spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeInternaționalConsternare în Rusia după revolta mercenarilor lui Prigojin

Consternare în Rusia după revolta mercenarilor lui Prigojin

Statalitatea Rusiei s-a zguduit din temelii sâmbătă, iar după ce tancurile au apărut în marile oraşe, Putin i-a făcut concesii de neimaginat lui Prigojin.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Şeful grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, l-a „umilit pe Putin” conducând o rebeliune cu oamenii săi, a afirmat sâmbătă un consilier al preşedinţiei ucrainene.

„Prigojin l-a umilit pe Putin/statul şi a arătat că nu mai există un monopol legitim al violenţei” în Rusia, a scris ironic pe Twitter Mihailo Podoliak, după un acord între Kremlin şi Wagner, la finalul unei zile de insurecţie armată care a zguduit puterea rusă, notează AFP.

Rebeliunea armată a grupării militare Wagner în Rusia s-a încheiat brusc, așa cum a și început.

După o zi în care au înaintat spre Moscova, coloanele mercenarilor ruși au fost oprite sâmbătă seară și întoarse din drum de Evgheni Prigojin, la finalul unor negocieri intense cu liderul belarus Lukashenko.

La fel de neașteptat, condițiile nu sunt deloc favorabile grupării Wagner: Prigojin trebuie să meargă în exil în Belarus, în timp ce mercenarii care nu au participat la rebeliune pot să semneze contracte cu Ministerul rus al Apărării. Ceilați… sunt doar iertați.

În plus, se pare că Prigojin nu a obținut nici eliminarea Ministrului Apărării, Serghei Șoigu, unul dintre scopurile principale ale acțiunii sale.

A renunţat când era aproape de Moscova

Liderul grupării Wagner, Evgheni Prigojin, a făcut surprinzătorul anunț sâmbătă seară în jurul orei 20 și 30 de minute. Atunci, unitățile Wagner erau deja intrate în regiunea Moscova, la aproximativ 200 de kilometri de Kremlin. Drumul convoaielor era blocat de unități ale poliției moscovite, slab pregătite și cu echipamente modeste, care nu ar fi avut nicio șansă în fața experimentaților mercenari Wagner. Decizia lui Prigojin a fost cu atât mai surprinzătoare.

Din puținele informații existente, Evgheni Prigojin ar fi negociat ore întregi cu liderul belarus Alexandr Lukașenko o metodă de a pune capăt rebeliunii și marșului spre Moscova. Dar concesiile obținute par mult sub ceea ce și-ar fi dorit Prigojin.

Se pare că Prigojin nu ar fi obținut schimbarea din funcție a ministrului Apărării, Serghei Șoigu, și a șefului de stat major al Armatei ruse, Valeri Gherasimov – tocmai motivul pentru care liderul Wagner ar fi declanșat insurecția.

Cât despre mercenarii Wagner… aceștia se vor întoarce în taberele lor. Cei care vor dori, vor putea să încheie contracte cu Ministerul Apărării. Este vorba despre cei care nu au luat parte la acest marș.

De cealaltă parte, Prigojin s-a declarat satisfăcut de rezultatele operațiunii sale.

Au vrut să desființeze gruparea Wagner. Am plecat în marșul pentru justiție pe 23 iunie. În 24 de ore, am ajuns până la 200 de kilometri de Moscova. În tot acest timp, nu am pierdut nicio picătură din sângele războinicilor noștri”, a declarat Evgheni Prigojin, șeful grupării Wagner.

În acest timp, pe șoselele spre Moscova, angajații de la drumuri au început deja să repare spărturile făcute în asfalt cu doar câteva ore înainte, ca să împiedice înaintarea blindatelor Wagner. Iar unitățile desfășurate de ministerul de interne de la Moscova au fost retrase în baze.

Desfășurarea evenimentelor e cu atât mai surprinzătoare cu cât, cu câteva ore înainte, militanții Wagner au avut mai multe ciocniri cu armata rusă. Mai multe elicoptere de asalt, un avion de bombardament și unul de transport au fost distruse de militanții Wagner. Iar președintele Putin făcea declarații extrem de dure, care nu mai lăsau loc de împăcare între Kremlin și gruparea Wagner.

Ce se ascunde în spatele exilului în Belarus

Compromisul pare de neînţeles, în condiţiile în care același guvern care a măcelărit civili ucraineni de mai bine de un an pentru că NATO vine prea aproape de granițele sale i-a permis șefului unui grup de mercenari să doboare elicoptere militare sâmbătă și, potrivit presei de stat, să omoare mai mulți soldați înainte de a suna retragerea pentru a pleca în exil în Belarus. Kremlinul a garantat chiar public că fondatorul Wagner Group, Evgheni Prigojiin, a avut „cuvântul” președintelui Vladimir Putin că poate părăsi țara în siguranță, după ce în mod convenabil a renunțat la acuzațiile penale împotriva lui. Deci de ce este Prigojin atât de neatins? Sau Kremlinul așteaptă pur și simplu timpul să se ocupe de el într-un mod mai puțin public? Este greu de imaginat că fostul vânzător de hot-dog va scăpa nevătămat după ce l-a umilit pe liderul rus în timp ce întreaga lume îl privea. Spectacolul haotic al revoltei armate a lui Prigojin și ușurința cu care el și mercenarii săi Wagner păreau să preia controlul la Rostov pe Don au spulberat imaginea atent cultivată a lui Putin ca lider puternic. La câteva ore după ce Putin a promis că va lua măsuri „brutale” împotriva organizatorilor puciului, aceștia au plecat. Și într-o altă lovitură pentru Putin, locuitorii din Rostov pe Don au fost filmați aplaudând luptătorii Wagner și strângându-le mâinile. Poate că asta a fost un factor în decizia de a lăsa totul să alunece. Prigojin a strâns un sprijin considerabil în tabăra pro-război în ultimele luni și a făcut apel la rușii obișnuiți, poziționându-se ca un cruciat anti-elitist. Este posibil ca Moscova să fi recunoscut potențialul ca Prigojin să fie transformat într-un martir dacă era eliminat în mijlocul rebeliunii sale. Mai mulți ofițeri ruși intervievați anonim de către The Moscow Times au spus că majoritatea trupelor pur și simplu nu erau dispuse să se înfrunte cu luptătorii Wagner pentru a apăra orașele.

Putin a fost îngrozit

Vladimir Putin s-a adresat sâmbătă națiunii. El a spus că acțiunea lui Evgheni Prigojin este „un cuțit în spate pentru luptătorii și cetățenii Rusiei” şi că este vorba despre trădare.

„Aceasta este trădare. Este o lovitură pentru poporul nostru. Trebuie să facem totul pentru a opri această mișcare. Intrigile și toate celelalte au adus la un neliniște masivă, iar tragedia acestuia război a făcut ca rușii să cadă victime ale acestuia. Ne vom apăra patria, inclusiv pentru a trece peste obstacole”, a spus Putin.

Sâmbătă dimineață, șeful Wagner, Evgheni Prigojin, afirma că forţele sale au preluat controlul asupra facilităţilor militare de la Rostov pe Don şi asupra aerodromului de acolo.

Ocuparea de către forțele Wagner a cartierului general militar din Rostov, care găzduiește comandamentul militar rusesc din sud, a cărui Armată a 58-a luptă împotriva contraofensivei Kievului în sudul Ucrainei, putea slăbi puterea armatei ruse, potrivit analiștilor.

Zona extrem de importantă din punct de vedere strategic pentru Moscova și luptele interne din Rusia ar fi putut avea efecte de amploare asupra conflictului din Ucraina, dar oficialii ucraineni susțin că criza generată aproape de inima Moscovei nu a dus la schimbări serioase pe linia frontului, potrivit Financial Times, citat de serviciul rusesc al BBC.

Măsuri antiteroriste la Moscova

Măsurile antiteroriste erau în vigoare la Moscova și în zonele adiacente şi ieri, la o zi după haosul creat de înaintarea coloanelor militare ale grupării Wagner. Pe autostrada din sudul capitalei Rusiei era plin de patrule de poliție. Sunt restricții și la aproape 500 de kilometri depărtare de Moscova, în regiunea Voronej.  Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a decretat că luni va fi o zi liberă în contextul situaţiei „dificile”.

Începutul sfârşitului pentru Putin?

Fostul prim-ministru rus Mihail Kasyanov a declarat că rebeliunea Wagner a marcat „începutul sfârșitului” pentru Vladimir Putin, transmite The Guardian. Kasyanov, care a fost prim-ministru rus în perioada 2000-2004, a devenit un critic vocal al lui Putin și spune că președintele rus are „probleme foarte mari în acest moment”.

În comentariile făcute pentru BBC, el a declarat că se așteaptă ca liderul Wagner, Evgheni Prigojin, să plece în Africa după ce a călătorit în Belarus și „să fie undeva în junglă”. „Putin nu-l poate ierta pentru asta”, a spus el, adăugând că viața lui Prigojin ar fi sub o „mare întrebare” acum.

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare ușoară
1.1 ° C
1.6 °
-0 °
71 %
0.9kmh
100 %
vin
3 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...