spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTFraudă cu bani europeni ștearsă cu buretele. Trei botoșăneni vor trebui să...

Fraudă cu bani europeni ștearsă cu buretele. Trei botoșăneni vor trebui să restituie o sumă colosală

Trei botoşăneni trimişi în judecată de procurorii anticorupţie pentru o serie de afaceri suspecte, care ar fi avut drept urmare fraudarea fondurilor europene, au scăpat de acuzații. După un proces care a durat aproape șapte ani, magistrații Tribunalului Botoșani au dispus încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescripției generale a răspunderii penale. Cei trei sunt bănuiţi că au majorat artificial preţul de achiziţie a unor utilaje forestiere pentru a beneficia de cât mai mulţi bani din fonduri nerambursabile.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Ioan Surdoaei, Cornel Lupașcu și Petrică Uliciuc au fost trimiși în boxa acuzaților în septembrie 2016. În rechizitoriul întocmit, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au reținut că, în cursul anului 2008, Ioan Surdoaei, de profesie tehnician silvic, administrator al societății Forest Marian SRL, a dorit să-şi extindă activităţile în domeniul lemnului sens în care a întocmit studiul de fezabilitate privind modernizarea exploataţiei forestiere prin achiziţia de utilaje.

În cadrul proiectului „Achiziție de utilaje pentru exploatarea forestieră în localitatea Cristești, județul Botoșani” finanțat din fonduri nerambursabile, el ar fi depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit mai multe documente incomplete și false, fapte având drept consecință obținerea pe nedrept, de către acesta a unor fonduri europene nerambursabile în valoare de 1.077.205 lei.

Societăți atașate la cerere fără a avea legătură cu activitatea respectivă

Concret, susțineau procurorii DNA, pentru a maximiza bugetul acelui proiect, el ar fi apelat la sprijinul celorlalți doi botoșăneni, care aveau o oarecare experiență în fonduri europene, și ar fi atașat la cererea de finanțare ofertele unor societăți al căror obiect concret de activitate nu avea nimic în comun cu efectuarea de acte de comerț cu utilaje specifice dotării unei exploatații forestiere.

„Practic, au fost atașate niște înscrisuri conținând sumar caracteristicile tehnice de bază ale utilajelor necesare, fără menționarea elementelor concrete care să permită identificarea acestora în plajele de categorii și prețuri folosite de furnizorii și distribuitorii autorizați.

Ulterior, în urma organizării procedurilor de achiziție a bunurilor necesare implementării proiectului, a fost desemnată ca și câștigătoare societatea administrată de inculpatul Uliciuc Petrică, care a livrat doar scriptic utilajele respective. În realitate, acestea fuseseră achiziționate în mod direct de la furnizor de către beneficiarul SC Forest Marian SRL”, a arătat atunci DNA prin intermediul unui comunicat de presă.

Astfel, susţin anchetatorii, pentru mărirea cheltuielilor eligibile şi implicit a contribuţiei din fonduri europene nerambursabile, în circuitul comercial dintre furnizorii iniţiali şi beneficiar au fost introduse firmele administrate de Cornel Lupaşcu şi Petrică Uliciuc, care au venit cu adausuri, proiectul ajungând la 12,7 milioane de lei. Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 1.077.205 lei sumă, în cauză fiind dispuse sechestru asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin celor trei botoşăneni ori firmei implicate în această „suveică”.

Acuzații de fraudarea fondurilor europene

Acuzați de fraudarea fondurilor europene, respectiv complicitate la aceste fapte, cei trei s-au declarat nevinovați. Procesul s-a întins astfel pe parcursul mai multor ani, fiind solicitată și o expertiză contabilă. Între timp, însă, societatea implicată în acest aranjament a fost radiată. Așa că sentința instanței de fond a venit abia marți, pe 27 iunie a.c., când magistrații Tribunalului au dispus încetarea procesului penal. Cauza ar fi o decizie a Curții Constituționale (CCR) și o hotărâre a instanței supreme care au stabilit că, vreme de patru ani, între 2018 și 2022, nu a existat un caz de întrerupere a prescripției penale și, mai mult, că decizia se aplică retroactiv.

Cum termenul general de prescripție pentru faptele reținute în sarcina celor trei erau 8 ani, judecătorii au stabilit că faptele s-ar fi prescris încă din septembrie 2020. Calculul s-a făcut plecând de la data obținerii banilor (n.r. – infracțiunile fiind de prejudiciu), termenul de prescripție în cazul infracțiunilor de corupție, plus cele 60 de zile în care procesele au fost suspendate din cauza pandemiei de Covid-19.

Obligați să restituie banii primiți în plus

Doar că, la finalul procesului, cei trei au fost obligați să restituie banii primiți în plus. „Admite acțiunea civilă formulată de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale și obligă inculpații Surdoaei Ioan, Lupașcu Cornel și Uliciuc Petrică în solidar la plata sumei de 1.077.205 lei, la care se vor calcula dobânzi şi penalităţi până la data plăţii efective, conform Codului de procedură fiscală”, se mai arată în sentința Tribunalului de marți.

Asta pentru că, în opinia judecătorilor, faptele reținute de procurorii DNA ar fi fost dovedite, iar prejudiciul nu a fost recuperat nici de la firma care a intrat în faliment și a fost radiată.

„Referitor la întinderea prejudiciului, instanţa nu a reţinut că ar avea caracter incomplet sau fals documentele depuse în etapa de precontractare. Din actele de la dosar nu rezultă că ar fi fost depuse documente false aferent cererilor de finanţare numărul 1 şi 2 astfel că prejudiciul cauzat îl reprezintă suma de 1.077.205 lei obţinută ca urmare a depunerii acestor cereri şi documentele aferente care au un caracter fals prin prisma considerentelor expuse anterior, răspunderea inculpaților urmând a fi angajată în mod solidar”, se mai arată în sentință. Hotărârea Tribunalului Botoșani nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare ușoară
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
95 %
5.7kmh
100 %
vin
1 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...