spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTProfesorii decid azi dacă întrerup greva

Profesorii decid azi dacă întrerup greva

Sindicaliștii din învățământ au anunțat că profesorii se pot întoarce la catedre doar dacă ultima ofertă a Guvernului este transpusă într-o ordonanță de urgență. Executivul a promis creșterea imediată a veniturilor din educație cu 25% și acordarea a 50% din noua grilă prevăzută pentru cadrele didactice, de la 1 ianuarie 2024.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

De asemenea, oferta prevede acordarea unei tranșe anuale în valoare de 1.500 de lei pentru personalul didactic și auxiliar până în 2027. Sindicaliștii consideră că personalul nedidactic este marginalizat și așteptă ca Ministerul Educației să publice proiectul ordonanței, pentru că sunt necesare unele clarificări. Actul normativ va fi adoptat de Guvern în ședința de luni și ar putea pune capăt grevei.

„Nu este chiar mulțumitoare pentru personalul nedidactic”

„Am înțeles că ordonanța respectivă va fi lansată în dezbatere publică și vedem ce proiect apare acolo. Nu este chiar mulțumitoare pentru personalul nedidactic, dar vrem să vedem exact conținutul. Nu ne mulțumește faptul că noi am cerut aplicarea grilei într-o singură tranșă, ni s-a dat 50% acum, dar nu avem perspectivă de aplicare pentru cealaltă tranșă, că nu putem aștepta șapte ani.

Măcar spre finalul anului 2024 sau în 2025 am vrea să se acorde a doua tranșă. În acest sens vrem clarificări. Colegii îmi transmit semnale că nu este în regulă ce se întâmplă cu personalul nedidactic, care trăiește la limita supraviețuirii. Nu este în regulă ca personalul nedidactic să rămână pe dinafară. Dacă colegii din sindicatele naționale decid că proiectul este satisfăcător, profesorii vor reveni la școală de marți”, a explicat Liviu Axinte, președintele Ligii Sindicatelor din Învățământ.

El a precizat că în anumite unități de învățământ activitatea revine la normal chiar de luni, pentru că unii profesori se declară mulțumiți și renunță la protest. În schimb, „victoriile” obținute generează anomalii între colegi: unii profesori intră în grevă spre final, alții o clamează public deși nu participă.

„Avem colegi care abia acum intră în grevă, să fie și ei solidari la final. Văd atitudini foarte virulente de la oameni care nu fac grevă. Mesajul radical trebuie să vină din partea celor implicați, nu din partea celor care asistă de pe margine”, a opiniat Liviu Axinte.

Înscrierile la Bacalaureat și Evaluarea Națională se prelungesc cu încă 3 zile

Guvernul a adoptat, într-o ședință extraordinară desfășurată duminică, o ordonanță de urgență prin care înscrierile la examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională se prelungesc cu încă trei zile față de termenul anterior, respectiv până pe 16 iunie.

„Conform calendarului actual, pe 13 iunie ar fi trebuit să se termine perioada de încheiere a situațiilor școlare pentru clasa a VIII-a și pentru clasa a XII-a sau clasa a XIII-a la seral și frecvență redusă. Această dată se va prelungi până pe 16 iunie. În cazul celorlalte clase, nu se impun în acest moment modificări, ele având cursuri până pe 16 iunie, deci toți elevii trebuie să aibă situația școlară încheiată până pe 16 iunie. La fel, înscrierile pentru Bacalaureat și pentru Evaluarea Națională se vor prelungi până pe 16 iunie”, a declarat Ministrul Educației, Ligia Deca.

Titularizare fără inspecție la clasă

Prin aceeași ordonanță a fost adoptată şi măsura prin care examenul de titularizare din acest an se va desfășura doar sub forma probei scrise, fără inspecția la clasă. Măsura fost luată în contextul în care peste 18.000 de inspecții dintre cele 31.000 prevăzute nu s-au desfășurat din cauza grevei.

„Înțelegem nemulțumirea celor care au susținut inspecția la clasă şi celor care au făcut eforturi pentru ca aceste inspecții să se poată desfășura. În ansamblu, însă, dacă nu modificăm structura probelor examenului de titularizare, cei 60% dintre candidații care nu au reușit să desfășoare aceste inspecții nu s-ar fi putut prezenta la concurs iar consecința pe care a fi suportat-o am fi văzut-o în toamnă, când riscam un blocaj la nivelul resursei umane din școli”, a explicat Deca.

Probele scrise la BAC 2023:
– 26 iunie 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
– 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) -proba scrisă
– 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
– 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
– 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 -18.00
– 4 – 6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor
– 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale

Calendar Evaluarea Națională 2023

Evaluarea Națională 2023 pentru elevii clasei a VIII-a ar urma să înceapă în 19 iunie, cu proba la Limba română:
– 19 iunie 2023 – Limba și literatura română – probă scrisă
– 21 iunie 2023 – Matematica – probă scrisă
– 22 iunie 2023 – Limba și literatura maternă – probă scrisă
– 28 iunie 2023 (până la ora 14:00) – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
– 28 iunie 2023 (orele 16:00 – 19:00) – 29 iunie 2023 (orele 8:00 – 12:00) – Depunerea contestațiilor
– 29 iunie – 4 iulie 2023 – Soluționarea contestațiilor
– 4 iulie 2023 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
-1.7 ° C
-0.4 °
-1.7 °
79 %
2.5kmh
59 %
vin
4 °
sâm
2 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...