Nicolae Ciucă rămâne premier până la rezolvarea crizei din educaţie. Anunţul a fost făcut în urmă cu doar câteva momente în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Palatul Victoria.
Anunţul a venit în contextul în care Nicolae Ciucă urma să își depună astăzi mandatul. Acesta a făcut apel la „rațiunea tuturor cadrelor didactice”, cărora le-a transmis că Guvernul nu își poate asuma să dezechilibreze tot bugetul de stat prin majorările salariale cerute de ei.
„Guvernul pe care îl conduc este un guvern care are o susținere politică, parlamentară consolidată, am căzut cu toții de acord că singura șansă pentru noi să depășim aceste probleme este să consolidăm o coaliție politică stabilă, ceea ce am și realizat. Putem să afirmăm că prin această stabilitate politică am putut să gestionăm și criza energetică, să asigurăm și consecințele războiului din Ucraina și efectele inflației. Consider că toate aceste măsuri ne-au asigurat și creșterea economică, România fiind țara din Europa care a avut a treia cea mai mare creștere economică. Am considerat că măsurile noastre trebuie să fie îndreptate pentru a face ca cetățenii să nu resimtă toate aceste consecințe și să trecem mai ușor peste ele”, a spus printre altele premierul.
Acesta a anunţat că va râmâne în funcţie până la găsirea unei soluţii cu privire la criza din educaţie. „ În atare condiții, am avut discuții până aseară târziu, ne-am revăzut în această dimineață și am convenit ca până la soluționnarea acestor probleme să nu îmi depun mandatul și să îmi asum în continuare responsabilitatea funcției de premier. Sper să fie create condițiile ca într-o perioadă de timp cât mai scurtă să punem în aplicare planul de rocadă la nivelul coaliției”, a mai spus Ciucă.
Marcel Ciolacu: „Consider că decizia luată de noi trei e una corectă”
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, cel care ar fi trebuit să preia funcţia de premier a făcut apel la echilibru. „Această guvernare nu este doar despre stabilitate, ci este și despre asumare. Eu am spus încă de săptămâna trecută, înaintea discuțiilor politice trebuie să ne asumăm împreună rezolvarea problemelor majore din societate. Este o decizie pe care ne-o asumăm împreună, împreună o să continuăm, eu reprezentând Legislativul, dumneavoastră reprezentând Executivul, o să încercăm să rezolvăm această problemă, dar trebuie să avem și echilibrul de a găsi argumentele cele mai prielnice, și împreună ne-am asumat că în programul de guvernare prioritatea 1 sunt profesorii și sistemul de sănătate.
Avem un calendar convenit cu liderii din învățământ, un calendar foarte scurt, pe care ni l-am asumat împreună. Cred că este decizia corectă să nu intrăm în decizii politice până nu rezolvăm greva profesorilor. Urmând să găsim împreună ulterior calendarul pentru rotație”, a declarat Marcel Ciolacu.
Kelemen Hunor: „Există emoție în societate și ne-am asumat să rezolvăm”
Decizia este susţinută şi de liderul UDMR. „Ne-am asumat împreună această responsabilitate, în continuare cred că este nevoie de predictibilitate și responsabilitate. Există emoție în societate și ne-am asumat să rezolvăm. În această perioadă de când suntem la guvernare am avut „multe incendii”. Cu o mână am stins incendiile, cu alta am construit. Problemele din sistemul de învățământ sunt cunoscute pentru guvern si pentru coalitie, rezolvarea e în mâna guvernului, a parlamentului, și trebuie făcut etapizat.
Aseară am decis împreună să continuăm în această formulă cu Nicolae Ciucă premier și să dăm răspuns așa cum își dorește societatea și cum ne-am asumat în programul de guvernare. Eu sunt optimist, avem o șansă uriașă, România în acest deceniu va traversa, la capătul drumului vom avea o societate mult mai dezvoltată, cu instituții stabile. Această responsabilitate nu o vom plasa în altă parte ci doar în această formulă pe care ne-am asumat-o”, a spus Kelemen Hunor.
Mii de protestatari eu ieşit în stradă
Președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi, că rotativa guvernamentală se amână, pentru că nu se va face în timpul grevei din educație. Președintele a subliniat că nu e important dacă se face peste o săptămână sau două, ci să avem o procedură clară și stabilitate.
Cu doar o zi înainte, adică miercuri, Klaus Iohannis declara că rotația guvernamentală se poate realiza conform calendarului stabilit prin protocol, până la 1 iunie. Președintele a confirmat că a avut o discuție cu liberalii, în care le-a cerut „să trateze negocierile din coaliție și cu greviștii cu toată seriozitatea”.
Circa 15.000 de oameni au participat, joi, la mitingul profesorilor, la care s-au alăturat și sute de elevi, anunțând că susțin demersul cadrelor didactice. Liderii sindicatelor din învățământ au anunțat că greva generală din școli continuă, iar marți va fi organizat un nou protest cu mii de oameni la Cotroceni.