spot_img
duminică, noiembrie 24, 2024
HomeEditorialMai bun chiar nu s-a putut? - Ciprian MITOCEANU, scriitor

Mai bun chiar nu s-a putut? – Ciprian MITOCEANU, scriitor

A fost o vreme când am sperat. Am sperat că va fi mai bine și din cauza asta am rămas în țară. Da, e rău, dar o să vină și vremuri mai bune. Și pentru că vremurile nu vin cu de la sine putere, e nevoie de implicare și efort. Vrei o țară frumoasă, o țară prosperă, o țară în care să-ți fie drag să trăiești? Atunci fă-ți datoria, acceptă greul, fii cinstit și viitorul o să fie mai bun. În ultima perioadă îmi pare rău că nu am plecat. Oriunde, nu contează. Am început să mă gândesc că niciodată nu este prea târziu în momentul în care numele lui Marcel Ciolacu a fost vehiculat pentru funcția de premier.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Marcel Ciolacu, cel descris de Valeriu Nicolae drept „un șmecheraș slinos din Buzău”. Descriere mai nimerită decât asta cam greu. Dacă doctoratul lui Ciucă a fost în centrul unui scandal ce trebuia să culmineze cu demisia lui Moș Teacă, studiile viitorului premier sunt dubioase rău de tot. Practic, am scăpat de cel care (n-)avea doctorat și ne pricopsim cu unul despre care nu se știe dacă a terminat liceul. Incredibil, dar adevărat, însă liceul unde și-a făcut studiile viitorul premier e o enigmă totală.

După 1990, când democrația era păstorită de Iliescu și au apărut facultățile private ca ciupercile după ploaie, o mulțime de descurcăreți au făcut rost de foi matricole și diplome de bacalaureat. False, evident, dar care i-au ajutat în viață mai mult decât cei care și-au făcut studiile pe bune. În România profundă și animată de democrația originală importante erau documentele, nu studiile. S-o fi numărând și Ion-Marcel Ciolacu printre ei? Tot parcursul intelectual al individului ridică semne de întrebare. A absolvit facultatea de drept la o universitate neautorizată și se presupune că și-ar fi dat examenul de licență după vreo nouă ani de la așa-zisa absolvire, dar nimeni nu-i cere socoteală pentru asta. Atunci când o profesoară și-a măsluit diploma de licență, toți profesorii din județ au fost verificați la sânge la documentele de studii. Când vine vorba despre politicieni, nici măcar o reacție.

Studiile lui Ciolacu sunt mai dubioase decât doctoratele marca Ciucă, Bode și Cîmpeanu. Treaba cu liceul e jegoasă rău de tot. Atât de jegoasă încât premierul desemnat ar trebui să risipească orice dubiu și să facă public măcar numele liceului unde și-a dat bacul, dar în loc să ofere explicații, Ciolacu își permite să vorbească despre sistemul de educație. „România nu trebuie să aibă licee în care niciun elev nu ia bacul”, iar profesorii să fie profesori, nu să ajungă la catedră cei care n-au găsit ceva mai bun de făcut. Deci cel care nu poate prezenta nicio dovadă serioasă că a terminat liceul își dă cu părerea despre educație. Nu e de râs, este hidos de-a dreptul. Omul nu mai este un trepăduș oarecare ce așteaptă un ciolan, ceva, pentru că a lipit afișe. E premier desemnat și acum e cel mai potrivit moment să facă lumină în cazul studiilor liceale – de parcă restul ar fi serioase. România este o țară cu pretenții democratice și n-ar trebui să permită ascensiunea unor personaje dubioase, dar vedem că asta se întâmplă și e din ce în ce mai rău. Asta pentru că se poate, vorba sloganului electoral al PSD. După ce Ciucă și Bode au fost spălați de păcatul plagiatului, e timpul ca și Ciolacu să fie albit la studii. Cum anume o să se rezolve problema? Nu se știe, dar cert e că o să se rezolve. La noi toate problemele politicienilor se rezolvă, nu pot ei face atâtea fărădelegi câte poate justiția ierta și pot rezolva comisiile ministerului Educației.

Fiecare schimbare la nivel înalt n-a făcut decât să ne confirme că se poate și mai rău. Ciucă a fost o catastrofă de premier, Ciolacu nu dă niciun semn că ar fi mai bun. De fapt, se vorbește de ceva vreme despre apucăturile de dictator ale premierului desemnat și, având în vedere dubiile privind pregătirea intelectuală, e de așteptat o prigoană cât se poate de nedemocratică asupra celor care vor îndrăzni să arate cât e de gol împăratul.

O să fie mai rău? Categoric. Pentru că nu e cu cine să faci bine. Dacă Ciolacu e cel mai bun, cum arătau cei răi?

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
-1.4 ° C
-1.4 °
-1.4 °
83 %
2.2kmh
73 %
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °
mie
4 °
joi
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...