Magistrații din județ amenință și ei cu încetarea activității, din cauza eliminării pensiilor de serviciu.
În urma Adunărilor Generale ale Judecătorilor, care au fost convocate la nivelul fiecărei instanțe, magistrații Tribunalului Botoșani și ai instanțelor din subordine, respectiv judecătoriile Botoșani, Dorohoi, Darabani și Săveni, au arătat că este necesară adoptarea „unui sistem real de etapizare a vârstei standard de pensionare care să evite disfuncțiile și inechitățile din sistemul judiciar, cu asigurarea previzibilității și respectării statutului constituțional al magistraților”.
Totodată, la propunerea doamnei judecător Irinel Sapariuc s-a decis „necesitatea adoptării unei forme de protest la nivelul Tribunalului Botoșani față de prevederile Proiectului legislativ vizând modificarea condițiilor de pensionare ale magistraților”, dar și susținerea acțiunilor de protest anunțate de Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial. Prin urmare, magistrații au decis, cu majoritate de voturi, ca, începând cu data de 6 iunie (n.r. – data la care se va relua activitatea normală la toate instanțele după minivacanța de 1 iunie și Rusalii), vor fi soluționate doar cauzele urgente.
„Modificările intempestive aduse proiectului de lege privind pensiile de serviciu ale judecătorilor, precum și iminenta adoptare a acestora, în mod total netransparent, încalcă grav principiului cooperării loiale între puterile statului. Pensia de serviciu a fost instituită pentru a încuraja meritocrația în magistratură, prin atragerea în sistem a profesioniștilor dreptului, fiindu-le oferită stabilitatea în serviciu și formarea unei cariere în magistratură, scop în acord cu care, ținându-se seama și de regimul sever al interdicțiilor și incompatibilităților, au fost reglementate atât o pensie cât mai apropiată de indemnizația avută în timpul activității, cât și condiții specifice de pensionare”, au transmis judecătorii.
Magistraţii se tem că cei mai buni vor părăsi sistemul
Totodată, magistrații acuză că, în lipsa unei predictibilități a carierei judecătorului și a elementelor specifice acesteia, care au fost concepute ca urmare a unui sistem vădit restrictiv de interdicții și incompatibilități, există riscul real al părăsirii sistemului de către cei mai buni și experimentați profesioniști, coroborat cu accederea în magistratură în baza unor standarde profesionale tot mai scăzute, cu consecințe dezastruoase pe termen scurt, mediu și lung, pentru actul de justiție al cărui destinatar este cetățeanul.
„Din conținutul amendamentelor depuse la proiectul de lege privind pensiile de serviciu, rezultă că, sub pretextul unei false etape tranzitorii crește, în realitate, vârsta de pensionare la 60 de ani, din chiar momentul intrării în vigoare a legii, pentru toți judecătorii născuți după anul 1975, fapt ce dă naștere unor grave dezechilibre și discriminări, arătând lipsa de responsabilitate și necunoașterea realităților sistemului judiciar, din partea celor care au propus această formulă”, se mai arată în hotărârea adoptată de magistrații botoșăneni.
Aceștia sunt convinși că, prin modificarea substanțială și intempestivă a condițiilor de pensionare, precum și a modului de calcul al pensiei de serviciu, se va determina o criză fără precedent a resurselor umane și o aglomerare a instanțelor, situație care nu va putea fi asanată prin efortul judecătorilor rămași în activitate, ci va transforma în haos principiile organizării judiciare.
Magistrații vor judeca doar cauzele cu caracter urgent
Astfel, începând de săptămâna viitoare (n.r. – până atunci fiind decretate zile libere), magistrații vor judeca doar cauzele cu caracter urgent. Astfel, la Secția penală se vor judeca doar cauzele care implică luarea unor măsuri preventive; cererile de redeschiderea procesului penal; cererile de amânare/întrerupere executare pedeapsă; cererile de liberare condiționată; contestațiile la executare; intervenirea unei legi penale noi; cererile de recunoaștere a hotărârilor penale sau a altor acte judiciare străine; contestațiile formulate la legea executării pedepselor; cauzele cu inculpați minori și cauzele de competența judecătorului de drepturi și libertăți.
La Secția civilă se vor judeca numai dosare privind tutelă specială, delegare autoritatea părintească, ordin de protecție, alte cereri privind executarea silită, asigurare dovezi, autorizarea executării obligației de a face, autorizarea intrării în încăperi, ajutor public judiciar, cerere reexaminare ajutor public judiciar, reexaminare taxă timbru. certificare titluri executorii europene, contestație la executare, evacuare în procedura specială, consfințire acord mediere, ordonanță președințială , suspendare provizorie executare silită, suspendare executare silită, poprire asiguratorie , recuzare executor , reintegrare spațiu locativ sechestru asigurator, sechestru judiciar, suspendarea acestor decizii, validare primar, validare mandat consilier, alte cereri privind titlurile de valoare/instrumente financiare, opoziție la executare, internare medicală nevoluntară, abținere și recuzare/în cauzele urgente , încuviințare executare silită, lămurire dispozitiv, completare dispozitiv, îndreptare eroare materială.