spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocal BTGraba strică treaba. CJ a fost cât pe ce să asfalteze și...

Graba strică treaba. CJ a fost cât pe ce să asfalteze și porțiuni din mai multe drumuri forestiere

Din dorința de a asfalta cât mai mult, executivul Consiliului Județean a fost cât pe ce să asfalteze și câteva porțiuni din mai multe drumuri forestiere tr-un drum silvic. Asta deși drumurile cu pricina nu le aparțin.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Situația a fost descoperită anul trecut, după ce CJ a demarat procedurile pentru asfaltarea drumului DJ 291D pe tronsoanele care leagă localitățile Oroftiana Baranca și Bajura. Investiția a urma să fie finanțată prin Programul Național de Ingestiții „Anghel Saligny”, adică PNDL 3. Doar că în decembrie 2022, cei de la Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, prin Direcția Silvică Botoșani, au notificat Consiliul Județean și au atras atenția că de fapt traseul actualului drum județean a fost deviat cu ani în urmă și se suprapune în prezent cu câteva segmente din mai multe drumuri forestiere care sunt înregistrate în inventarul bunurilor din domeniul public al statului aflate în administrarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor – Regia Națională a Pădurilor – Romsilva. Între timp, însă, CJ a obținut inclusiv documentele de la Cadastru pentru demararea investiției așa că a fost nevoie de corectarea întregii documentații. Asta cu atât mai mult cu cât segmentele de drum forestier nu sunt tocmai mici ci totalizează vreo 3,4 kilometri.

Astfel, pentru realizarea investiției, va fi nevoie de o serie de proceduri birocratice. În primul rând segmentele vor trebui dezlipite din actele de cadastru făcute deja de CJ, după care se va iniția procedura de trecere în domeniul public al Județului Botoșani. Aspectele au ieșit la iveală în cadrul ședinței Consiliului Județean de astăzi, când aleșii județeni au trebuit să-și dea acordul pentru demararea procedurilor legale și de corectare a erorilor. „Între Oroftiana și Baranca drumul trece prin lunca râului Prut, în imediata vecinătate a acestuia, de-a lungul frontierei naturale cu Ucraina. Încă înainte de 1989, în zonă s-au produs nenumărate inundații care au dus la erodarea malului râului și distrugerea drumului de pământ, drept pentru care, pentru asigurarea comunicației între localități autoritățile au stabilit un alt traseu al drumului pe un amplasament din vecinătate, cu stabilitate sporită, utilizând tronsoane dintr-un drum forestier”, se menționează în referatul de specialitate depus la proiectul de hotărâre CJ.

Cum pentru modernizarea drumului DJ 291D este necesar ca acesta să se afle în întregime în proprietatea Județului Botoșani, pentru sectoarele de drum forestier care se suprapun pe actualul traseu al drumului județean, se va solicita trecerea cu titlu gratuit din proprietatea statului. O primă etapă a acestui proces este însă dezmembrarea cărților funciare 51377 Suharău și 51361 Hudești prin care se separă tronsoanele de drum forestier cu lungime totală de 3,4 km în suprafață de 32,294 ha. Doar că transferul efectiv către CJ Botoșani a celor trei segmente va putea fi realizat numai după ce drumurile cu pricina vor fi înscrise și în cărțile funciare ale Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor – Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva. Prin urmare, demararea procedurilor pentru modernizarea și asfaltarea DJ 291D de la un capăt la celălalt va mai întârzia cu câteva luni.

Reprezentanții Consiliului Județean spun însă că modernizarea DJ 291D nu a inclus din start tronsoanele de drum forestier din cauza suprapunerilor de carte funciară. Ba mai mult, situația era cunoscută. În schimb, până anul trecut, trecerea segmentelor de drum forestier în domeniul public al județului era posibilă numai cu o serie de despăgubiri extrem de costisitoare către Romsilva (n.r. – din cauza schimbării destinației terenului), și cu un schimb teren. Prin urmare, situația nu a fost deloc avantajoasă județului și din acest motiv mulți ani nu s-a făcut niciun demers în acest sens între cele două entități. În schimb, în 2022, prin modificarea Legii nr.192/2010 privind trecerea unor drumuri forestiere, a căilor ferate forestiere și a lucrărilor de corectare a torenților din domeniul public al statului și din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al unor unități administrativ-teritoriale și în administrarea consiliilor locale ale acestora, trecerea este posibilă fără costuri suplimentare.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.6 ° C
1.7 °
-0 °
94 %
9kmh
100 %
sâm
2 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...