spot_img
duminică, noiembrie 24, 2024
HomeLocal BTBacalaureat 2023. Zeci de absenți la proba obligatorie a profilului

Bacalaureat 2023. Zeci de absenți la proba obligatorie a profilului

Peste 70 de absolvenți de liceu din județul Botoșani au absentat la proba obligatorie a profilului de la Bacalaureat. Conform Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ), examenul a fost susținut de 2595 de candidați din totalul celor 2672 care s-au înscris, nefiind înregistrată vreo tentativă de fraudă.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Cerințe pe măsura așteptărilor

Istoria este proba obligatorie la filiera teoretică – profilul umanist și filiera vocațională (profil artistic, sportiv, unele specializări de la profil pedagogic, profil teologic etc.). La Subiectul al II-lea, elevii au avut un text despre Convenția de la Paris din 1858 și despre alegerea lui Alexandru Ioan Cuza. Au avut de precizat secolul, numele domnitorului, punctul de vedere despre Convenția de la Paris din 1858. La Subiectul al III-lea, elevii au avut de redactat un eseu despre România în perioada postbelică.

„Subiectele au fost accesibile, s-au încadrat în programa școlară. Au fost pe cele trei calupuri informaționale la care se așteptau elevii. Un asemenea calup conține regimuri și ideologii politice, plus comunismul din România, un al doilea calup e perioada modernă și al treilea este epoca medievală. Din discuțiile cu elevii, aceștia au fost mai mult decât mulțumiți și spun că au făcut destul de bine. Adică mă aștept să fie și câteva note de 10”, a apreciat profesorul de istorie Daniel Botezatu.

În același timp, candidații de la filiera teoretică, profil real (specializările mate-info, științele naturii), filiera vocațională (militar) și cea tehnologică au susținut susțin examenul la matematică.

„Subiectele au fost medii spre ușoare, au avut și unele dificultăți, nu foarte mari. Au fost și exerciții mai grele, care vor face diferența între note. Cu siguranță, notele vor fi bune. Subiectele respectă șablonul anterior, dat de testele indicate ca model de către Minister. Cu alte cuvinte, nu au fost surprize, nu a fost ceva la care elevii să nu se fi așteptat”, a spus profesorul de matematică Dana Panaite.

Subiectele și baremele au fost publicate pe edu.ro, la secțiunea dedicată.

Miercuri, 28 iunie, va avea loc proba scrisă la alegere, iar elevii care au frecventat cursurile bilingv-francofone vor susține pe 29 iunie proba la disciplina non-lingvistică.

Zero toleranță față de tentativele de fraudare a examenelor

IȘJ Botoșani a reiterat, într-un comunicat de presă, că orice încercare de fraudare a Bacalaureatului se pedepsește prin lege.

„În conformitate cu Anexa 2 la ordinul MECTS nr. 4799/31.08.2010, privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat -2011, Art. 95 – (1) Se interzice cu desăvârșire colectarea sau favorizarea acțiunii de colectare a unor fonduri materiale sau bănești de la candidați, de la părinții acestora sau de la orice persoana care are rude în rândul candidaților, fonduri care au ca destinație asigurarea cazării, a meselor sau a altor beneficii pentru membrii comisiilor din centrele de examen sau de evaluare. (2) Conducerile unităților de învățământ vor lua toate masurile pentru informarea cadrelor didactice, elevilor si părinților referitor la prevederile menționate la alin. (1) si pentru a nu permite încălcarea acestora”, se arată în comunicatul instituției.

Rezultate și contestații

Primele rezultate la BAC 2023 se afișează pe data de 3 iulie, după care urmează etapele de depunere și rezolvare a contestațiilor. Rezultatele finale vor fi afișate pe data de 7 iulie. Rezultatele sunt afișate prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului. Candidații își pot verifica notele cu ajutorul codurilor primite la prima probă.

Candidații care contestă rezultatul inițial al evaluării trebuie să completeze, să semneze și să depună/transmită prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Examenul de Bacalaureat 2023 se consideră promovat de către absolvenții de liceu care au susținut toate probele scrise și au obținut cel puțin 5 la fiecare dintre acestea, iar media finală este de cel puțin 6. În acest an, în contextul grevei profesorilor, probele de competențe au fost echivalate cu mediile din anii de liceu.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
2.7 ° C
2.7 °
2.2 °
87 %
1.4kmh
58 %
Dum
3 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
6 °
joi
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...