A luat cununa muceniciei în anul 275, în timpul domniei împăratului Valerian. Sfânta Agripina s-a născut la Roma într-o familie de creștini, primind încă din copilărie o educație în duhul Evangheliei lui Hristos.
Mărturisind dreapta credință în vremea persecuțiilor, Sfânta Agripina a fost supusă la numeroase torturi. În timpul acestora muceniței i s-a arătat îngerul Domnului, care a întărit-o. Dar nemaiputând suporta chinurile îngrozitoare la care a fost supusă, sufletul muceniței s-a mutat la Domnul.
Însoțitoarele acesteia, Vasa, Paula și Agathonica au luat trupul sfintei și l-au dus în Sicilia. Pe locul unde au fost îngropate sfintele moaște a fost ridicată o biserică în cinstea Sfintei Mucenițe Agripina, unde s-au petrecut numeroase minuni.
Sfântul Eustohie
Era preot al idolilor orașului Ousade, condus de guvernatorul Agrippa în vremea lui Maximian (285-305) și, prezentându-se la Eudoxie, Arhiepiscopul Antiohiei, fu botezat și apoi făcut preot. Regăsindu-și cei trei copii, Lolia, Prov și Urban, precum și pe nepotul său Gaie, într-un sat din Lycaonia, Lystra, Eustohie îi învăță credința în Iisus Hristos și îi boteză, precum și pe toate celelalte rude ale sale. Continuând pe cale, a fost arestat de păgâni și condus în fața guvernatorului. Cum îl mărturisea fără frică pe Mântuitor, guvernatorul porunci să fie sfâșiat de la coaste până pe șolduri. Apoi îi luară pe cei trei copii ai sfântului, Lolia și Urban și Prov, îi așezară față în față și le sfâșiară obrajii. În timp ce tinerii sufereau astfel chinurile, Sfântul Eustohie era decapitat. La câteva zile, Gaie și cei trei copii ai lui Eustohie au fost decapitați, pătrunzând învingători în curtea cerească.
Preot Olivian SANDU