spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTGrup de sprijin organizat la Botoşani pentru dependenţii de alcool

Grup de sprijin organizat la Botoşani pentru dependenţii de alcool

La Botoşani există un grup de Alcoolici Anonimi care vin în ajutorul celor care se confruntă cu dependenţa de alcool.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

România se află în topul ţărilor Uniunii Europene cu cel mai mare consum de alcool. În timp ce creşte numărul dependenţilor, însă, centrele pentru tratarea acestora au lipsuri majore. Botoşaniul se numără, însă, printre puţinele judeţe unde foştii dependenţi încearcă să îi ajute şi pe alţii. Aşa a luat naştere o asociaţie Grupul Alcoolicilor Anonimi – „Şansa Vieţii Botoşani”. Înfiinţat în octombrie 2017, grupul se adresează în principal botoşănenilor dependenţi de alcool şi oferă evaluare, suport şi psihoterapie de grup. În prezent, Alcoolicii Anonimi are în jur de 22 de membri activi, care reuşesc să îşi păstreze abstinenţa cu sprijinul grupului.

,,În Botoşani există doar grupul nostru. A luat fiinţă în 2017, pe 12 octombrie. Mergeam cam 5-6 membri la Grupul Speranţa din Suceava. Eram şase acolo, toţi din Botoşani şi am zis, hai să facem un grup al nostru ca să nu mai facem drumul până acolo. Şi am început să căutăm un spaţiu, ne-a ajutat părintele protopop Fercal. Prima dată la Mănăstirea Popăuţi, la un subsol, am funcţionat un an jumătate acolo, dar era frig iarna”, a povestit Nicu despre înfiinţarea grupului.

,,Mă consider alcoolic până mor”

Rezultatele participanţilor la întâlniri se reflectă în perioadele în care aceştia reuşesc să stea departe de alcool. Asta deoarece abstinenţa este considerată singura soluţie pentru dependenţi. În prezent, perioadele de abstinenţă ale celor care frecventează şedinţele Alcoolicilor Anonimi de la Botoşani variază de la 3 luni la 13 ani, atât cât a reuşit Nicu.

,,Mă consider alcoolic până mor. Deci recuperarea nu se face după un an, doi, trei, Dacă eu mâine am băut, se reia totul de la capăt. De asta ne considerăm alcoolici, pentru că nu suntem stăpâni pe bătură, nu putem controla băutul. Am căpătat dependenţa care pentru noi este o boală. Şi singurul tratament este abstinenţa. Pentru a ne păstra abstinenţa venim de două ori pe săptămână la grup”, a spus acesta.

,,Totul se rezumă la experienţa celor vechi”

În cadrul întâlnirilor membrii grupului îşi împărtăşesc experienţele. ,,Noi nu facem cu specialişti, totul se rezumă la experienţa celor vechi, cu împărtăşiri. De fapt, îşi spune fiecare povestea, cum am fost, ce s-a întâmplat când am venit, cum suntem acum. Singura condiţie de a înceta băutul este să îţi doreşti, că dacă nu vrei degeaba”, a mai spus Nicu.

Întâlnirile Alcoolicilor Anonimi din Botoşani au loc într-o sală de clasă, de la parterul Seminarului Teologic ,,Sfântul Gheorghe” Botoşani, lângă Secretariat. Aceste întâlniri au loc de două ori pe săptămână, marţi şi joi, între orele 18:00- 19:30. Cei interesaţi pot cere detalii despre grup la 0743143029, unde va răspunde Nicu sau la 0744501630 şi vor vorbi cu Gabi.

România fruntaşă la consumul de alcool

35% dintre adulții din România au declarat că au băut alcool în exces cel puțin o dată pe lună, potrivit datelor Eurostat pe anul 2019.  Această statistică plasează România pe locul al doilea în Uniunea Europeană la episoadele de consum excesiv de alcool cel puțin o dată pe lună, depășind semnificativ media UE, de 20%.

Potrivit specialiştilor un episod de consum excesiv de alcool constă în cantitate stabilită de OMS de „un sfert de tărie, 2 litri de bere sau 750 ml de vin”. Dacă un astfel de episod are loc de cel puțin de 4 ori pe săptămână, durează între șase luni și doi ani, se creează o dependență fizică de alcool.

Un consum episodic de alcool în exces este echivalent cu consumul a mai mult de 60 grame de etanol pur într-o singură ocazie.  Odată ce dependentul se oprește din consum, el poate ajunge în sevraj. Această stare biologică cu riscuri de halucinații sau infarct se tratează la secția de psihiatrie.

Experții spun că, în România, există o lipsă generală de conștientizare în ceea ce privește tratamentul dependenței și un nivel ridicat de stigmatizare a alcoolicilor și a toxicomanilor. Puțini oameni din România sunt conștienți că dependența este o boală și că există programe de tratament care chiar funcționează.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
-0.6 ° C
-0.4 °
-1.7 °
80 %
0.5kmh
84 %
vin
4 °
sâm
2 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...