Protest masiv la Spitalul Județean. Aproape 300 de angajați se revoltă împotriva tăierii sporurilor. În curtea SJU s-au adunat salariați de la urgențe, terapie intensivă și din blocul operator, acolo unde tăierile salariale sunt cele mai semnificative.
UPDATE:
Protestatarii s-au mutat în spatele Spitalului, în fața blocului administrativ, la biroul managerei.
“Am fost alături de colegii mei și la greva japoneză, n-am reușit poate să am parte de ecuson. Sunt și acum alături pentru că implicarea noastră în serviciul de urgență este totală și a fost întotdeauna și am dovedit acest lucru. Modul în care s-a luat aceasta decizie și faptul că nu ni s-a explicat de ce și faptul că nu am înțeles practic de ce această atitudine și care sunt condițiile pentru care ea se aplică, adică motivul pentru care practic suntem pedepsiți cu această reducere salarială, având în vedere că normativul nostru este unul care este.
Lucrăm cu 14 doctori dintr-un normativ de 26, vedem condiții de urgență de 24 de ore aproximativ 170-190 de pacienți, lucrăm cât pentru doi oameni nu pentru unul. Solicităm o motivare și o explicație pertinentă pentru care această lună de lucru care este una esențială pentru spital, și anume poarta de intrare, respectiv urgență, de ce se comunică în felul acesta, de ce se aplică și se iau decizii în felul acesta fără să fim consultați. Și dacă spitalul consideră că asta merităm noi cu adevărat, suntem dispuși să mergem cu atitudine și decizii extreme”, a declarat Ramona Guraliuc, medic șef UPU SMURD.
“Suntem nemulțumiți de hotărârea comitetului director care ne reduce sporul de urgență și vrem să întrebăm de ce în perioada Covid, când am muncit în situații foarte grele, în căldură, frig, containere, nu s-a pus problema limitării sporurilor la 30%. Este un protest spontan, toți angajații sunt liberi care protestează. Asigurăm activitatea obișnuită din unitatea de primiri urgențe, nu perturbăm cu nimic activitatea medicală. Salariații sunt nemulțumiți, munca noastră este una grea, avem peste 170 de prezentări zilnic, pacienți care se prezintă și pe care-i îngrijim cu tot respectul. Se cere demisia comitetului director. Considerăm o zi neagră pentru noi pentru că muncim și ni se reduc sporurile în condițiile în care reprezentanții noștri se luptă pentru majorarea salarială. Pentru noi este o zi neagră”, a transmis la rândul său Camelia Caliniuc, asistent șef UPU SMURD.
Conducerea Spitalului Județean de Urgență a luat o măsură drastică. În cadrul unui comitet director întrunit în cursul zilei de joi, membrii comitetului au decis tăierea tuturor salariilor celor peste 2.500 de angajați ai spitalului.
Măsura vine, se pare, după ce Consiliul Județean, care este ordonatorul principal de credite pentru spital, a comunicat un procent total mai mic al sporurilor, pentru respectarea prevederilor articolului 25 din Legea 153, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
Concret, anual se solicită de la Consiliul Județean procentul de sporuri care poate fi acordat salariaților, în vederea respectării articolului de lege. Articolul spune că suma sporurilor, compensaților, adaosurilor, primelor, premiilor și indemnizațiilor, inclusiv cele pentru hrană și vacanță, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite nu poate depăși 30% din suma salariilor de bază. Cu alte cuvinte, atâta timp cât procentul total se respecta, sporurile puteau fi oricât de mari.
Aceste sporuri se calculează cumulat pe an bugetar. Cu alte cuvinte, se pot depăși aceste praguri în unele luni, dar la sfârșitul anului nu trebuie depășit bugetul impus de CJ prin lege.
Sănătatea și învățământul,după părerea mea ar trebui sa fie pe primul loc. Voi vreți respect pentru sănătate noi vrem respect pentru bolnavii care vin la spital sa se trateze. Lăsați nasurile și figurile mai jos. Sa nu se înțeleagă că bag pe toată lumea în aceeași „oală”