamdată noi nu avem mortalități de antrax la Botoșani”

Reprezentanţii DSV Botoșani spun însă că la mijloc ar putea fi o serie de inadvertențe legate de crotaliile animalelor şi de faptul că unul dintre ele figura sacrificat în abatorul Dolly Com.

“Facem anchete și la Botoșani. Deocamdată noi nu avem mortalități de antrax la Botoșani în exploatația de unde au plecat animalele. Posibil să fie o dublură de crotale pusă pe un alt animal. Într-o exploatație în care animalele cresc liber se agață și se rup crotalii. Posibil să fi dat comandă de crotalii duplicat, în același timp un alt animal avea același număr. Posibil, nu știu. Și să fie o greșeală de aplicare a crotaliilor. Noi facem acum documentele, tot ce este în exploatația respectivă, ce avem în baza de date. O echipă va merge mâine la fața locului să vedem despre ce este vorba. Având în vedere că animalele s-au mișcat în mai, nu putem spune că erau bolnave de antrax din Botoșani. Antraxul evoluează rapid și nu putem spune că apare după luna mai, iunie, la 30-40 de zile. Referitor la crotalii, poate fi o greșeală a medicului când a dat comandă. Asta vrem să vedem”, a precizat medicul veterinar Teodor Harabagiu, directorul executiv al DSVSA Botoșani.

Șeful DSVSA dă asigurări că problemele nu ar pleca de la Botoșani

Mai mult, şeful DSVSA Botoșani dă asigurări că problemele nu ar pleca de la Botoșani, chiar dacă animalele au plecat fără avize interjudeţene de la direcţiile sanitar-veterinare.

„Cert este că animale bolnave de antrax nu au plecat din Botoșani. Sunt 40 de zile de când au plecat la Iași. Proprietarul a declarat medicului veterinar că are pășune pe Iași. N-a fost o vânzare-cumpărare, asta a declarat proprietarul. Mâine vom discuta cu acesta. Ei nu au făcut act de vânzare-cumpărare între ei, prin servicii veterinare. Astea sunt niște chestii economice pe care și le stabilesc singuri. La noi nu figurează ca un act de vânzare-cumpărare. Avizele interjudețene care se dau, se dau în condiții de reproducție, în condițiile în care animalele când au plecat de aici, au plecat clinic sănătoase”.

Informaţii controversate în mediul online

Cu toate acestea, numele companiei Dolly Com apare pentru doua oară într-o controversă în ultima perioadă. Coincidenţă sau nu, printre acuze este şi faptul că în aceste abatoare se sacrifică animale bolnave. În cursul săptămânii trecute, un material controversat a apărut pe un site intitulat agro-tv. Pagina citează un fermier botoşănean, care aduce acuza la adresa a două mari abatoare, Samcom şi Dolly Com. În unele mari abatoare de la Botoșani ar fi în floare comerțul cu animale de pe piața neagră, iar animalele sacrificate sunt infectate cu diverse boli și ajung „ușor” pe piața de consum – sunt acuzațiile unui fermier din Botoșani, Ștefan Oprea, într-o postare pe Facebook.

„La vestitele abatoare Doly com și Samcom din Botoșani se taie anual aproape jumătate din numărul total de bovine sacrificate la nivelul întregii țări, ajungând astfel pe rafturile şi galantarele marilor hipermarketuri o cantitate imensă de carne şi preparate din carne despre care nimeni nu cunoaşte îndeaproape dacă e sigura 100% pentru a fi consumată. Camioanele acestor firme sunt prezente pe mai toate meleagurile țării, ca să adune vaci, animale ieșite din producție. Samsarii care practică acest sport național cunosc mai bine ca oricine că la Botosani au «verde» pentru livrarea de animale care nicăieri în altă parte nu ar fi primite la tăiere pentru ca ori au «minusuri» (lipsă la crotalii, pașapoarte reale etc.), ori «plusuri» (boli precum TBC etc.), ori ambele”, a punctat fermierul în postare, citat de agro-tv.

„În abatoare se controlează zilnic orice animal care se sacrifică”

Acuzațiile extrem de grave au fost însă desfiinţate chiar de către şeful veterinarilor din judeţ.

“Ceea ce se scrie acolo nu este adevărat. Orice animal care intră la abator se filmează. Aceste filmări rămân un an. Deci nu este la întâmplare, că intră și face fiecare ce vrea. Regulile sunt foarte stricte. Fiecare interpretează cum vrea. Avem acolo 6 oameni pe zi, 6 medici veterinari. Carnea pleacă la abator după controlul oficial și are marca de sănătate pusă de medicul veterinar pe fiecare casă în parte. Deci noi avem permanent oameni.

Nu controlăm când și când. În abatoare se controlează zilnic orice animal care se sacrifică. Nu trece în consum până nu are marca că este clinic sănătos. Avem 6 oameni la Samcom, 5 oameni la Dolly Com, pai nu toți dorm și se uită cum se taie animale. Vă dați seama ce ar însemna să meargă o carne necontrolată la țară în cantitățile în care se prelucrează la Botoșani. Din primele 5 abatoare, trei sunt din Botoșani, la nivel de țară. Se face și explort. Credeți că respectivii iau carne proastă?”, a mai spus directorul Teodor Harabagiu.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
0.6 ° C
1.6 °
0.6 °
75 %
1.6kmh
100 %
vin
2 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...