Acțiunile de protest ale angajaților din sistemul bugetar iau amploare. Primii care au reacționat la politicile de salarizare și pensionare propuse de actualul Guvern sunt sindicaliștii din sistemul penitenciar.
Astăzi, membrii sindicatelor afiliate la Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) au organizat o grevă japoneză, purtând o banderolă albă pe braț, pentru a atrage atenția clasei politice cu privire la dezastrul în care se află penitenciarele din cauza proastei guvernări PNL-PSD-UDMR.
Activitate blocată în penitenciare
Greva japoneză de astăzi va fi urmată mâine (n.r. – miercuri, 31 mai a.c.) de blocarea activității. Astfel, polițiștii de penitenciare vor refuza să să intre la programul de lucru timp de 2-4 ore. La rândul lor, angajații înscriși în sindicatele afiliate la Federația Polițiștilor de Penitenciare spun că vor bloca mâine activitatea Penitenciarului Botoșani, prin refuz de muncă suplimentară, începând cu ora 6,30.
Potrivit lui Răzvan Chilărașu, vicepreședintele la nivel național al Federației Polițiștilor de Penitenciare, principalele revendicări ar fi aplicarea în totalitate a Legii 153/2017 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, deblocarea concursurilor pentru acoperirea funcțiilor vacante și nemodificarea legii privind pensiile de serviciu.
„Guvernul blochează concursurile în timp ce modifică pensiile militare”
„Numărul minim de posturi necesare în Poliția Penitenciară este de 20.000 conform standardelor aprobate. În prezent sunt ocupate 12.500 de posturi. Cu toate acestea, Guvernul blochează concursurile în timp ce modifică pensiile militare ceea ce va genera un exod din întreaga structură de apărare națională”, a explicat Răzvan Chilărașu.
La rândul ei, Ancuța Dumitru, liderul Sindicatului „Novo Legis” din Penitenciarul Botoșani spune că sindicaliștii care fac parte din personalul operativ al unității de detenție se va prezenta mâine la serviciu, dar nu va intra în schimb, refuzând munca suplimentară.
„Protestul de mâine reprezintă un prim avertisment pentru guvernanți”
Astfel, turele operative intrate astăzi în serviciu de 12 ore nu vor putea fi schimbate, apelul deținuților nu se va putea realiza, iar o serie lungă de structuri și activități vor fi blocate. Iar aici este vorba de blocarea vizitelor aparținătorilor persoanelor încarcerate, neasigurarea plimbărilor, neasigurarea deplasării deținuților la punctele de lucru, ori neprezentarea la instanțe a deținuților care au afaceri judiciare.
„Acțiunea va fi menținută pe durata a cel puțin 4 ore. Protestul de mâine reprezintă un prim avertisment pentru guvernanți precum și dovada că suntem determinați să încetăm activitățile.
În luna iunie vom crește blocajul de la minim 4 ore la minim 4 zile, dacă revendicările noastre sunt ignorate, acțiunea urmând să fie susținută cu mitinguri. Guvernul va trebui să identifice soluții alternative pentru misiunile de pază, escortare și supraveghere din penitenciare”, a precizat Ancuța Dumitru, președintele Sindicatului „Novo Legis” Botoșani.
Protest făcut și de membrii Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual
Și Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual a anunțat că trece la organizarea unor acțiuni de protest. Sindicaliștii din Poliție spun că ar fi trei motive care au stat la baza acestei decizii.
În primul rând, ar fi situația existentă în țară generată de lipsa de responsabilitate a guvernanților, care au produs și întreținut o nemaiîntâlnită degringoladă legislativă. Al doilea motiv ar fi zvonuri publice legate de așa-zisa ”specialitate” a pensiilor ocupaționale ( militare) și salarizarea precară în Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională. Al treilea motiv ar fi, potrivit polițiștilor, „nerespectarea cadrului legislativ și a etapelor de aplicare a Legii 153/2017 (n.r. – legea salarizării unitare)”.
„Salariații din Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională sunt ultimii în cazul cărora nu s-a aplicat în totalitate Legea 153, nefiind respectate calendare prevăzute în lege și nici promisiunile ulterioare ale guvernanților”, acuză sindicatele din Poliție.
Ameninţări cu proteste în stradă
Astfel, într-o primă etapă, SNPPC va organiza proteste în stradă, urmând ca, în funcție de evoluția situației să adopte noi măsuri de reacție și protest, mișcarea sindicală având două mari revendicări.
Prima ar fi aplicarea în integralitate a Legii 153/2017 pentru întreaga familie ocupațională Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională începând cu 1 iulie a.c., iar a doua ar fi scoaterea Legii 223/2015 din PNRR. „Nu suntem de acord cu modificările propuse la Legea 223/2015 în Senat și nici cu noile amendamente propuse la Camera Deputaților”, spun polițiștii.
„Nu ne provocați!”
Într-o primă etapă SNPPC va organiza și desfășura proteste la sediile MAI – Ministerul Afacerilor Interne și Ministerului Muncii, în zilele de 6, 7 și 8 iunie a.c., între orele 11.00-14.00 urmând să fie extinse la Guvern , Comisia Europeană ( sediul din București) și Camera Deputaților. După aceste prime proteste, în funcție de evoluția situației, sindicaliștii vor decide un nou calendar al protestelor.
„Atragem atenția guvernanților că, în cazul în care solicitările noastre nu vor fi soluționate, vom trece la proteste masive, inclusiv la blocarea sistemului. Avem soluții să blocăm sistemul! Nu ne provocați!”, este ultimatumul sindicaliștilor din Poliție.
„Avem capacitatea necesară să blocăm sistemul judiciar”
Inclusiv Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare DICASTERIAL a anunţat astăzi că se va alătura protestelor declanşate de celelalte categorii de salariaţi din sistemul bugetar. Într-un comunicat postat pe site-ul SNGJ DICASTERIAL, sindicaliştii critică anunțul făcut de premierul Nicolae Ciucă pe Facebook în legătură cu creşterea vârstei de pensionare la 65 de ani, inclusiv pentru personalul auxiliar din instanţele judecătoreşti.
„O reacţie fermă din partea sistemului judiciar sigur va exista şi chiar dacă nu suntem o categorie profesională numeroasă încât să reprezentăm capital electoral, avem capacitatea necesară să blocăm sistemul judiciar. Potrivit Constituţiei, puterea judecătorească reprezintă sau reprezenta (se pare) <<una din cele trei puteri ale Statului Român>>. Curând, grefierii se vor alătura formelor de proteste deja în derulare, precum şi celor ce urmează a se iniţia de celelalte categorii de salariaţi nemulţumiţi de măsurile aparent populiste şi antisociale asumate de actuala guvernare”, se arată în luarea de poziție a celor din Sindicatul Grefierilor.
Aceştia ameninţă că „foarte curând, niciun grefier nu va mai răspunde la telefonul personal, după orele de program, în zilele libere sau de repaus săptămânal, pentru a efectua sute de ore suplimentare neplătite sau pentru serviciul de permanenţă la arestări, indiferent că vorbim despre infracţiuni uşoare, tâlhării sau chiar crime”.
„Să vedem, atunci, cum prim-ministrul României va invoca, din nou, importanţa muncii grefierilor pentru bunul mers al sistemului judiciar”, mai spun sindicaliştii.
Numărul pensionarilor scade
Sindicatul precizează că, din evidenţele Casei Naţionale de Pensii Publice, numărul fizic de pensionari din categoria personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea a fost de 1.724 grefieri la finele anului 2021 şi 1.667 la finele anului 2022.
Altfel spus, cifrele pensionarilor scad de la un an la altul din cauza deceselor, iar speranţa de viaţă a grefierilor a ajuns la o medie de 59 de ani. În prezent, ei se pot pensiona la 60 de ani, de unde rezultă că nu vor mai apuca pensia de serviciu nici măcar în forma actuală.