spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocal BTComunicat de presă - Holocaustul din România, în benzi desenate realizate de...

Comunicat de presă – Holocaustul din România, în benzi desenate realizate de elevi. Trecutul se vede în prezent

Trecutul se întoarce și ne afectează prezentul. Secolul al XX-lea a fost unul dintre cele mai sângeroase din istorie, dar trecerea timpului îi face pe unii dintre contemporanii noștri să uite sau să ignore ororile care au distrus destinele a milioane și milioane de oameni.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Orori care au avut loc aici, printre noi, lângă noi.

 

Știai, de exemplu, că în primăvara anului 1943, 745 de evrei din Botoșani au plătit o „taxă pe zăpadă”? Sau că cei care voiau să își exercite meseria erau obligați să achite taxe uriașe pentru a primi aprobare? Toate aceste taxe au dus la sărăcirea populației și la tragedii.

 

Știai, de exemplu, că la începutul lui iulie 1941, bărbaţii evrei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani din Ploieşti au fost închişi în 80 de imobile, duși la un centru de recrutare și apoi trimiși pe jos spre lagărul de la Teiş, din judeţul Dâmboviţa, în apropiere de Târgovişte?

 

Imagini din trecut. Holocaustul din România” este un proiect care ne apropie de experiențele trăite de evrei și romi în perioada Holocaustului din România și ne prezintă o istorie diferită a comunităților în care locuim; o istorie a celor persecutați, deportați, exterminați pentru că au fost/s-au născut ALTFEL.

 

Joi, 15 iunie 2023, vă invităm să descoperim poveștile de viață din perioada Holocaustului, ale evreilor și romilor din Prahova.

 

Vom începe la ora 17.00, la Palatul Culturii din Ploiești, Sala „Marea Unire”, cu un dialog despre istorii locale, și vom continua de la ora 18:30, în Parcul Central, zona ansamblului monumentul „I.L. Caragiale”, cu inaugurarea expoziției de bandă desenată la realizarea căreia au contribuit elevi și cadre didactice de la Colegiul Național „Nichita Stănescu” din Ploiești.

 

Dezbaterea va fi susținută de către Ion M.Ioniță, jurnalist și redactor șef al publicației de profil Historia, Alexandru Florian, director general al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Ana Bărbulescu, doctor în sociologie la Universitatea din București și cercetător științific la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“, și un reprezentant al elevilor din Ploiești care au contribuit la realizarea benzilor desenate.

 

Moderator: Flavia Drăgan, jurnalist.

De la Ploiești la Botoșani

Sâmbătă, 17 iunie 2023, vă invităm să descoperim poveștile de viață din perioada Holocaustului, ale evreilor și romilor din Botoșani.

 

Vom începe la ora 11.00, la Hotel Rapsodia, cu un dialog despre istorii locale și vom continua de la ora 12.30, pe Pietonalul Unirii, cu inaugurarea expoziției de bandă desenată la realizarea căreia au contribuit elevi și cadre didactice de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Botoșani.

La dezbarere vor vorbi: Dorin Dobrincu, istoric, fost director general al Arhivelor Naționale ale României, Ana Bărbulescu, doctor în sociologie la Universitatea din București și cercetător științific la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“, și un elev din Botoșani, dintre cei care au contribuit la realizarea benzilor desenate despre Holocaust.

Moderator: Răzvan Chiruță, redactor-șef PRESShub.

𝐀𝐜𝐜𝐞𝐬𝐮𝐥 𝐥𝐚 𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐥𝐢𝐛𝐞𝐫, 𝐠𝐫𝐚𝐭𝐮𝐢𝐭, 𝐢𝐚𝐫 î𝐧𝐬𝐜𝐫𝐢𝐞𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐬𝐞 𝐟𝐚𝐜 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐥𝐞𝐭â𝐧𝐝 𝐟𝐨𝐫𝐦𝐮𝐥𝐚𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐚𝐢𝐜𝐢: bit.ly/42y6aL5

„𝐈𝐦𝐚𝐠𝐢𝐧𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐭𝐫𝐞𝐜𝐮𝐭. 𝐇𝐨𝐥𝐨𝐜𝐚𝐮𝐬𝐭𝐮𝐥 î𝐧 𝐁𝐨𝐭𝐨ş𝐚𝐧𝐢” este o expoziție de bandă desenată realizată în cadrul proiectului cultural-educațional „Visualising The Past Through Graphic Novels. Prompting Local Involvement For Holocaust Remembrance In Romania” finanțat de Uniunea Europeană prin programul Citizenship, Equality, Rights, Values (CERV-2022-CITIZENS-REM), implementat de Institutul ,,Elie Wiesel” în zece județe din România (Bihor, Botoșani, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Gorj, Maramureș, Prahova, Sibiu, Timișoara) cu sprijinul Fundației Freedom House România și a comunităților locale.

În Botoșani, proiectul este implementat și cu sprijinul Fundației Asociația Comunităților Marginalizate.

 

Detalii despre proiect: https://www.inshr-ew.ro/portfolio-item/visualising-the-past-through-graphic-novels-holocaust-remembrance-in-romania-imagini-din-trecut

 

Cristina GUSETH,

director Freedom House Inc. – Filiala București

guseth@freedomhouse.ro

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
0 ° C
1.6 °
-0 °
77 %
3.1kmh
58 %
sâm
0 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
3 °
mie
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...