Un botoșănean, care în 18 iunie 2020 a găsit un telefon pierdut de proprietar, s-a ales cu dosar penal din cauză că nu l-a predat la Poliție. Ba mai mult, bărbatul de 30 de ani a fost condamnat la plata unei amenzi penale de 3.000 de lei, dar a fost obligat și la plata unor daune față de proprietarul telefonului.
Povestea pare oarecum banală, însă, ea arată ce se poate întâmpla atunci când cineva găsește întâmplător un bun și nu-l predă de bunăvoie la poliție. De loc dintr-o comună din județ, Bogdan Marian V. A ajuns în Botoșani în urmă cu trei ani și a mers la marketul Lidl de lângă Inspectoratul pentru Situații de Urgență pentru niște cumpărături, însoțit de câțiva prieteni, iar unul dintre aceștia a găsit în parcare un telefon mobil.
Pentru că Bogdan Marian V folosea un telefon mai vechi, el a preluat obiectul găsit, a scos cartela păgubașului, după care și-a pus SIM-ul propriu și a început să-l folosească. Între timp, păgubașul a realizat că l-a pierdut și a anunțat poliția.
Botoșăneanul a recunoscut fapta
În baza unei decizii a instanței de judecată, telefonul a fost localizat și astfel anchetatorii au ajuns la botoșănean, care a recunoscut totul. Doar că între timp telefonul fusese scăpat de mai multe ori și a devenit nefuncțional. Cu toate acestea, bărbatul a predat aparatul la poliție abia pe 29 aprilie 2021, bunul fiind restituit păgubașului după circa o lună. Doar că telefonul nu mai putea fi folosit fiind descărcat, cu mufa pentru încărcare defectă și cu displayul distrus.
Acuzat de însușirea bunului găsit, Bogdan Marian V a fost trimis în judecată, păgubașul solicitat atât daune materiale, pentru că telefonul era nefuncțional, dar și daune morale pentru violarea vieții private, bărbatul accesându-i datele media, agenda telefonică, mesajele private dar și pentru faptul că a pierdut fotografiile și filmele realizate, inclusiv agenda de pe telefon, acestea nemaifiind recuperate.
Amendă în valoare de 3.000 lei
Plecat în străinătate la muncă botoșăneanul nu a avut cum să se apere, iar Judecătoria Botoșani l-a condamnat în primă instanță la plata amenzii penale de 3.000 de lei, dar și a sumei de 2700 lei, reprezentând daune morale (2000 de lei) și materiale (700 de lei). Cum telefonul fusese estimat la circa o mie de lei, „nota de plată” depășește acum costul aparatului. Hotărârea instanței nu este definitivă.
Potrivit Codului Penal, constituie infracțiune fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităților sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său. Legiuitorul a stabilit pentru astfel de fapte pedepse cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă. Cu aceeași pedeapsă se sancționează și însușirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparține altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparține.