spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocal BTMilioane pompate în firmele de casă ale partidelor

Milioane pompate în firmele de casă ale partidelor

Milioane de lei se scurg anual din fonduri europene sau guvernamentale către firmele agreate de partidele politice.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

„Reţeta” se bazează pe un aşa-zis mecanism aplicat din umbră. De regulă, primarii din comunele slab dezvoltate şi care nu au mai lucrat cu finanţări din fonduri externe nu ştiu care sunt procedurile pentru accesarea banilor. Prin urmare se adresează şefilor de partid de la organizaţiile judeţene cu rugămintea de a-i ajuta.

Ce nu se ştie este că mai toţi şefii de filiale de partid au firme de consultanţă „agreate” şi-i îndrumă pe primari spre acestea. Firmele în cauză colaborează la rândul lor fie cu proiectanţi, fie cu alte firme specializate în acest domeniu şi întocmesc documentaţiile ce sunt depuse mai apoi spre finanţare. Este un fel de circuit închis în care primăriile joacă mai mult un rol decorativ. Asta deşi în documente ele apar ca beneficiari ai investiţiilor.

Proiecte copiate de la o primărie la alta

Acest lucru s-a văzut inclusiv la programele finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), acolo unde autorităţile locale au trebuit să scoată proiecte pe bandă rulantă pentru a primi banii europeni. Iar un exemplu a fost programul privind dotarea unităţilor de învăţământ cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale.

Întrucât calendarul a fost destul de strict şi a presupus o anumită procedură, cu o singură rundă de depuneri a proiectelor, primăriile au preluat „modelele” unele de la altele. De exemplu, în lista cu proiectele depuse la Guvern, la poziţia 1028 figura „Consolidarea capacităţii didactice a unităţilor şcolare din comuna Broscăuţi, judeţul Botoşani”, dar în dreptul solicitantului era menţionată comuna Viişoara.

Prin urmare, se poate deduce că cei de la Primăria Viişoara au obţinut finanţare cu proiectul de la Broscăuţi, care figura pe aceeaşi listă, dar câteva poziţii mai sus, la 1024, cu proiectul propriu. Lipsa reclamaţiilor nu e deloc ciudată dacă ţinem cont unde au ajuns finanţările. Asta pentru că toate partidele au primari şi „firme de casă” care au acces la astfel de bani, aşa că nimeni nu suflă o vorbă.

Licitaţii câştigate de aceleaşi firme

Aceste legături bizare între firme, primării şi partide s-au văzut cel mai bine la accesarea banilor europeni oferiţi pentru combaterea efectelor pandemiei de Covid-19. În acest caz, primăriile au avut dreptul să ceară bani pentru diverse achiziţii privind învăţământul online, ori pentru materialele de protecţie.

În comuna George Enescu, primăria a cheltuit în noiembrie 2022 o sumă destul de mare, adică 155.000 de euro, pe echipamente sanitare. A cumpărat porţi pentru detectarea temperaturii, cât şi termometre electronice, cu care le mai ia o dată temperatura copiilor câţiva metri mai încolo, la intrarea în clasă. Produsele au fost livrate de trei firme din Dorohoi, una dintre ele înfiinţată în 2022, care au acelaşi acţionar, pe Dănuţ Adrian Grădinariu, care, potrivit celor de la Termene.ro apare implicat ca administrator sau asociat la BW Timber Manufacure, D&V Soldez SRL, Biscop SRL Botoşani, dar şi la o companie de taxi.

De altfel, cea de a doua societate a fost înfiinţată în 2022 şi a câştigat patru licitaţii organizate de primăriile Broscăuţi, George Enescu, Mileanca şi Hilişeu Horia. Aceleaşi trei firme au câştigat licitaţii similare cu mai multe primării PSD din judeţ.

Informaţia a fost scoasă la iveală de jurnaliştii de la Pro Tv, în cadrul emisiunii „România, te iubesc”. Ei au fost cei care au găsit caiete de sarcini identice. De exemplu, toate primăriile au simţit nevoia unei porţi de detectare a temperaturii umane, care să aibă o bază de date cu până la 50.000 de imagini şi identificare biometrică, să aibă lentile fixe duble de minim şase milimetri, şi să aibă acelaşi tip de afişare cu scanare progresivă.

Furnizorul spunea, însă, că nu a fost vorba de contracte cu dedicaţie întrucât a fost vorba de licitaţii organizate pe SEAP şi prin urmare orice firme interesate puteau participa.

Zeci de contracte de consultanţă obţinute de societatea unui fost membru PSD

Primăria George Enescu a luat consultanţa de la Proteus Nord Consulting, o firmă din Botoşani care îl are acţionar pe Mihai Florin Trofinov, care, potrivit celor de la Prov a fost membru PSD şi subaltern al lui Cristian Nistor, actualul administrator public al judeţului Botoşani, numit de PSD.

În perioada 2020 – 2023, firma Proteus Nord Consulting a câştigat zeci de contracte de consultanţă prin atribuire directă, majoritatea cu primării din Botoşani, conduse de primari PSD.

Potrivit celor de la Termene.ro, obiectul de activitate al firmei este „activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management”, iar dacă până la pandemie firma avea o cifră de afaceri anuală de sub 500.000 de lei, odată cu pandemia a atins o cifră de afaceri de peste 1,5 milioane de lei.

Vârful a fost înregistrat în 2022, iar performanţa a fost realizată cu un număr mediu de 3 angajaţi. Totuşi, au fost situaţii în care firma a câştigat consultanţă inclusiv pentru unele primării conduse de liberali, multe dintre aceste achiziţii fiind făcute pe platforma SEAP.

Cifră de afaceri triplată în pandemie

O altă firmă care a cunoscut o creştere a cifrei de afaceri în perioada pandemiei a fost Paltinul Interax Proiect SRL Botoşani la care asociat şi administrator figurează Daniel Grigoreanu. Societatea are o vechime de peste un deceniu, iar potrivit celor de la Termene.ro, nu a avut cifre de afaceri anuale care să depăşească un milion de lei.

În schimb, din 2020, societatea a cunoscut o creştere uriaşă. De altfel, în 2022 a raportat o cifră de afaceri de 3,1 milioane lei. Asta după ce a câştigat peste 100 de contracte cu diverse primării, începând cu Ibăneşti şi continuând cu Cristeşti, Santa Mare sau Mihai Eminescu, Copălău sau Româneşti, conduse în special de liberali.

Majoritatea pentru servicii generale de consultanţă în management, servicii de arhitectură sau elaborare de studii.

450 de contracte atribuite direct firmelor prefectului

De altfel, şi firma prefectului Sorin Cornilă, Powerline SRL Botoşani, a câştigat în 2022 contractul de 100.000 de euro pentru dotarea şcolilor de la primăria colegului său de partid, Verginel Gireadă, primarul comunei Mihai Eminescu şi vicepreşedinte PNL Botoşani. Firma Powerline are doi angajaţi şi, potrivit Termene.ro a cunoscut o creştere a cifrei de afaceri din 2020, când a depăşit pragul de un milion de lei.

În perioada 2020 – 2022, cele două firme al prefectului Sorin Cornilă, Powerline SRL şi Romdata Digiserv SRL au primit, prin atribuire, 450 de contracte în valoare totală de 2,5 milioane de lei, majoritatea de la primării şi instituţii din judeţul Botoşani. Singura licitaţie la care a participat, potrivit Termene.ro, a fost cea pe fonduri europene, unde firma concurentă care a câştigat contestaţia, s-a retras după ce Cornilă a ajuns prefect. În schimb, primarul Verginel Gireadă a declarat atunci că nu a existat nicio discuţie, achiziţia a fost cât se poate de transparentă, iar societatea a avut cel mai bun preţ.

„Dacă cineva invocă sau crede că a existat vreo, hai să-i spunem o mică, oricât de mică, hai să-i spunem strecurată în această achiziţie, eu vă spun că n-a existat”, a fost reacţia lui Verginel Gireadă la întrebările celor de la „România, te iubesc”.

De altfel, şi prefectul Sorin Cornilă a respins orice intervenţie de natură politică. „Eu vă asigur că în toată activitatea mea sunt corect şi tot ceea ce am făcut, sunt corect. Pentru că şi eu ca şi toată generaţia noastră, vrem să scăpam de stăpânii judeţelor, din judeţe la stăpân”, a fost replica lui Sorin Cornilă, care imediat ce a fost numit prefect a rămas doar acţionar în cele două societăţi, firmele fiind conduse de o singură persoană – Emil Adăscăliţi.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare ușoară
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
95 %
5.7kmh
100 %
vin
1 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...