Mai mulţi angajatori din Botoşani s-au ales cu amenzi din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Botoşani după ce au încălcat legea. Valoarea sancţiunilor trece de 300.000 de lei.
Amenzile au fost aplicate în urma unor controale realizate de ITM în luna mai. În domeniul Relații de muncă au fost efectuate 101 controale și s-au constatat 106 de deficiențe pentru care au fost aplicate 18 sancțiuni contravenționale. Dintre acestea, șase au fost avertismente, iar 12 amenzi în valoare de 287.500 de lei.
Cele mai des întâlnite probleme de inspectorii ITM
Și de această dată, în urma controalelor efectuate de ITM, s-a constatat că la Botoșani nu se respectă securitatea și sănătatea în muncă. Mai exact, inspectorii de muncă au verificat 67 agenţi economici, fiind constatate 117 neconformităţi şi au fost dispuse 129 de măsuri. În acesta cazuri au fost aplicate patru amenzi în valoare de 28.000 de lei și 110 avertismente.
De asemenea, au fost înregistrate trei persoane accidentate în accident de muncă, toate cu incapacitate temporară de muncă.
Printre cele mai des întâlnite deficiențe în cadrul acţiunilor de control se numără lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi de îmbolnavire profesională, neasigurarea verificării de către angajator a aplicării prevederilor legale SSM, inclusiv la utilizarea echipamentului individual de protecție.
Totodată, se întâlnesc și deficiențe precum neasigurarea efectuării examenului medical la angajarea lucrătorilor şi a examenului medical periodic sau neinformarea lucrătorilor despre riscurile de accidentare și de îmbolnăvire profesională precum și măsurile de prevenire și neinstruirea lucrătorilor la angajare. De asemenea, s-a sesizat că nu este comunicat, de îndată, desfășurarea unui eveniment în care a fost implicat un lucrător angajat.
Patroni reclamați pentru neplata salariilor
În ceea ce privește interacțiunea directă cu cetățenii și problemele pe care aceștia
le-au reclamat la Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani, în luna mai, au fost
înregistrate 32 de petiții, dintre care două au fost redirecționate către alte instituții.
Motivele cele mai des intâlnite ale acestora au fost pentru neplata salariilor, neplata orelor suplimentare, neefectuarea concediului de odihnă, neeliberarea documentelor pentru încetarea activității sau pentru muncă nedeclarată. Totodată, au existat reclamații și cu privirea la programul de lucru, fișa de aptitudini, echipamentul de protecție, sporuri, fișa postului și calificare.