Botoșăneanca de 50 de ani, care a primit o nouă șansă la viață, după un transplant renal, a trăit ani grei din cauza cumplitei boli.
Liniștea sa și a familiei sale a fost tulburată în 2018, pe când se afla la muncă în Italia.
Daniela Urieșu, din Nichiteni, avea atunci doar 40 de ani. “Am lucrat zece ani în Italia. A început să-mi fie rău, m-am dus la spital, acolo îmi explicau doctorii dar nu înțelegeam, apoi am venit acasă. Apoi am venit la domnul profesor și mi-a explicat ce am. Am început tratamentul cu care am mers cinci ani. După nu s-a mai putut și am început să fac dializă. Făceam de trei ori pe săptămână. E greu. Vii obosit. Foarte greu am primit vestea că trebuie să fac dializă. Dintr-un om sănătos. Nu am făcut niciodată o injecție. Foarte greu și pentru familie. M-a sunat azi mama plângând de bucurie. Tata a murit cu gândul că voia să-mi facă transplant. Dar nu a putut. Iar sora mea a vrut și ea dar avea pe plămân niște pete, iar cealaltă are doar un rinichi”, a povestit botoşăneanca.
Medicii de la Spitalul “C.I.Parhon” din Iaşi au efectuat în cursul zilei de duminică două intervenţii de transplant renal de la un donator aflat în moarte cerebrală, după ce familia acestuia a fost de acord cu donarea. Unul dintre rinichi a ajuns la botoșăneanca de 50 de ani.
“Mă iubește Dumnezeu”
Când a aflat că va primi un rinichi, botoșăneanca se afla în dializă. Povestește că au năvălit imediat toate emoțiile. Femeia spune că primul lucru pe care îl va face când va ieși din spital va fi să meargă la biserică. „Tot la biserică mai întâi mă duc. Vreau să-i mulțumesc din suflet familiei care a fost de acord să doneze rinichii, tuturor medicilor, echipei care ne-au ajutat. […] Sunt mulți, sunt și tineri. E prima dată când sunt chemată. E o minune. Mă iubește Dumnezeu”, spune botoșăneanca.
Medicii spun că operaţiile au dcurs foarte bine şi recuperarea pacienţilor se va face în timp scurt. “Sunt două transplanturi fără o particularitate anume cel puțin din vedere chirurgical. Două intervenții care au debutat simnultan, cu două echipe. Evoluția mai mult decât favorabilă cu diureză prezentă, cantitatea de urină mare în primă fază, cu scăderea semnificativă a creatininei. Deci din punct de vedere chirurgical fără probleme. Intervenția a durat in jur de 4 ore. A fost un efort al unei echipe: colegii de la terapie intensivă, asistentele, colegii de la necrologie, noi, o mobilizare cât să reușim să ducem la bun sfârșit aceste două intervenții”, a precizat Daniel Andronic, medic primar in cadrul clinicii de Urologie și transplant renal.