O ordonanță de urgență emisă de Guvernul Ciucă pe 25 mai, prin care modifică condițiile pentru declanșarea acestui unei greve, la trei zile după ce cadrele didactice au oprit lucru și cer salarii mai mari, a creat îngrijorare în rândul profesorilor. Mulți se gândesc să nu mai participe la protestele anunțatate de sindicatele din învățământ pentru luni.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a anunțat că, în condițiile în care reprezentanții protestatarilor nu au fost chemați de Guvern la negocieri, greva profesorilor continuă şi că angajaţii din sistemul de învăţământ menţin solicitările privind majorări salariale cu 25%, transmite News.ro.
Cu ce sunt speriate cadrele didactice
„Pe 25 mai (joi) a fost dată OUG 42/2023 care schimbă condițiile în care un angajat poate să intre în grevă. În noile condiții, fiecare angajat trebuie să notifice angajatorul și să ceară suspendarea contractului individual de muncă, dreptul la sănătate este SINGURUL drept care îi rămâne angajatului.
În condițiile astea, luni profesorii nu mai pot face grevă, fiindcă ar trebui să notifice angajatorul cu 24 de ore înainte. Ca să continue greva, trebuie să facă notificări individuale/cerere de suspendare a contractului individual de muncă. Drepturi, libertăți… Singura soluție…”, acesta este unul dintre mesajele care circulă pe rețelele sociale după ce Guvernul Ciucă a schimbat regulile privind condițiile în care se desfășoară o grevă.
Modificarea care îi îngrijorează pe profesori
Într-adevăr, pe 25 mai, Guvernul a emis o ordonanță prin care modifică atât Legea dialogului social, cât și Codul Muncii. Articolele care îngrijorează cadrele didactice sunt 129, care menționează faptul că „cu minimum 10 zile anterior declarării grevei, organizaţiile sindicale organizatoare au obligaţia de a notifica Guvernul cu privire la declanşarea grevei. Guvernul invită reprezentanţii organizaţiilor sindicale organizatoare la negocieri”, dar și 160, care prevede că „pe toată durata participării la grevă contractul individual de muncă sau raportul de serviciu al angajatului se suspendă la iniţiativa angajatului. Pe perioada suspendării se menţin doar drepturile de asigurări de sănătate”.
Mai mult, pentru a determina cadrele didactice să renunțe la proteste, în spațiul public a apărut informația că zilele libere dintre 1 și 5 iunie, acordate legal, nu vor fi plătite pentru cei care se află în grevă.