S-a născut în Damasc, în jurul anului 660. Din viața sa, aflam ca micuțul Andrei nu a vorbit pana la vârsta de 7 ani, cândîntr-o duminica, după ce a primit Sfânta Împărtășanie, a început sa vorbească cu o abilitate nemaiîntâlnita. La vârsta de 15 ani merge la Ierusalim unde devine călugăr la Biserica Sfântului Mormânt. După numai câțiva ani devine secretar al patriarhului de Ierusalim.
In 685, Teodor, Patriarhul Ierusalimului, li trimite la Constantinopol pentru a confirma acceptarea din partea Patriarhiei, a decretelor celui de-al Șaselea Sinod Ecumenic, împotriva monotelismului. în timpul în care a stat în capitala Imperiului, Sfântul Andrei a fost hirotonit diacon, și a slujit pe lângă un orfelinat și un azil de bătrâni. în jurul anului 700 a fost numit Arhiepiscop de Gortyna, dioceza a Mitropoliei Cretei. Moare în insula Lebos, în jurul anului 740. Biserica îlcinstește în data de 4 iulie. Nu trebuie însă confundat cu Sfântul Andrei cel din Creta sau “Calivitul”, prăznuit pe 17 octombrie, care a dobândit moarte martirica în 766.
Sfântul Andrei Criteanul a compus Canonul cel Mare (Canonul de pocăință) din Triod, canon format din 250 de tropare care se citește de doua ori în Postul Mare, în primele patru zile ale Postului, si, în întregime, în a cincea săptămână, în cadrul slujbei Utreniei.
Tot Sfântului Andrei ii sunt atribuite Canonul de pocăințăcătre Domnului Iisus Hristos și Canonul rânduielii la ieșirea sufletului.
Sfântul Andrei Rubliov
Atrăitîntr-o epoca tulbure a istoriei Rusiei.
Debutul activității sale este legat, in primul rând, de Mânăstirea Sfintei Treimi, înființată de Sfântul Serghie de Radonej. Fărăîndoială, si-a făcut ucenicia intr-un atelier de icoane din cadrul acestei mânăstiri, deoarece el este numit “iconograful Radonejului”.
Un document de la anul 1408 amintește pentru prima data numele lui Rubliov, când a fost pictata Catedrala Buna Vestire din Moscova. Rubliov a făcut parte din echipa de pictori, condusa de cunoscutul Teofan Grecul. Însă, in ciuda influentei imense a celui din urma, asupra artei ruse a epocii, Rubliov nu a urmat îndeaproape stilul iconografic al acestuia, ci si-a creat propriul sau stil.
In anul 1408, Andrei Rubliov a pictat împreună cu Daniel, Catedrala Înălțării Domnului din Vladimir. Aproape de anul 1422, ucenicul Sfântului Serghie, egumenul Nikon, l-a invitat la Mânăstirea Sfintei Treimi – Sfântul Serghie, pentru a picta noua biserica.
Sfântul Andrei Rubliov si-a petrecut însă cea mai mare parte a vieții la mânăstireaSfântul Andronic, înființată de cătreMitropolitul Moscovei S. Alexis. A murit pe 29 ianuarie 1430.
Sfântul Andrei Rubliov – icoana Sfintei Treimi
In Occident, Rubliov este cunoscut, in special, pentru celebra sa icoana a „Sfintei Treimi”. Aceasta icoana a fost pictata in jurul anului 1411 pentru mânăstireaSfânta Treime din Zargorsk. Icoana “Sfintei Treimi’ numita si “Icoana celor trei îngeri” este una dintre reprezentările cele mai cunoscute din toate timpurile. Ea se înscrie in tipul iconografic numit “ospitalitatea lui Avraam”. Încă din primele secole ale creștinismului, pericopa biblica a vizitei celor trei străinifăcute lui Avraam si Sarei la stejarul din Mamvri (Facere 18,1-22), a fost interpretata ca o teofanie a Sfintei Treimi.
– Preot Olivian SANDU