spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocal BTMedicul Diana Cimpoeşu la şapte ani de la accidentul aviatic SMURD, în...

Medicul Diana Cimpoeşu la şapte ani de la accidentul aviatic SMURD, în care au murit doi botoşăneni: „Colegii noştri care au plecat în Cer atunci, sunt încă parte din echipa UPU SMURD”

Vineri s-au împlinit 7 ani de la accidentul aviatic SMURD în care un echipaj de salvare aeriană de la Iași a murit în timpul unei misiuni în Republica Moldova. Colegii celor patru eroi și familiile lor i-au pomenit chiar la locul tragediei, în pădurea Haragâș, raionul Cantemir. Doi dintre componenţii echipajului erau din Botoşani.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Vineri, 2 iunie 2023, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a desfășurat ceremonia solemnă de comemorare a eroilor echipajului SMURD Iași căzuți la datorie. Evenimentul a avut loc la Memorialul ridicat pentru accidentul aviatic SMURD de la Haragâș, raionul Cantemir.

Conform tradiției, ceremonia comemorativă a început cu o slujbă religioasă. Anul acesta, soborul de preoţi a fost propus la iniţiativa Consulatului General al României la Cahul.

După un minut de reculegere, oficialii au ținut discursuri și au vorbit despre un adevărat exemplu de eroism, devotament și sacrificiu a echipajului SMURD trecut în neființă, care a jertfit cu propriile vieți în timpul realizării misiunii de salvare a cetățenilor Republicii Moldova.

„Colegii noştri care au plecat în Cer sunt încă parte djn echipa UPU SMURD”

accidentul aviatic SMURDTotodată, oaspeții ceremoniei solemne au menționat importanța intervențiilor aero-medicale transfrontaliere, care zilnic contribuie la salvarea vieților omenești. „Avem şapte ani de lacrimi, şapte ani în care ne-au lipsit şi în care credem ca ne-au vegheat de Sus. În aceşti şapte ani însă au crescut toţi cei pe care ei i-au format. Rezidenții, asistenţii şi piloții de atunci au crescut, au ajuns membri de baza ai echipei SMURD şi au salvat vieţi. Este un fel prin care demonstrăm că toţi colegii noştri care au plecat în Cer atunci, trăiesc încă, muncesc încă, sunt încă parte din echipa UPU SMURD Iași”, a precizat profesor doctor Diana Cimpoeşu, medic şef al Unităţii Primire Urgenţe SMURD Iaşi.

La finalizarea ceremoniei, reprezentanții României și ai Republicii Moldova au depus coșurile de flori la Memorialul dedicat memoriei eroilor căzuți la datorie. Monumentul a fost edificat la inițiativa Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI pentru veșnică memorie a eroismului echipajului SMURD Iași decedat în misiune aero-medicală transfrontalieră. „Acum 6 ani eram student și mă gândeam ce eroi, ce meserie nobilă, cât de importantă e munca pe care o fac. Mă gandeam că trebuie să fii foarte curajos să faci urgență și elicopter. Şi au dat viața pentru ca alții să trăiască”, a spus Gheorghe Anghel, medic rezident medicină de urgenţă.

Născut pe 11 martie 1963, la Viişoara, Doru Gavril a început să zboare de la 23 de ani. După terminarea şcolii militare, în 1985, a activat în trei unităţi din cadrul MAN. Din 2005 s-a transferat la MAI, mai întâi la Bucureşti, iar din anul 2008 la Iaşi.

Asistentul Gabriel Sandu, originar din municipiul Dorohoi, tată al unei fetiţe, avea o experienţă de 11 ani în servicii medicale de urgenţă. Făcea parte din SMURD încă de la înfiinţarea acestui serviciu, în anul 2005.

Accidentul aviatic SMURD comemorat de zeci de oficialităţi

La ceremonie a participat Andrei Cecoltan, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, conducerea IGSU, colonel Oprea Alexandru, ministru plenipotenţiar al Ambasadei României, Marius-Ciprian Toth, consulul general al României la Cahul, Anca Corfu, generalul-maior Dan-Paul Iamandi, șef adjunct al Departamentului pentru situații de urgență al Ministerului Afacerilor Interne România, general de flotă aeriană Alexandru Călin, inspector general al Inspectoratului General de Aviaţie al MAI, România, colonelul Cătălin-Paul Dache, inspector şef al ISU „Mihail Sturdza” Iaşi, profesor doctor Ionuţ Ciprian Grădinaru, profesor doctor Diana Cimpoeşu, medic şef al Unităţii Primire Urgenţe SMURD Iaşi, dar și reprezentanții autorităților publice locale.

Conform IGSU, lansarea proiectului transfrontalier SMURD în Republica Moldova a avut loc în anul 2014. De atunci au avut loc 122 de misiuni aero-medicale transfrontaliere pentru transportarea și salvarea cetățenilor țării noastre.

Totodată, în dimineața zilei de vineri, asemenea ceremonii de comemorare au avut loc și în toate subdiviziunile teritoriale ale IGSU. Aici, salvatorii și pompierii au coborât drapelele în bernă și au ținut un minut de reculegere în memoria camarazilor români. Au căzut la datorie după realizarea celei de a 19-a misiuni aero-medicale.

Pe 2 iunie 2016, medicul Mihaela Dumea, asistentul medical Gabriel Sandu, pilotul Doru Gavril şi copilotul căpitan-comandor Voicu Șocae se aflau într-o misiune de salvare transfrontalieră în Republica Moldova. Echipajul SMURD decolase de pe stadionul din Chişinău să preia din Cahul un bărbat de 64 de ani. Paceintul suferise un accident vascular şi trebuia adus de urgență la spitalul din Chișinău. În raionul Cantemir, în apropierea de localitatea Haragâș, aparatul de zbor a dispărut de pe radar.

      

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
1.6 ° C
2.6 °
1.1 °
77 %
8.6kmh
72 %
sâm
2 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
6 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...