Astăzi, la Botoșani, a avut loc evenimentul ,,Imagini din trecut. Holocaustul din Botoșani”. În cadrul evenimentului au fost dezbateri cu privire la experiențele trăite de evrei și romi din județul Botoșani în perioada Holocaustului, iar ineditul a fost dat de expoziția de bandă desenată.
Astfel, de la ora 11:00, la Hotelul Rapsodia s-a desfășurat un dialog despre istorii locale. Dezbaterea care l-a avut drept moderator pe Răzvan Chiruță, redactor-șef la PRESShub, a fost susținută de către istoricul Dorin Dobrincu, Ana Bărbulescu și Marius Cazan de la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“. La discuții au luat parte și doi reprezentanți ai elevilor din Botoșani care au contribuit la realizarea benzilor desenate, Ioana Coșoreanu și Matei Vesel, dar și Mihaela Gabriela Țăranu, psiholog și consilier la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu” Botoșani. De asemenea, prezente au fost și oficialitățile județului, printre care președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, inspectorul școlar general, Bogdan Suruciuc, inspectorul școlar general adjunct, Cristina Bălăuca, inspectorul pentru arte, Diana Haralamb și Ștefan Oltean, directorul adjunct al Colegiului Național ,,Mihai Eminescu” Botoșani.
,,E foarte important să avem dezbateri cu oameni care vin din medii profesionale diferite”
,,Istoria a fost una, însă ce încercăm, noi istoricii sau alți oameni preocupați de trecut, e o descoperire permanentă de surse noi și de interpretări sau reinterpretări. O istorie credibilă, o istorie veridică nu există în public, în afara unei societăți libere. De asta e foarte important să avem dezbateri la care să participe oameni care vin din medii profesionale diferite și care să poate dialoga cu publicul”, a spus istoricul Dorin Dobrincu.
De asemenea, cei din sală au avut posibilitatea de a pune întrebări și de a primi răspunsuri la subiecte, precum diferența care a existat, în perioada Holocaustului, între modul în care a reacționat populația română și modul în care a reacționat populația bulgară față de evrei, dar și cum ar trebui, din perspectiva unui profesor, abordate personalități precum Mircea Vulcănescu sau chiar Mihai Eminescu față de elevii săi.
Inaugurarea expoziției de bandă desenată
De la ora 12:30, evenimentul a continuat pe Pietonalul Unirii, lângă Hotelul Rapsodia, unde a fost inaugurată expoziția de bandă desenată la realizarea căreia au contribuit elevi și cadre didactice de la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu” Botoșani.
,,Sunt două aspecte, care, credem noi, sunt relevante pentru acest proiect. În primul rând, instrumentul, mijlocul prin care am ales pentru a povesti ce s-a întâmplat acum 80 de ani, banda desenată. Și asta am făcut-o pentru că ne-am dorit să atragem atenția și să spunem povestea altfel decât s-a spus până acum”, a declarat Ana Bărbulescu, cercetător științifica la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“.
Aceasta a mai adăugat că ,,al doilea element important este invitația pe care o facem în fiecare oraș, liceelor din localitate și această invitație către o colaborare, spunem noi, adevărată, în sensul că benzile desenate chiar sunt realizate împreună cu elevi din licee din localitate.(…) Și poate, în al treilea rând, am ales să privim istoria Holocaustului dintr-o perspectivă locală, în nicio expoziție nu spunem ce s-a întâmplat în Europa în timpul Holocaustului, ci spunem ce s-a întâmplat cu comunitatea evreiască și comunitatea romă din acel județ”.
Totodată, elevii care au contribuit la expoziție au primit diplome în semn de apreciere pentru munca depusă.